ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών


ΑΘΗΝΑ (ΚΥΠΕ)- Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις αλλαγές στο περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στη διδασκαλία των Θρησκευτικών αφορούσαν τις τάξεις Γ’-ΣΤ’ του Δημοτικού και το Γυμνάσιο.

Η απόφαση του Δικαστηρίου έκρινε ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι πολλαπλά αντισυνταγματικές και ότι αντίκεινται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ιερά Μητρόπολης Πειραιά, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, η Εστία Πατερικών Μελετών, καθώς και γονείς, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, με το σκεπτικό ότι αυτή εισάγει ριζικές αλλαγές στον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, γεγονός αντίθετο, σύμφωνα με τους ίδιους, με τις διεθνείς συμβάσεις, την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.

Με την απόφαση η Ολομέλεια του Στε ακύρωσε την υπουργική απόφαση Φίλη, κρίνοντας ότι οι αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών είναι αντίθετες στα άρθρα του Συντάγματος που αφορούν την αποστολή του κράτους ως προς την ανάπτυξη εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, καθώς και στις συνταγματικές διατάξεις για την απαραβίαστη ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Παράλληλα, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η υπουργική απόφαση Φίλη είναι αντίθετη στην ΕΣΔΑ, καθώς στερεί από τους μαθητές του Ορθόδοξου Χριστιανικού Δόγματος το δικαίωμα της αυτοτελούς διδασκαλίας του δόγματός τους.

Ιερώνυμος: Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης 

«Σεβόμαστε πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Αυτό το θέμα έχει μια συνέχεια. Έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο η Εκκλησία και η Πολιτεία να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, ώστε αυτό που θα βγει στο τέλος να γίνει βιβλίο», δήλωσε, σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Σημειώνεται ότι με χθεσινή του απόφαση το ΣτΕ, έκρινε αντισυνταγματικές τις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας στην εκμάθηση των Θρησκευτικών στα σχολεία, στην οποία είχε προχωρήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι πρόκειται για αρνητική έκπληξη και λανθασμένη ερμηνεία του συντάγματος, κάνοντας λόγο για  «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










179