Στέλλα Πίττα προς μεταπτυχιακούς : Αμφισβητείστε τα κατεστημένα, ονειρευτείτε, και διεκδικείστε


«Μην υποπίπτετε στην προχειρότητα, αδράνεια και στον εφησυχασμό και κυρίως, να μην απογοητεύεστε. Με ταπεινότητα και ισχυρή επαγγελματική θέληση, αδράξτε κάθε ευκαιρία και κάντε τις σωστές ερωτήσεις. Πιστοί στα ιδανικά σας, σκεφτείτε έξω από τα πλαίσια, αμφισβητείστε τα κατεστημένα, ονειρευτείτε, διεκδικείστε, δουλέψτε αφοσιωμένα και έξυπνα, συνεργαστείτε συντονισμένα και με σεβασμό, ασκείστε κριτική του εαυτού και των άλλων.

Αυτή την έκκληση - προτροπή απηύθυνε στους μεταπτυχιακούς φοιτητές η αριστεύσασα φοιτήτρια του προγράμματος MBA Στέλλα Πίττα, στην τελετή αποφοίτησης των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Πανεπιστημιούπολη.

Ακολουθεί αυτούσια η ενδιαφέρουσα  ομιλία της Στέλλας Πίττα:  

«Κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου,

Κύριε Πρύτανη,

Μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού,

Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι,

Αγαπητοί γονείς, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Με μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί με τους συμφοιτητές μου ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι μάθησης που άρχισε πριν 2 χρόνια. Η αποψινή βραδιά, ως ορόσημο για τον κάθε απόφοιτο σηματοδοτεί το τέλος μιας κοπιαστικής περιόδου και ταυτόχρονα την αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους καθώς έχετε επιτύχει ένα πολύ σημαντικό στόχο στη ζωή σας, για τον οποίο μπορείτε να είστε περήφανοι.

Εστιάζοντας το φακό στην προσωπική μου εμπειρία, αναλογίζομαι ότι δεν ήταν εύκολο για εμένα και τους συμφοιτητές μου έχοντας εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις, να είμαστε ικανοί να αντεπεξέλθουμε σε ένα τέτοιο απαιτητικό πρόγραμμα. Είχα τη τύχη όμως να γίνω μέλος μιας πολυσυλλεκτικής ηγετικής ομάδας ανθρώπων στρατηγικά επιλεγμένων, που έπαιξαν κομβικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος. Η σύνθεση αυτή δυναμικών προσωπικοτήτων, συνέβαλε σε μια πολυσχιδή εμπειρία μάθησης που δεν μπορεί να αποδοθεί από κανένα βιβλίο, και εδώ αδράχνω την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω.

Είχα την τιμή να διδαχτώ από επιφανείς επιστήμονες ακαδημαϊκούς. Τους ευχαριστώ που αποτελούν μέντορες και μυσταγωγούς του πολιτισμού, της επιστήμης, της τεχνολογίας και που αφυπνίζουν τους νέους επιστήμονες ώστε να αποτελούν αεικίνητα πνεύματα διαρκούς αναζήτησης. αναπτύσσοντας δημιουργικότητα και διανοητική πρωτοπορία, δεσμευόμενα στην υλοποίηση των οραμάτων τους.

Επίσης είχα την ευτυχία να αναπτύξω μια πετυχημένη σύζευξη συνεργασίας και συνέργειας με τα μέλη της ομάδας μου, που ξεκίνησε από την αρχή αυτού του ταξιδιού και επέτρεψε την ολοκλήρωση του, με αποτέλεσμα να είναι εφικτό για μένα να είμαι σε αυτό το βήμα σήμερα. Επεκτείνω τις ευχαριστίες μου στην Έβελυν Κυπριανού και το Χρίστο Κάρουλα για την κοινή μας επιτυχία. Και εδώ συνίσταται ένα από τα πολυτιμότερα μαθήματα στα οποία έχω εντρυφήσει μέσω του προγράμματος, ότι καμιά οικογενειακή και επαγγελματική επιτυχία έρχεται χωρίς καλή επικοινωνία και ισότιμη προσπάθεια πολύτιμων συνεργατών.

Μια ρευστή πραγματικότητα

Βγαίνοντας από τις πύλες του πανεπιστημίου βρισκόμαστε μπροστά σε δεδομένα που συνθέτουν μια ρευστή πραγματικότητα. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας να διολισθαίνει, η ανεργία σε πρωτοφανή για τη χώρα υψηλά επίπεδα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω συρρίκνωση. Και αυτές είναι μόνο κάποιες από τις αλυσιδωτές επιπτώσεις της κρίσης που πλήττει το χρηματοοικονομικό μας σύστημα.

Όλα αυτά, εν τω μέσω ανακατατάξεων στο πολιτικό γίγνεσθαι και μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας που χαρακτηρίζεται από απουσία δημόσιων διαφανών διαβουλεύσεων και μη δημοσιευμένων αποφάσεων των θεμάτων υψίστης ασφαλείας που αφορούν την οικονομία και κοινωνία του τόπου μας.

Ναι, προβλέπονται δύσκολοι καιροί

Ναι, προβλέπονται δύσκολοι καιροί, και το μονοπάτι που θα διαλέξει να διανύσει ο καθένας για την επαγγελματική και οικογενειακή του ευημερία δεν θα είναι εύκολο. Η ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας και αβεβαιότητας όμως δεν έχει θέση στο χώρο που βρισκόμαστε σήμερα, γιατί η απάντηση βρίσκεται μπροστά μας, και αντανακλάται στα πρόσωπα των αποφοίτων μας.

Απόφοιτοι του 2013, νοιώθω υποχρεωμένη να μοιραστώ μαζί σας κάποια από τα πολύτιμα μαθήματα και αξίες με τα οποία οι ακαδημαϊκοί μας με έχουν εξοπλίσει μέσω του προγράμματος MBA και τα οποία μέσω όλων μας οφείλουν να διαχυθούν και να προσθέσουν αξία στη σημερινή κοινωνία.

Υιοθετώντας την ενδοπανεπιστημιακή κουλτούρα και φιλοσοφία του ιδρύματος που μας ανέδειξε, αναλογίζομαι ότι το περιβάλλον διαμορφώνεται διάστικτο, όχι από προβλήματα και αδιέξοδα, αλλά από προκλήσεις για αλλαγή. Αλλαγή συνώνυμη με την καινοτόμο δράση, τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, την αναγνώριση και εκμετάλλευση επιχειρηματικών ευκαιριών, την ενδυνάμωση όλου του φάσματος των ικανοτήτων μέσω της συνεχούς μάθησης.

Στο χέρι μας είναι

Αγαπητοί απόφοιτοι, η σημερινή κατάκτηση δεν έρχεται χωρίς προσωπικό βάρος και ευθύνη. Οι εξελίξεις που διαμορφώνονται και αναδιαμορφώνονται καθημερινά δεν βρίσκονται μόνο κάτω από το μεγεθυντικό φακό των ευρωπαϊκών κοινωνικών εταίρων και των διεθνών οίκων αξιολόγησης, αλλά και υπό το δικό σας άγρυπνο μάτι. Παρόλο που ίσως αναζητήσαμε την απόκτηση του εφοδίου του μεταπτυχιακού διπλώματος για επιδίωξη ατομικών επαγγελματικών κατακτήσεων, οι περιστάσεις καλούν για συλλογικότητα και κοινό όραμα. Στο χέρι μας είναι ως στυλοβάτες που στελεχώνουν ή ενδέχεται να στελεχώσουν θέσεις/κλειδιά σε ιδιωτικό, δημόσιο, τραπεζικό τομέα, να διαχειριστούμε σωστά καταστάσεις, κατακτώντας σταθμά που εμείς οι ίδιοι απαιτούμε ως μέσα χειρισμού από την πολιτεία και τους κοινωνικούς μας εταίρους. Αλληλεγγύη, συνεργασία, αξιοκρατία, διαφάνεια, πάταξη της διαφθοράς.

Αυτή ενδεχομένως να φαντάζει και ως η μεγαλύτερη πρόκληση για μας αλλά και η μεγαλύτερη δικαίωση για τους ακαδημαϊκούς μας. Η μετατροπή των ιδεών σε επιχειρηματικές, οργανωτικές και κοινωνικές πραγματικότητες.

Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει …

 Προκλήσεις αντιμετωπίζει και η πολιτεία, για αυτό αφουγκραζόμενη τα μηνύματα των καιρών, οφείλει να αναγνωρίσει ότι ο πλούτος και η δύναμη της σύγχρονης εποχής κρύβονται στο πνευματικό κεφάλαιο, που συγκεντρώνεται στα πρόσωπα των σημερινών και αυριανών αποφοίτων. Ο ακρογωνιαίος λίθος για την διέξοδο από την περίοδο της σημερινής κρίσης προς τη διαχρονική διεθνή ανταγωνιστικότητα, οικονομική αναβάθμιση και διασφάλιση του μέλλοντος των επόμενων γενεών, αποτελεί η αξιοποίηση της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης, η συμμετοχή εμπειρογνωμόνων/ακαδημαϊκών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η συνεχής αναγνώριση και στήριξη του πανεπιστημιακού έργου με επενδύσεις στον τομέα της παιδείας, έρευνας, καινοτομίας.

Σημερινέ Απόφοιτε του 2013, οι μεγάλες ευκαιρίες παρέχονται σε περιόδους μεγάλων αναταραχών και οι μεγάλες αναταραχές απαιτούν μελετημένη δράση έξω από τα σταθερά συμβατικά πλαίσια. Εκεί όπου κρύβεται η υπόσταση ενός ηγέτη.

Μια από τις διαπρεπής ακαδημαϊκούς μας, μας είπε ότι η γνήσια ηγεσία αποτελεί ένα δημιουργικό ταξίδι μάθησης που ξεκινά με ένα απλό προσωπικό ερώτημα.

«Οι ηγέτες είναι μαθητές»

Παραθέτοντας Τον 5ο από τους κώδικες ηγεσίας του Dave Ulrich συνηγορώ στο ότι : «Οι ηγέτες είναι μαθητές: από την επιτυχία, την αποτυχία, τα βιβλία, τους ανθρώπους, το έργο, τη ζωή την ίδια. Παθιασμένοι, αποφασιστικοί για τα πιστεύω και τα ενδιαφέροντά τους, εξάγουν μεγαλειώδη ενέργεια και προσοχή σε οτιδήποτε έχει σημασία για αυτούς. Εμπνέουν αφοσίωση και θέληση στους άλλους γιατί οι ίδιοι ενεργούν με ακεραιότητα και εμπιστοσύνη. Έχοντας αυτοπεποίθηση στις ικανότητες τους, αντιμετωπίζουν τις περιστάσεις καθώς αναγείρονται, και αντέχουν σε συνθήκες αβεβαιότητας. Έτσι υποδεικνύουν προσωπική επάρκεια και αναπτύσσουν την προσωπική γνώση για να αποτελέσουν το πρότυπο της αλλαγής που θέλουν να δουν στους άλλους».

Επηρεαζόμενη λοιπόν από τα κοινά στοιχεία των ηγετικών προσωπικοτήτων κάθε εποχής, όπως προτρέπω συχνά τον εαυτό μου, έτσι καλώ και εσάς. Να μην υποπίπτετε στην προχειρότητα, αδράνεια και στον εφησυχασμό και κυρίως, να μην απογοητεύεστε. Με ταπεινότητα και ισχυρή επαγγελματική θέληση, αδράξτε κάθε ευκαιρία και κάντε τις σωστές ερωτήσεις. Πιστοί στα ιδανικά σας, σκεφτείτε έξω από τα πλαίσια, αμφισβητείστε τα κατεστημένα, ονειρευτείτε, διεκδικείστε, δουλέψτε αφοσιωμένα και έξυπνα, συνεργαστείτε συντονισμένα και με σεβασμό, ασκείστε κριτική του εαυτού και των άλλων.

Αναζητείστε έτσι τους ικανούς ηγέτες μέσα σας και στην κοινωνία, Γιατί είστε ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτός ο τόπος. …..Καλή επιτυχία στο προσωπικό σας ταξίδι !»
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


228