Στην Κύπρο το Διεθνές Συνέδριο Νανο-Θεραγνωστικής 2013


Kορυφαίους επιστήμονες από τουλάχιστον 12 χώρες συμπεριλαμβανομένων Ευρωπαϊκών χωρών με προηγμένη ερευνητική δραστηριότητα (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ιρλανδία), των Ηνωμένων Πολιτειών,  καθώς και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία) έχει προσελκύσει το Διεθνές Συνέδριο  Νανο-Θεραγνωστικής 2013 (ICoN 2013) που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Κύπρο. Το Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκη Ομήρου,  απευθύνεται σε κλινικούς γιατρούς, βιολόγους και μηχανικούς και θα εστιάζει στη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση της πορείας του ασθενούς σε ένα πακέτο, με στόχο την  επίλυση των πιο δύσκολων προκλήσεων της σύγχρονης ιατρικής.

Το Διεθνές Συνέδριο Νανο-Θεραγνωστικής 2013 (http://cyprusconferences.org/ICoN2013/)

 θα πραγματοποιηθεί στις 26-28 Σεπτεμβρίου 2013, στο ξενοδοχείο Golden Bay Beach Hotel, στη Λάρνακα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ιατρική, γνωστές και ως νανοϊατρική, έχουν τροχοδρομήσει, την τελευταία δεκαετία, σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη καινοτόμων διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων, που παρέχουν νέες, προηγμένες, δυνατότητες αντιμετώπισης ασθενειών, οι οποίες  παραμένουν σήμερα πέραν των δυνατοτήτων της ιατρικής. Ο τομέας της «θεραγνωστικής» συνδυάζει διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση της πορείας του ασθενούς σε ένα πακέτο, δημιουργώντας ολοκληρωμένες κλινικές προσεγγίσεις που σκοπό έχουν να επιλύσουν τις πιο δύσκολες προκλήσεις της σύγχρονης ιατρικής. Η χρήση της νανοτεχνολογίας, με επεμβάσεις στο νάνο ή μοριακό επίπεδο, για την επίτευξη αυτού του σκοπού έχει δημιουργήσει τη «νανο-θεραγνωστική». Θεραγνωστικά νανοσωματίδια κατασκευάζονται από διάφορα υλικά και σε διάφορα σχήματα. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να εστιάζονται και να συσσωρεύονται στους ασθενούντες ιστούς και να εξατομικεύονται ειδικά για να αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της νόσου κάθε συγκεκριμένου ασθενούς. Μόλις φτάσουν στο στόχο τους, αυτοί οι παράγοντες ενεργοποιούνται και καταστρέφουν επιλεκτικά τον ιστό ενώ προκαλούν ελάχιστες παρενέργειες. Η παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας μπορεί να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης κάτι που επιτρέπει την περαιτέρω εξατομίκευση της θεραπείας. Η νανο-θεραγνωστική μπορεί, κατά συνέπεια, να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση κλινικών προκλήσεων και ασθενειών, όπως ο καρκίνος και χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές, οι οποίες εμφανίζουν σημαντική ετερογένεια και δυνατότητα προσαρμογής.

Ένα συνέδριο νανο-θεραγνωστικής είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που παρέχει τη δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και συζήτησης, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός νέου προτύπου νανοϊατρικής με υψηλό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Στόχος του είναι να φέρει κοντά κλινικούς γιατρούς, βιολόγους και μηχανικούς, σε ένα μοναδικό διεπιστημονικό περιβάλλον, που θα καλύπτει τις πολύπλευρες προκλήσεις της θεραγνωστικής. Το Συνέδριο περιλαμβάνει τομείς που έχουν ως στόχο να καλύψουν τις σημαντικές εξελίξεις στη θεραγνωστική αλλά, την ίδια στιγμή, να ξεκινήσουν μια συζήτηση για τον βέλτιστο τρόπο προσέγγισης πιθανών κλινικών προκλήσεων που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν καλύτερα με τη χρήση νανοτεχνολογίας. Το Συνέδριο έχει προσελκύσει κορυφαίους επιστήμονες από τουλάχιστον 12 χώρες συμπεριλαμβανομένων Ευρωπαϊκών χωρών με προηγμένη ερευνητική δραστηριότητα (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ιρλανδία), των Ηνωμένων Πολιτειών,  καθώς και της Εγγύς και Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία).

Τα θέματα του Συνεδρίου περιλαμβάνουν σημαντικές ανακοινώσεις  ως προς τα οφέλη της νανο-θεραγνωστικής, σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές, τις αρχές της νανο-θεραγνωστικής, συμπεριλαμβανομένης της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές ιδιότητες των νανοσωματιδίων, νανοτεχνολογικές εξελίξεις και πιθανές ιατρικές εφαρμογές τους. Οι θεματικές περιοχές περιλαμβάνουν:

  • Ο οδικός χάρτης της νανο-θεραγνωστικής ανάπτυξης – Προσέγγιση εστιασμένη στον ασθενή
  • Οι αναδυόμενες προκλήσεις για εφαρμογές της νανο-θεραγνωστικής
  • Νανοεπιστήμες και νανοτεχνολογία στη θεραγνωστική
  • Θεραγνωστική του καρκίνου
  • Τοξικολογία, βιοηθικά και ρυθμιστικά θέματα

Πρόεδρος:         Ανδρειανή Οδυσσέως, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιοτεχνολογίας / EPOS-Iasis Research and Development Ltd

Αντιπρόεδροι: Κώστας Πίτρης, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Γεώργιος Ποταμίτης, Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










142