Στο Καραϊσκάκειο και τη Ντ. Κατσούρη Βραβείου του Π. Κ για την προσφορά στην Κοινωνία και Πολιτισμό


Στο Καραϊσκάκειο  Ίδρυμα και στην ποιήτρια Ντίνα Κατσούρη απένειμε το Πανεπιστήμιο Κύπρου το Βραβείο για την προσφορά στην Κοινωνία και τον Πολιτισμό στις 8 Μαρτίου 2013 στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  παρουσία αξιωματούχων του Πανεπιστημίου και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπροσώπων των κομμάτων, της Εκκλησίας, δημάρχων, πρώην υπουργών, και πλήθος κόσμου που εκτιμά το έργο των βραβευθέντων .

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σε ομιλία του, αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος τονίζοντας ότι μέσα από τη λειτουργία του συμβάλλει δυναμικά στον κοινωνικό-ανθρωπιστικό τομέα, στην έρευνα και στην επιστήμη.  Ανέφερε ακόμη ότι με την πρωτοποριακή του παρουσία, αποτελεί υπόδειγμα οργανισμού διεθνώς αναγνωρισμένου στο χώρο καθότι είναι το μεγαλύτερο αρχείο δοτών στον κόσμο, κατ’ αναλογία πληθυσμού.  Η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα του ανθρωπιστικού έργου που επιτελεί το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα από θεμελιώσεώς του, τα δίκτυα συνεργασίας του Ιδρύματος, η εύρυθμη λειτουργία του, η προσέλκυση δοτών και η ενημέρωση για τις αιματολογικές ασθένειες, έχουν αναπτερώσει την ελπίδα ασθενών και άμεσα επηρεαζόμενων εντός και εκτός Κύπρου. Με το αρχείο μυελού των οστών, τόνισε ο Πρύτανης, το Ίδρυμα έχει καταφέρει να φέρει κοντά τις κοινότητες της Κύπρου, με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να δηλώνουν έμπρακτα το παρόν τους για ενίσχυση της τράπεζας μυελού των οστών.

Στη συνέχεια ο Πρύτανης  μίλησε για την ποιήτρια Ντίνα Κατσούρη και τόνισε ότι θεωρείται μια από τις πιο δυναμικές παρουσίες στον κυπριακό πνευματικό χώρο. Παρόλα τα προβλήματα υγείας της είναι μια ενεργός πνευματική μορφή, ορόσημο της δίψας για τη ζωή και την τέχνη, αποτελώντας παράδειγμα σε νέους με ή χωρίς αναπηρίες.  Ο κ. Χριστοφίδης, υπογράμμισε παράλληλα ότι η σημαντική ανθρωπιστική και κοινωνική δραστηριότητα της κας Κατσούρη στα γράμματα και τον πολιτισμό δεν περνά απαρατήρητη.  Ότι είναι μια γνήσια λυρική κυπριακή γυναικεία φωνή, μια αγωνίστρια στον πολιτικό, κοινωνικό και λογοτεχνικό στίβο.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Δρ Παύλος Κωστέας και η κα Ντίνα Κατσούρη ευχαριστώντας το Πανεπιστήμιο για την ιδιαίτερη τιμή, αναφέρθηκαν στην συνέχεια στο έργο που επιτελούν το οποίο συνολικά συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής μέσα από προσφορά που εξανθρωπίζει την επιστήμη, στην ενίσχυση της παρουσίας της Κύπρου στο διεθνή χώρο, στη λογοτεχνία, τις τέχνες, την ποίηση και τον πολιτισμό.

Η εκδήλωση περιελάμβανε προβολή σύντομης ταινίας, στην οποία παρουσιάστηκε η αξιόλογη δράση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και προβολή όλων των βιβλίων της κας Ντίνας Κατσούρη. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση σχετικού ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Χάρη Χαραλάμπους και την παράδοση της αντίστοιχης περγαμηνής και του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο αναγράφεται η φράση «ΝΟΕΡΟC ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΟC ΕCΤΙΝ Ο ΚΟCΜΟC». Χρέη Τελετάρχη ανέλαβε ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Μάριος Μαυρονικόλας
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


127