Σχολεία Εν Δράσει στο «Πάφος 17»


 Η συμμετοχή της Δημοτικής και Μέσης με την εμπλοκή εκπαιδευτικών και μαθητών

Ο Oργανισμός Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης «Πάφος 17»μέσω του προγράμματος «Σχολεία Εν Δράσει» στοχεύει στην προετοιμασία, αλλά και την εμπλοκή των μαθητών, σε δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν στα σχολεία της Πάφου, σε ένα παράλληλο πρόγραμμα  εκδηλώσεων του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού της ΠΠΕ – Πάφος 17.

Το πρόγραμμα «Σχολεία Εν Δράσει» ξεκίνησε το 2014, όπου ενημερώθηκαν οι  εκπαιδευτικοί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης  για το πρόγραμμα του Πάφος 17 και τις σχολικές δράσεις, μέσω ενημερωτικών παρουσιάσεων και  ειδικά Εγχειρίδια Εκπαιδευτικών που εκδόθηκαν από τον οργανισμό, σε συνεργασία με τους αποσπασμένους  εκπαιδευτικούς. Κατά το ίδιο σχολικό έτος ετοιμάστηκε το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικών σχολείων «ΠΑΦΟΣ ΜΕ ΠΑΘΟΣ».

Το ταξίδι των μαθητών με το καράβι του «Πάφος 17» συνεχίζεται γνωρίζοντας και μαθαίνοντας, δημιουργώντας προς όφελος των ιδίων των σχολείων και της μικρής μας πόλης γενικότερα. Οι δράσεις των μαθητών πολύπλευρες:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το σχολικό έτος 2015 – 2016, διεξήχθη από τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  στις Δ’ και Ε’

τάξεις των δημοτικών σχολείων της Πάφου, με ειδικό εγχειρίδιο για τον μαθητή. Το κάθε σχολείο καθόρισε  ένα εκπαιδευτικό ως πυρήνα - συντονιστή, ο οποίος λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος του σχολείου με τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Πάνω σε αυτή τη βάση υπάρχει μια συνεχής επικοινωνία με τα σχολεία για καθοδήγηση και συντονισμό.

Όλα τα σχολεία δραστηριοποιήθηκαν με διάφορες ενδοσχολικές ή εξωσχολικές δράσεις. Ειδικότερα υλοποιήθηκαν δύο μεγάλες δράσεις με συνέργειες σχολείων κατά την περσινή σχολική χρονιά.

Με άξονα την ιδέα του Ανοικτού  Εργοστασίου Πολιτισμού της ΠΠΕ, μαθητές από τρία δημοτικά σχολεία της Πάφου και συγκεκριμένα το Α’, το ΙΑ’ και το Β’ Γεροσκήπου, συναντήθηκαν στην πλατεία Γεροσκήπου και γιόρτασαν μαζί τη μέρα της Ευρώπης, με παρέλαση σημαιών από διάφορες χώρες, τραγουδώντας τον ύμνο της Ευρώπης και χορεύοντας μαζί παραδοσιακούς χορούς.

Επίσης οι μαθητές του Α’ Δημόσιου Νηπιαγωγείου και των Β’ και Ζ’

δημοτικών σχολείων Πάφου, μετέτρεψαν την αυλή του Β δημοτικού σχολείου σε έναν μεγάλο καμβά όπου κατασκεύασαν εικαστικά έργα, αναδεικνύοντας μέσα από αυτά τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης. Προσφέρθηκαν εδέσματα διαφόρων χωρών και η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πραγματοποιήθηκαν παράλληλα, κι άλλες δράσεις βασισμένες  στις θεματικές ενότητες  της ΠΠΕ, όπως έκδοση εφημερίδας, θεατρική παράσταση, έκθεση έργων τέχνης, θιοθέτηση πάρκου, δημιουργία ψηφιδωτού.

Τη φετινή σχολική χρονιά 2016 – 17 τα «Σχολεία Εν Δράσει» θα κορυφώσουν τις δράσεις τους, αρχίζοντας με την τελετή έναρξης  στις 28 Ιανουαρίου 2017, στην οποία θα συμμετάσχουν 315 μαθητές από 25 δημοτικά σχολεία της πόλης και επαρχίας Πάφου. Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε εργαστήριο προς τους εκπαιδευτικούς από την ομάδα «Walk the plank» για κατασκευή φαναριών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά την τελετή έναρξης. Επιπρόσθετα έχουν προγραμματιστεί οι πιο κάτω διασχολικές δράσεις:

«Πρασινίζω την πόλη μου»: Η δράση αφορά  στην επιλογή πάρκου, χώρου πρασίνου και  οργάνωση ταυτόχρονης  μέρας φύτευσης σε συνεργασία με γονείς, φίλους και εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διοργάνωση και  παρουσίαση εκδηλώσεων.

«Πώς ονειρεύομαι την πόλη μου»: Οι μαθητές φτιάχνουν στα σχολεία τους εικαστικό έργο σε καμβά ή πανό με θέμα το πώς ονειρεύονται την πόλη τους  στο μέλλον, τα οποία τοποθετούνται στην είσοδο του κάθε σχολείου. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς όλα μαζί θα εκτεθούν σε δημόσιο χώρο.

«Τραγουδώ  για την πόλη μου»: Αποτελεί την κορύφωση  των δράσεων του προγράμματος «Σχολεία εν δράσει» Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί με την πραγματοποίηση παρέλασης μαθητών, που θα ξεκινήσει από τη λεωφόρο Μακαρίου και θα καταλήξει πλατεία Κέννεντυ. Στο τέλος της παρέλασης οι χορωδίες των σχολείων θα παρουσιάσουν τραγούδια  που αντικατοπτρίζουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Πάφου, αλλά και την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά.

•   Διασχολική έκθεση «Φάροι του κόσμου»: Η δράση έχει στόχο οι μαθητές να ερευνήσουν  και να ερμηνεύσουν τη σημασία ενός  φάρου σε διάφορες χώρες και πολιτισμούς, ως έκφραση της ταυτότητας  ενός τόπου, και ως σημείο αναφοράς  για τους ταξιδιώτες, αποτυπώνοντας τις ιδέες τους με έργα τέχνης ή κατασκευές.

ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016 – 2017 οι εκπαιδευτικοί Μαρίνα Αριστοδήμου Σωκράτους και Ελίζα Χριστοφόρου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΔΣ του οργανισμού Πάφος 17 δρ. Χρήστο Πατσαλίδη, την υπεύθυνη  καλλιτεχνικού προγράμματος κ. Γεωργία Ντέτσερ, την αναπληρώτρια  διοικητική διευθύντρια του οργανισμού Πάφος 17 κ. Τέρψα Βάσου, καθώς και το μέλος του ΔΣ Πάφος 17, υπεύθυνο για θέματα Παιδείας κ. Γιώργο Γεωργιάδη, δραστηριοποιήθηκαν στα πιο κάτω θέματα.

• Ενεργοποίηση και εμπλουτισμός του προγράμματος «Σχολεία εν δράσει» το οποίο είχε σχεδιαστεί από την περσινή χρονιά.

• Δημιουργία Συντονιστικού φορέα ομάδων εργασίας με εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων Μ.Ε. της Πάφου. Το κάθε σχολείο μέσω της ομάδας εργασίας, υπέβαλε συγκεκριμένες  προτάσεις για δράσεις και εκδηλώσεις μέσα από τις θεματικές ενότητες του Πάφος 17 οι οποίες προωθήθηκαν είτε μέσω του επαρχιακού Γραφείου είτε μέσω του συντονιστικού λυκείου σε όλα τα σχολεία Μ.Ε. της Πάφου. Στόχος είναι οι δράσεις να υλοποιηθούν – όπου είναι δυνατόν- συλλογικά (διασχολικά).

• Δημιουργία συντονιστικού φορέα ομάδων εργασίας με τους μαθητές Μ.Ε. μέσω των κεντρικών μαθητικών συμβουλίων.

•  Συνεχή ενημέρωση των εκπαιδευτικών όλων των  σχολείων Μ.Ε. της Πάφου μέσω των ομάδων εργασίας για τις εκδηλώσεις του Πάφος 17 αλλά και για την εξέλιξη του προγράμματος «Σχολεία εν δράσει».

•  Καθώς και πολλά άλλα θέματα  ενώ παράλληλα έθεσαν στόχους κατά τη σχολική χρονιά 2016-17

Πρώτα και κύρια επικεντρώθηκαν στην εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων σχολείων σε τοπικό και παγκύπριο επίπεδο στο πρόγραμμα «Σχολεία εν δράσει».

Δόθηκε προτεραιότητα στην:

*Υλοποίηση όλων των εκδηλώσεων που έχουν ήδη προγραμματιστεί για την τρέχουσα και την επόμενη σχολική χρονιά

*Διάδοση της ιδέας της ΠΠΕ σε όλο το μαθητικό και εκπαιδευτικό κόσμο.

*Στήριξη του οργανισμού ΠΠΕ με όλα τα δυνατά μέσα.

* Προσπάθεια για δημιουργία εναλλασσόμενου συντονιστικού φορέα εκπαιδευτικών από όλα τα σχολεία  με στόχο την καθιέρωση διασχολικών πολιτιστικών δράσεων τόσο κατά την επόμενη σχολική χρονιά  όσο και μελλοντικά.

Το πρόγραμμα «Σχολεία εν δράσει»  της ΠΠΕ Πάφος 2017, στοχεύει να εντάξει ενεργά  τους  μαθητές  μέσα από την εθελοντική προσφορά και την κοινωνική συμμετοχή, στο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της πόλης μας και να χτίσει τις βάσεις για τη δημιουργία και τη συνέχιση μιας πολιτιστικής κουλτούρας που  διαπνέει τον σύγχρονο ευρωπαίο πολίτη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










930