Συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνές Φεστιβάλ ταυτόχρονης ανάγνωσης της Ιλιάδος του Ομήρου


    Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου, σε συνεργασία με το Παγκύπριο Γυμνάσιο και άλλους εκλεκτούς συνεργάτες, συμμετέχει στη διεθνή ταυτόχρονη ανάγνωση της Ιλιάδος του Ομήρου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, μεταξύ 11.00-12.00 π.μ. (ώρα Κύπρου), την οποία συντονίζει το Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του Festival Européen Latin Grec, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά και, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, περιλαμβάνει και την ταυτόχρονη ανάγνωση έργων της κλασικής αρχαιότητας σε όλο τον κόσμο. Μετά την ταυτόχρονη  ανάγνωση της Ομηρικής Οδύσσειας (2017) και των Μεταμορφώσεων του Λατίνου ποιητή Οβιδίου (2018), το φετινό Φεστιβάλ θα επικεντρωθεί στην ανάγνωση αποσπασμάτων από την Ιλιάδα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή Φορέας της Κύπρου συμμετέχει στο σημαντικό αυτό γεγονός (βλ. http://festival-latingrec.eu/english-public-reading/), βάζοντας έτσι και την Κύπρο στον χάρτη του Φεστιβάλ, το οποίο φέτος απαριθμεί πάνω από 4600 συμμετοχές από 24 χώρες. Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της Θ.Σ.Ε.Κ., ανάγνωση αποσπασμάτων από την Ιλιάδα θα πραγματοποιηθεί και στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας, δίπλα στην Πύλη Αμμοχώστου.

Οι αναγνώσεις θα γίνουν στην αρχαία και τη νέα ελληνική (από διάφορες μεταφράσεις καταξιωμένων ποιητών και φιλολόγων), αλλά και στην κυπριακή και την κρητική διάλεκτο, όπως επίσης και σε άλλες γλώσσες (στην τουρκική, την εβραϊκή και την αραβική). Στις αναγνώσεις θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, φοιτητές της Θ.Σ.Ε.Κ., μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου και καταξιωμένοι άνθρωποι του θεάτρου, των γραμμάτων και των τεχνών.

Μέσα από τις δημόσιες αναγνώσεις που θα επιχειρήσουμε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, επιθυμούμε, αφενός να καταδείξουμε για άλλη μια φορά τη διαχρονικότητα των Ομηρικών επών και τις πανανθρώπινες αξίες από τις οποίες εμφορούνται˙ αφετέρου να δώσουμε και πάλι φωνή στο Ομηρικό έπος, το οποίο πρώτα απαγγέλθηκε και διαδόθηκε μέσω του προφορικού λόγου και πολύ αργότερα καταγράφηκε και άρχισε να υφίσταται ως γραπτός λόγος.

Περισσότερες πληροφορίες για τους χώρους των αναγνώσεων και το τελικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν στα μέσα Μαρτίου τόσο στην ιστοσελίδα της Θ.Σ.Ε.Κ. όσο και στον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










220