Συνάντηση ΕΔΟΝ με το Νίκο Περιστιάνη για τα δίδακτρα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


Η ηγεσία της ΕΔΟΝ είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Νίκο Περιστιάνη. Όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο γγ της ΕΔΟΝ χαρης Καράμανος:

 «Στη συνάντηση μεταφέραμε τις ανησυχίες μας για το ύψος των διδάκτρων, αφού η δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά ο λαός μας, κάνει απαγορευτική για ένα νέο τη σκέψη για έναρξη σπουδών σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Την ίδια ώρα, ενημερώσαμε τον κ. Περιστιάνη, ότι πολλοί φοιτητές έχουν διακόψει τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους και πως πολλοί άλλοι, όπως μας έχουν πληροφορήσει οι ίδιοι, σκέφτονται να το πράξουν το επόμενο διάστημα.

Στα πλαίσια αυτά, επαναλάβαμε στον κ. Περιστιάνη τη θέση μας για μείωση των διδάκτρων κατά 30% σε σχέση με πέρσι, αφού μόνο έτσι το κόστος σπουδών θα επιτρέψει σε μια οικογένεια να στείλει το παιδί της για σπουδές και δε θα οδηγήσει στην προδιαγραφόμενη αναστολή των σπουδών πολλών φοιτητών. Ταυτόχρονα, αναπτύξαμε πρακτικές και συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για ανακούφιση των φοιτητών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι οποίες αγγίζουν ένα ευρύ φάσμα αιτημάτων.

Τονίσαμε ότι πρέπει άμεσα:

1.Να μειωθούν οι τιμές των καφετεριών, ειδικά σε βασικά προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης.

2.Εισηγηθήκαμε τη σύνδεση των υλικών μαθημάτων με τα δίδακτρα και τη δωρεάν παροχή τους από το Πανεπιστήμιο και αν αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, να προκηρυχθούν προσφορές από το Πανεπιστήμιο και να επικυρωθεί η χαμηλότερη προσφορά.

3. Προτείναμε όπως το intranet του Πανεπιστημίου παραμένει ανοιχτό σε όσους οφείλουν 1000 ευρώ και κάτω, σε αντίθεση με τώρα που είναι κλειστό για όσους χρωστούν ακόμα και ένα μικρό ποσό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν καν να δουν τα μαθήματα που έχουν περάσει ή άλλες πληροφορίες.

4. Εισηγηθήκαμε την αγορά από το Πανεπιστήμιο δικαιωμάτων των συγγραμμάτων ακαδημαϊκών που διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο και τη δωρεάν παροχή τους στους φοιτητές και άλλα πολλά.

Στην συνάντηση μας αναφέρθηκε από τον ο κ. Περιστιάνη, το υψηλό ετήσιο κονδύλι ενοικίασης της γης που καταβάλει το Πανεπιστήμιο στην Εκκλησία, αφού όπως είναι γνωστό η ιδιοκτησία της γης ανήκει σε αυτή και το ετήσιο ενοίκιο ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ!

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα λέχθηκαν από τον κ. Περιστιάνη από τη μια και τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι η περιουσία της εκκλησίας ανήκει στο λαό από την άλλη, θεωρούμε απαραίτητη την παροχή βοήθειας από την εκκλησία προς τους νέους αυτού του τόπου, που βλέπουν τα όνειρα τους να σβήνουν. Θεωρούμε ότι εάν ο Αρχιεπίσκοπος εννοεί αυτά που λέει, τότε η εκκλησία πρέπει να σταθεί δίπλα στους φοιτητές και σε συνεννόηση με τις αρχές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας να βρεθεί μια φόρμουλα, έτσι ώστε τα 2 εκατομμύρια του ετήσιου ενοικίου που θα πήγαιναν στην εκκλησία, να παραμείνουν στο Πανεπιστήμιο με τη μορφή μείωσης του συνόλου των διδάκτρων.

Αυτό θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι όντως η εκκλησία στέκεται αρωγός στα προβλήματα που βιώνει η κυπριακή κοινωνία και ειδικά η ευάλωτη ομάδα των φοιτητών μας που οι οικονομικές τους ανάγκες είναι αρκετά αυξημένες.

Καλούμε, λοιπόν, τόσο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όσο και τις Εκκλησιαστικές Αρχές, όπως εξετάσουν άμεσα την εν λόγω πρόταση μας και να έρθουν σε μια συμφωνία μέσα από την οποία κερδισμένος θα βγει ο φοιτητής, αλλά και η κοινωνία γενικότερα.

Τέλος, καλούμε όλες τις Διοικήσεις των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων όπως αντιληφθούν τα μηνύματα της κοινωνίας και αφουγκραστούν τις ανησυχίες της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού. Είναι η ώρα να δώσουμε κίνητρα στους νέους να μορφωθούν, αφού η επένδυση στην παιδεία μπορεί να θέσει γερές βάσεις για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στον τόπο μας. Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις και να εισηγούμαστε πρακτικές και συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα των φοιτητών. Θα παραμείνουμε στο πλευρό των φοιτητών και δηλώνουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα για ένα αξιοπρεπές μέλλον».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










161