Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καθηγητών Αγγλικών απέστειλε στον υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή την ακόλουθη επιστολή αναφορικά με την παραχώρηση μισής διδακτικής ώρας για το μάθημα Αγγλικών στην Α΄ Γυμνασίου.
«ΠΡΟΣ: Έντιμο κύριο Κ. Καδή, Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού
ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση ΠΑΣΥΚΑ για την παραχώρηση μισής ώρας στο μάθημα των Aγγλικών
Είναι με έκπληξη που είδαμε την εγκύκλιο που κυκλοφόρησε στους προγραμματιστές των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και δίνει μισή ώρα υπό την μορφή δανεισμού στο μάθημα των Αγγλικών στην Α΄ Γυμνασίου.
Εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας με το πιο πάνω ημίμετρο το οποίο απέχει πάρα πολύ από τις επίσημες θέσεις μας που έχουμε εκφράσει τόσο δημόσια όσο και κατ’ ιδίαν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στηρίζουμε την διαφωνία μας στους πιο κάτω λόγους:
Α. Περιμέναμε ένα ουσιώδη διάλογο σχετικά με την άδικη αποκοπή των 2,5 περιόδων από το μάθημα μας με την Επιτροπή Παρακολούθησης του Νέου Ωρολογίου Προγράμματος όπου παραθέσαμε τεκμηριωμένα τις θέσεις μας. Ποιος ο ρόλος της ίδιας της Επιτροπής όταν έρχονται δια της πλάγιας οδού σε μας τέτοιες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας; Η παράθεση των θέσεων μας στην Επιτροπή έγινε απλά για «το θεαθήναι» και όχι επί της ουσίας;
Β. Ο Υπουργός Παιδείας δεν είχε ποτέ συναινέσει σε μια συνάντηση μαζί μας ως νέο διοικητικό συμβούλιο για να εκφράσουμε της θέσεις μας. Αντίθετα, είχαμε μόνο μια συνάντηση μαζί του και με 4 άλλους κλάδους όπου μας παρέπεμψε στην Επιτροπή παρακολούθησης του ωρολογίου προγράμματος. Αν και η Επιτροπή δεν εκφράσει επισήμως τη γνώμη της τότε ποιος ο λόγος που συμμετείχαμε στο διάλογο αυτό;
Γ. Η δανεική μισή ώρα δεν αποσκοπεί σε οριστική λύση του προβλήματος αφού μόνο 7 συμβασιούχοι συνάδελφοι μας θα διοριστούν με την υιοθέτηση της . Επίσης είναι ενάντια στην ίδια τη φιλοσοφία του Νέου Ωρολογίου Προγράμματος που αρχικά ήταν ενάντια στα μισάωρα. Το ημίμετρο της μισής ώρας και μάλιστα δανεικής μόνο για ένα χρόνο φαντάζει πρόχειρο και προκλητικό για να μην αντιδράσουμε άλλο στην άδικη αποκοπή των 2,5 περιόδων από τα Αγγλικά .
Δ. Το γεγονός ότι αυτή η μισή ώρα δίνεται στην Α Γυμνασίου δεν εξυπηρετεί κανένα παιδαγωγικό σκοπό γιατί οι τάξεις που έχουν υποστεί σοβαρότατο πλήγμα είναι η Γ΄ Γυμνασίου και η Α΄ λυκείου όπου οι περίοδοι διδασκαλίας δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στο μαθητή το επίπεδο Β1 όπως προνοεί η Ευρωπαϊκή οδηγία για το μάθημα των Αγγλικών.
Για τους πιο πάνω λόγους καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, την Επιτροπή Παρακολούθησης του Νέου ωρολογίου Προγράμματος, την ΟΕΛΜΕΚ και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γονέων όπως αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ειδική μνεία κάνουμε προς το Υπουργείο Παιδείας καλώντας το να άρει τα προσωρινά ημίμετρα και να αποκαταστήσει το κύρος και την εκπαιδευτική αξία του μαθήματος μας επιστρέφοντας μας τις 2,5 περιόδους που έχουν αποκοπεί από μας. Μέλημα μας είναι η πρόοδος του κάθε μαθητή και το καλό της παιδείας γενικότερα.
Περιμένομε την άμεση και καίρια ανταπόκριση σας».