Συνελήφθησαν 11 άτομα σε σχέση με ατασθαλίες σε ερευνητικά προγράμματα στο ΤΕΠΑΚ


Στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η Αστυνομία, στη Λεμεσό, μετά την εξασφάλιση έντεκα συνολικά ενταλμάτων σύλληψης, σε σχέση με ατασθαλίες σε 23 ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου καθώς και τρία άλλα πρόσωπα, που φέρεται να οικειοποιήθηκαν χρήματα από ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, ύψους 5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, για την περίοδο 2008-2015.
Εντάλματα σύλληψης εκκρεμούν για πρώην λειτουργό του Πανεπιστημίου και για έξι ακόμη πρόσωπα.

Αργότερα 

Άλλα δύο άτομα συνέλαβε η Αστυνομία στη Λεμεσό σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση που αφορά ατασθαλίες σε ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ.
Νωρίτερα, είχαν συλληφθεί εννέα πρόσωπα για την ίδια υπόθεση.
Όπως δήλωσε προηγουμένως ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού Ιωάννης Σωτηριάδης, η υπόθεση ξεκίνησε πριν από έξι μήνες και κατά το διάστημα αυτό έχουν κληθεί για κατάθεση πανεπιστημιακό και άλλο προσωπικό του ΤΕΠΑΚ, και "έχουν αξιολογηθεί αυτές οι καταθέσεις, από τις οποίες έχει ληφθεί μαρτυρία με την οποία φαίνεται να συνδέονται οι ύποπτοι, εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί τα εντάλματα σύλληψης".
 
Από τις έρευνες, που γίνονται σε συνεργασία με την Ελεγκτική Υπηρεσία και τη Νομική Υπηρεσία, φαίνεται πως ερευνητικά προγράμματα της περιόδου 2008-2015, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, είχαν αναληφθεί από εταιρεία που συστάθηκε από συγγενικά πρόσωπα της τότε αρμόδιας λειτουργού του ΤΕΠΑΚ.
 
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΤΑΕ Λεμεσού, διερευνώνται αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, δεκασμό δημόσιου λειτουργού, δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, αθέμιτη απόκτηση περιουσιακού οφέλους από δημόσιο λειτουργό, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας, δωροληψία, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστών εγγράφων, εξασφάλιση αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αδικήματα κατά παράβαση του περί ρύθμισης νόμου των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων, και παρέμβαση σε αστυνομική έρευνα.
 
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν αύριο ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, όπου θα ζητηθεί η έκδοση διατάγματος κράτησης τους προς διευκόλυνση των αστυνομικών ερευνών.

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


70