Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για παραχώρηση φοιτητικής χορηγίας. Το νομοσχέδιο


 To Paideia-News παραθέτει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για παραχώρηση φοιτητικής χορηγίας όπως προνοείται στο νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθεί σε διάλογο με στόχο να τεθεί σε  ισχύ από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-15. Με την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου θα καταργηθεί ο σημερινός νόμος περί φοιτητικής χορηγίας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα:

«Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η κατάργηση της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά στις φοιτητικές χορηγίες και η αντικατάστασή της με το νέο ττροτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο, με βάση το οποίο η αρμοδιότητα διαχείρισης της φοιτητικής χορηγίας μεταφέρεται» από το Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, για σκοπούς συμμόρφωσης με την Πρόνοια 3.12 του Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρόικα.

Περαιτέρω, διαφοροποιούνται τα κριτήρια παροχής του φοιτητικού πακέτου και διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιπρόσθετου ποσού που θα δίνεται ως αντικατάσταση του πακέτου αυτού».

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

1.  Για  σκοπούς  παροχής  φοιτητικής  χορηγίας  εφαρμόζονται εισοδηματικά  καθώς και περιουσιακά κριτήρια.

2.   Εισοδηματικά  κριτήρια: Δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια, της  οποίας  το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις πενήντα εννέα χιλιάδες ευρώ.

3. Περιουσιακά  κριτήρια :Η φοιτητική χορηγία παραχωρείται, εφόσον η συνολική αξία  των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας, στα οποία περιλαμβάνονται:

(α) σε τρέχουσες τιμές, καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, ομόλογα και

(β) σε τιμές 1.1.2013, ακίνητα

δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.

4.  Το ύψος της φοιτητικής χορηγίας που παραχωρείται στους δικαιούχους εξαρτάται από το συνολικό ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, ως ακολούθως:

 

Οικογενειακό εισόδημα

 

Ύψος φοιτητικής χορηγίας

Ύψος πρόσθετης χορηγίας για οικογένειες

που καταβάλλουν δίδακτρα (ανώτατο ποσό) ή που έχουν τρία (3) ή περισσότερα τέκνα

έως €39.000,00

€1.710

€855

€39.000,01-€49.000,00

€1.580

€790

€49.000,01-€59.000,00

€1.450

€725

5.  Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις που καταβάλλονται από την οικογένεια δίδακτρα, αυτή έχει δικαίωμα σε πρόσθετο ποσό ίσο µε το πενήντα τοις εκατόν (50%) των διδάκτρων, µε ανώτατο ποσό το πενήντα τοις εκατόν  (50%)  της  φοιτητικής χορηγίας, νοουμένου  ότι προσκομίζονται αποδεικτικά στοιχεία  πληρωμής των διδάκτρων.

6.  Οι δικαιούχες οικογένειες µε τρία (3) ή περισσότερα τέκνα έχουν δικαίωμα σε πρόσθετο ποσό ίσο µε το πενήντα τοις εκατόν (50%) της φοιτητικής χορηγίας

7.  Περαιτέρω, οι δικαιούχες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις δεκαεννέα χιλιάδες  πεντακόσια ευρώ, έχουν δικαίωμα σε πρόσθετο ποσό ύψους πεντακόσια πενήντα ευρώ.

Το νομοσχέδιο εδώ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










162