Τελέστηκαν στο Παν. Κύπρου τα εγκαίνια του Ερευνητικού Κέντρου «Κοίος» και Εργαστηρίου «Δροσόφιλας»


Τελέσθηκαν την Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015, τα εγκαίνια των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «ΚΟΙΟΣ» και του Εργαστηρίου «ΔΡΟΣΟΦΙΛΑΣ» του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, τα οποία στεγάζονται στην Πανεπιστημιούπολη. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών,  των Διευθυντών του Κέντρου και του Εργαστηρίου, Καθηγητή Μάριου Πολυκάρπου και Επίκουρου Καθηγητή Γιώργου Απιδιανάκη αντίστοιχα, του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Δρα Βασίλη Τσάκαλου, ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, ερευνητών, και φοιτητών.

Το Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «ΚΟΙΟΣ», το οποίο συμπλήρωσε ήδη πέντε χρόνια λειτουργίας, στεγάζεται στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων και το νεοσυσταθέν Εργαστήριο «ΔΡΟΣΟΦΙΛΑΣ» του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, στη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών , στην Πανεπιστημιούπολη.

Σε χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τόνισε ότι στόχος με την προσωρινή μετακίνηση του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων “KOIOΣ” και του Εργαστηρίου “Δροσόφιλας” στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων είναι να πετύχουμε την ώσμωση των επιστημών, να φέρουμε κοντά επιστήμονες από όλα τα πεδία, από τις ανθρωπιστικές και τις θετικές επιστήμες, να συμβάλουμε στην εμπέδωση της σημασίας της έρευνας και της συνέργειας των επιστημών, αλλά και του ρόλου του Πανεπιστημίου, τόσο ως θεσμού προαγωγής και διάχυσης της γνώσης μέσα από τη διδασκαλία, όσο και ως κέντρου έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. «Στις εγκαταστάσεις που σήμερα εγκαινιάζουμε», πρόσθεσε, «οραματιζόμαστε την καταξίωση των ερευνητών μας,  επιδιώκουμε την αλληλεπίδραση της παιδείας, της μάθησης και της διδασκαλίας με την έρευνα για την επίτευξη των στόχων και των σκοπών του Πανεπιστημίου μας. Θέλουμε το ΚΟΙΟΣ στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης, μέχρι και τη μόνιμη εγκατάστασή του στο κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής. Πρόκειται για ένα κτίριο που θα δώσει τεράστια ώθηση στην παραγωγή έρευνας αιχμής. Ένα έργο του οποίου η ολοκλήρωσή είναι σήμερα εφικτή, χάρη στην πρόσφατη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Κυβέρνησης. Θέλουμε το εργαστήριο βιολογίας “Δροσόφιλας” στην καρδιά της Πόλης της Γνώσης μέχρι την αποπεράτωση του κτηρίου των Βιολογικών Επιστημών», σημείωσε ο Πρύτανης.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, «αυτές τις δύσκολες μέρες, όπου οι προσδοκίες για τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια Φυσικού Αερίου και για εύκολο χρήμα αφήνουν τη θέση τους σε μια γενική κοινωνική απογοήτευση - έχουμε φτάσει δηλαδή στο άλλο άκρο -. Εμείς σταθερά και διαχρονικά επαναλαμβάνουμε αυτό που λέμε πάντα ∙ Ότι η πιο πετυχημένη επένδυση, είναι η επένδυση στην ανώτερη εκπαίδευση. Η επένδυση στους νέους ανθρώπους. Επαναλαμβάνω λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι το μέγεθος μιας χώρας δεν εξαρτάται από το γεωγραφικό της μέγεθος, ούτε από το μέγεθος του πληθυσμού της. Το μέγεθος μιας χώρας εξαρτάται από το μέγεθος των μυαλών των ανθρώπων της. Χρειαζόμαστε μερικές έξυπνες καινοτόμες ιδέες για να απογειώσουμε και πάλι την πατρίδα μας. Έχουμε τα δημιουργικά μυαλά που θα τις παράγουν, πρέπει να τα εμπιστευτούμε. Τα ερευνητικά μας κέντρα και τα εργαστήριά μας είναι φυτώριο αυτής της προσπάθειας. Είναι οι χώροι που σήμερα εγκαινιάζουμε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου» , κατέληξε.

Ο Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Κοίος», Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου ανέφερε ότι το «Κοίος» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 με το φιλόδοξο στόχο να δημιουργηθεί στην Κύπρο ένας πυρήνας ερευνητικής αριστείας σε θέματα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, που να δίνει ευκαιρίες και να ανοίγει δρόμους σε άριστους  νέους και νέες, που έχουν όρεξη για εξερεύνηση σε πρωτοποριακούς τομείς. «Αυτή τη στιγμή στο Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος» δουλεύουν πάνω από 80 ερευνητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργοδοτούνται από εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα. Από την αρχή της λειτουργιάς του, το «Κοίος» έχει λάβει μέρος σε 56 ερευνητικά προγράμματα. Αυτά το προγράμματα έχουν φέρει πέραν των 10 εκατομμύριων ευρώ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και αποτελούν σημαντική υποστήριξη για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Κέντρου. Όμως έκτος από τις χρηματοδοτήσεις των ερευνητικών προγραμμάτων χρειάζονται και κατάλληλες υποδομές  για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου προσφέρουν στους νέους ερευνητές μας  ένα περιβάλλον που εμπνέει και βοηθά στο να πετύχουν στην παράγωγη  νέας γνώσης και νέων ιδεών για την ανάπτυξη των καινοτόμων τεχνολογιών του αύριο» , πρόσθεσε ο κ. Πολυκάρπου.

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου «Δροσόφιλας» του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Απιδιανάκης ανέφερε ότι στα 2 χρόνια που προηγήθηκαν της κατασκευής του παρόντος εργαστηρίου οι συνδιευθυντές του έχουν ήδη λάβει πάνω από €500.000 σε χρηματοδοτήσεις για την έρευνά τους από το Πανεπιστήμιο Κύπρου,  την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνή Οργανισμό Fondation Santé. «Το Εργαστήριο απασχολεί αυτή τη στιγμή 15 ερευνητές, οι οποίοι εργάζονται σε θέματα βιοϊατρικής, με έμφαση τις μολυσματικές ασθένειες και την καρκινογένεση. Οι καινούριες εγκαταστάσεις μας δίνουν τη δυνατότητα απασχόλησης επιπλέον ερευνητών και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην προσέλκυση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων», πρόσθεσε ο κ. Απιδιανάκης.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής σημείωσε ότι η αναβάθμιση των Πανεπιστημίων του τόπου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το Υπουργείο του. «Με  ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρούμε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσιάζει κατά την τελευταία περίοδο μια σταθερή πορεία ανάπτυξης και αναβάθμισης, η οποία αναγνωρίζεται, τόσο στον τόπο μας, όσο και διεθνώς. ‘Ένδειξη αυτής της αναβάθμισης αποτελούν και οι δύο σημαντικές ερευνητικές υποδομές που εγκαινιάζουμε σήμερα», σημείωσε ο Υπουργός.

Μετά το πέρας των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις  του Ερευνητικού Κέντρου «Κοίος» και επιδείξεις των εφαρμογών της έρευνας που διεξάγεται από ταλαντούχους ερευνητές του Κέντρου.

Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων ΚΟΙΟΣ                  

Το Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος»,  ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2008.  Βασική αποστολή του «Κοίος» είναι   η διεξαγωγή επιστημονικής  έρευνας υψηλού επιπέδου για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στους τομείς  της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, με έμφαση στο σχεδιασμό ευφυών συστημάτων και δικτύων. Απώτερος στόχος του «Κοίος» είναι να συμβάλει σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα, την προώθηση της καινοτομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, όπως επίσης και στην προαγωγή της γνώσης, της εκπαίδευσης και της αξιοποίησης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στην κυπριακή οικονομία. 

Το Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος»,  έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σε ένα κέντρο διεθνούς αριστείας σε θέματα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας με έμφαση σε υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, δίκτυα παροχής νερού, έξυπνα κτίρια, ρομποτικά συστήματα, δίκτυα μεταφορών και υπηρεσίες υγείας. Έχει προσελκύσει πέραν των 56 ερευνητικών προγραμμάτων και πέραν των €10 εκατ. από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Το «Κοίος» είναι το πιο μεγάλο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου με περισσότερους από 80 ερευνητές, οι οποίοι εργοδοτούνται από ερευνητικά κονδύλια. Το «Κοίος» αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ του Πανεπιστημίου και της βιομηχανίας και κυβερνητικών οργανισμών, όπου ήδη υπάρχουν αρκετές συνεργασίες.

Το Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος» αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσο αφορά την τεχνολογική ανάπτυξη σε τομείς αιχμής, την προσέλκυση ερευνητικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, την εργοδότηση νέων επιστημόνων, και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και της επιχειρηματικότητας.

Εργαστήριο Τμήματος Βιολογικών Επιστημών «ΔΡΟΣΟΦΙΛΑΣ»

Το Εργαστήριο «Δροσόφιλας» του Πανεπιστημίου Κύπρου θα φιλοξενήσει δύο ανεξάρτητους ερευνητές του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, τη Χρυσούλα Πιτσούλη και το Γιώργο Απιδιανάκη, οι οποίοι ξεκίνησαν στο ΠΚ το 2012, μετά από μεταδιδακτορική εξειδίκευση στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Και οι δύο χρησιμοποιούν ως πειραματικό μοντέλο το «μυγάκι των φρούτων» ή Drosophila melanogaster. Η Χρυσούλα Πιτσούλη χρησιμοποιεί μοριακές, γενετικές και βιοχημικές τεχνικές, και σύγχρονη μικροσκοπία για τη μελέτη της επίδρασης της γενετικής και του περιβάλλοντος στην οργανογένεση και την ομοιόσταση, με έμφαση στους μηχανισμούς που οδηγούν σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Ο Γιώργος Απιδιανάκης χρησιμοποιεί μικροβιολογικές, μοριακές και γενωμικές τεχνικές για τη μελέτη της επίδρασης παθογόνων βακτηρίων και της μικροχλωρίδας του εντέρου στην ομοιόσταση και στην καρκινογένεση. Οι ομάδες των 2 ερευνητών που στελεχώνουν το εργαστήριο Δροσόφιλας (το πρώτο εργαστήριο Δροσόφιλας στην Κύπρο!) αποτελούνται συνολικά από μία μεταδιδακτορική ερευνήτρια, έξι υποψήφιους διδάκτορες, τρείς μεταπτυχιακούς και πέντε προπτυχιακούς φοιτητές.

 

 




Share on Facebook


Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











245