Τέλος στα παραδοσιακά, τυποποιημένα βιογραφικά


Η διαδικτυακή πύλη όπου ο κάθε φοιτητής μπορεί να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει το προσωπικό του ψηφιακό χαρτοφυλάκιο  www.edipus.me 

ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ Α. ΜΑΚΡΙΔΗ*

Ο ψηφιακός κόσμος έχει εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας και την κάνει καλύτερη, πιο δημιουργική και πιο επικοινωνιακή. Μια νέα εφαρμογή είναι η αντικατάσταση του παραδοσιακού έντυπου βιογραφικού με το «Ψηφιακό Χαρτοφυλάκιο» ή Digital Portfolio. Το DPP (Digital Portfolio Portal) αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα στη διεύθυνση www.edipus.me, η οποία απευθύνεται σε φοιτητές και απόφοιτους πανεπιστημίων και ταυτόχρονα σε εργοδότες, συμβούλους σταδιοδρομίας, πανεπιστημιακές υπηρεσίες διασύνδεσης φοιτητών με τις επιχειρήσεις και οποιονδήποτε σχετικό με την προσφορά και ζήτηση εργασίας.

H συγκεκριμένη εφαρμογή με χαρακτηριστικά που την κάνει μοναδική στην Ευρώπη, έχει αναπτυχθεί μέσα από συγχρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό έργο (ERASMUS+ KA2) με συντονιστικό ίδρυμα το European Association of ERASMUS Coordinators (EAEC).

Ο κάθε φοιτητής καλείται να δημιουργήσει το δικό του ψηφιακό χαρτοφυλάκιο (digital portfolio)  με δυνατότητα δικής του δημιουργικής παρουσίασης με χρήση βίντεο, ήχου, σύναψη αρχείων διαφόρων μορφών, χρήση της έτοιμης δομής φακέλων και δημιουργία νέων προσωπικών φακέλων, γενικότερα ό,τι θεωρεί ικανά δεδομένα για να επικοινωνήσει καλύτερα τις γνώσεις του, την προσωπικότητα του, την εμπειρία του, τις δεξιότητές του, για να παρουσιάσει πιο ολοκληρωμένα το προφίλ του. Από την άλλη, επιχειρήσεις και εργοδότες μπορούν να επισκέπτονται την ειδική βάση αποθήκευσης των ψηφιακών χαρτοφυλακίων(EDIPUS Data Base) όπου μπορούν να επιλέγουν νέους υπαλλήλους για εργοδότηση ή άλλου είδους συνεργασία, μέσω ενός έξυπνου συστήματος αναζήτησης δεδομένων.  

Χαρακτηριστικά το καλύτερο ψηφιακό χαρτοφυλάκια μπορεί να θεωρηθεί αυτό που ένας εργοδότης θα προσφέρει θέση εργασίας χωρίς κατ’ ανάγκη να συναντήσει τον υποψήφιο πρόσωπο με πρόσωπο, δηλαδή το χαρτοφυλάκιο να πετύχει να επικοινωνήσει το προφίλ του ιδιοκτήτη τόσο αποτελεσματικά που ο εργοδότης να μπορέσει να αποκτήσει την πλήρη εικόνα. Έτσι και αλλιώς, με την αναβάθμιση και χρήση των νέων τεχνολογιών, στο μέλλον ο εργοδότης μπορεί να μην συναντά ποτέ τον εργοδοτούμενό του.  

Το Ευρωπαϊκό Έργο EDIPUS: European Digital Portfolio for University Students, το οποίο ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2017 προσδοκεί να καταστήσει το εργαλείο αυτό ως εργαλείο χρήσης από όσο το δυνατόν περισσότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και φοιτητές τους και φυσικά περισσότερους εργοδότες.

Οι εταίροι του έργου EDIPUS αποτελούνται από:

EAEC: European Association of ERASMUS Coordinators (Συντονιστικό Ίδρυμα).

Εταίροι – Instituto Superior de Engenharia do Porto (Πορτογαλλία), Enoros Consulting (Κύπρος), University of Piraeus Research Centre (Ελλάδα), UNIMED Mediterranean Universities Union (Ιταλία), ERASMUS Student Network (Βέλγιο), University of Vienna (Αυστρία), Eurocrea Merchant (Ιταλία), Fundacion Universidad Empresa Murcia (Ισπανία).

 

Επικοινωνία: 

European Association of ERASMUS Coordinators, Nicosia, Cyprus

info@eaecnet.com , info@edipus.me

www.eaecnet.com, www.edipus.me

*ΠροέδρουτουEuropean Association of ERASMUS Coordinators(EAEC)

*ΠροέδρουτουEuropean Association of Career Guidance(EACG)

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










997