Τμήμα Αρχιτεκτονικής Π.Κ.:Εναλλακτικές προτάσεις για το μέλλον των πόλεων της Κύπρου


Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με τη φημισμένη Σχολή Αρχιτεκτονικής ENSA La Villette, Paris στη Γαλλία έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε συνεργασίες φοιτητών και καθηγητών τους για την προετοιμασία προτάσεων αστικού σχεδιασμού για σημαντικές περιοχές των πόλεων Λάρνακας και Λεμεσού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίκουρος Καθηγητής Σωκράτης Στρατής, Δρ. αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου μαζί με τους καθηγητές Didier Rebois και Chris Younes έχουν οργανώσει εργαστήρια αστικού σχεδιασμού στα πλαίσια του προγράμματος Εrasmus δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές των δύο Πανεπιστημίων να προτείνουν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για τις Κυπριακές πόλεις. Η διάρκεια του προγράμματος είναι ένα έτος με τους φοιτητές να εξελίσσουν τις προτάσεις τους σε επίπεδο διπλωματικής (τελική μελέτη πριν την αποφοίτηση).

Φέτος ολοκληρώθηκε το δεύτερο πρόγραμμα που είχε ως θέμα τη σχέση της πόλης της Λάρνακας με τις Αλυκές, το αεροδρόμιο και το παραλιακό της μέτωπο. Με το ίδιο θέμα ασχολήθηκαν και οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου διαμορφώνοντας πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις συνύπαρξης του αεροδρομίου με την ευρύτερη αστική περιοχή Λάρνακας και τον ευαίσθητο βιότοπο των Αλυκών. Οι φοιτητές από τη Σχολή ENSA La Villette επισκέφτηκαν την Κύπρο τον περασμένο Οκτώβριο όπου συμμετείχαν σε εργαστήρια και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με φορείς από το Δήμο Λάρνακας, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και τη διοίκηση του Διεθνές Αερολιμένα.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Σωκράτης Στρατής συμμετείχε τον περασμένο Ιούλιο στην κριτική επιτροπή των διπλωματικών εργασιών στο Παρίσι, όπου παρουσιάστηκαν οι τελικές προτάσεις για τη Λάρνακα με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο προγραμμάτων άρχισε το φθινόπωρο του 2009 όπου φοιτητές από τα δύο Πανεπιστήμια πρότειναν μέσα από τα εργαστήρια τους εναλλακτικές προτάσεις για την περιοχή μεταξύ του νέου και παλιού λιμανιού Λεμεσού.

Ο Σωκράτης Στρατής συνεχίζει παρόμοιες πρωτοβουλίες με σκοπό τη διαμόρφωση νέων προβληματισμών γύρω από τους τρόπους ανάπτυξης των Κυπριακών πόλεων και την παροχή ιδεών στις τοπικές αρχές στοχεύοντας στον επανακαθορισμό υφιστάμενων αστικών πρακτικών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










133