Το Δημοτικό Σχολείο Κ. Πολεμιδιών ΙΕ΄ (KB’) συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ Key Action 2


   Το σχολείο μας, το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών ΙΕ΄ (KB’), έχει εγκριθεί να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+  Key Action 2. Το πρόγραμμα μας άρχισε το Σεπτέμβριο 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο 2019. Το θέμα μας είναι: «H.E.I. Hello European Islands!  Our S.T.E.A.M.M. journey across Europe». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από διάφορα ευρωπαϊκά νησιά: της Ιρλανδίας (Δουβλίνο και Γκάλγουεϊ), της Γαλλίας (Πορκερόλ), της Ιταλίας (Σικελία, Παλέρμο),  της Πολωνίας (Γουόλιν) και φυσικά της Κύπρου. Λογότυπό μας είναι η ατμομηχανή (steam).

    Κύριοι στόχοι του συγκεκριμένου σχεδίου αποτελούν η προώθηση νέων τρόπων και καλών πρακτικών διδασκαλίας των μαθημάτων SΤΕΑΜΜ (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics, Mental Health), η βελτίωση της διδασκαλίας και της αποτελεσματικότητα της μάθησης, και η εφαρμογή καινοτόμων ιδεών στη διδασκαλία των μαθημάτων SΤΕΑΜΜ ενισχύοντας θετικά  μαθητές και εκπαιδευτικούς.

   Το σχολείο μας πραγματοποίησε το πρώτο συντονιστικό ταξίδι για φέτος στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στις 21/9/18 με εκπρόσωπους τις εκπαιδευτικούς Στέλλα Καραΐσκου και Δόμνα Ιωάννου.  Μέσα σε συνεργατικό κλίμα, με ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας με σκοπό το συντονισμό και τον καθορισμό των δράσεων κάθε κινητικότητας.

   Η πρώτη κινητικότητα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2017 στο Πορκερόλ της Γαλλίας. Το θέμα που παρουσιάστηκε ήταν τα Μαθηματικά και συγκεκριμένα οι γραφικές παραστάσεις. Κάθε χώρα ετοίμασε πίνακες  γραφικών παραστάσεων με τις αγαπημένες συνήθειες, τα πιο δημοφιλή μαθήματα και τα αγαπημένα χόμπι των μαθητών, οι οποίοι εκτέθηκαν για τους μαθητές και τους γονείς στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου του νησιού. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, να αλληλοεπιδράσουν και να μοιραστούν γνώσεις και εμπειρίες με συναδέλφους άλλων ευρωπαϊκών χωρών με σκοπό τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους με τη χρήση του λογισμικού iMovie. Αυτό αποτελεί, άλλωστε, ένα από τους βασικούς στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+. Καρποί αυτής της συνεύρεσης, πέραν από τη δημιουργία της ταινίας, αποτελούν οι γόνιμοι προβληματισμοί, η έκφραση ιδεών και σκέψεων σχετικά με εκπαιδευτικά και όχι θέματα, οι φιλίες, οι δεσμοί και οι συνεργασίες οι οποίες συνεχίζονται και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Επιπλέον, στην κοντινή πόλη Hyères, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε ένα από τα σχολεία της πόλης, όπου ο μαθητικός  πληθυσμός αποτελείται στην πλειοψηφία του από παιδιά μεταναστών με πολλά μαθησιακά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

   Η συγκεκριμένη κινητικότητα άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις για την διοργάνωση των σεμιναρίων, τη φιλοξενία των διοργανωτών, τον ξεχωριστό πολιτισμό, κουλτούρα  και το μαγευτικό τοπίο στη νότια Γαλλία.
Η δεύτερη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2018 στην Κύπρο. Το θέμα που παρουσιάστηκε ήταν η Μουσική και η Λογοτεχνία. Οι φιλοξενούμενοι παρουσίασαν σε βίντεο τις  διάφορες μεθόδους που χρησιμοποιούν για να διδάσκουν τα πιο πάνω μαθήματα στις σχολικές τους μονάδες. Ταυτόχρονα τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί γνωρίσαν διάφορες πτυχές της Μουσικής και Λογοτεχνικής παράδοσης και κουλτούρας κάθε χώρας. Οι φιλοξενούμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία χρησιμοποιώντας το λογισμικό Story Jumper. Το εργαστήριο διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού συνδέσμου Κ.Ε.Σ.Ε.Α.. Ακόμη, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχήμα ΤΑΤΝΑΜΠΑΡ, είχαν ευκαιρία να δημιουργήσουν μουσικά όργανα από άχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά.

   Η επόμενη κινητικότητα θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του2018 στο Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας και το θέμα που θα παρουσιαστεί θα είναι η Αγωγή Ζωής.

Στέλλα Καραΐσκου

Υπεύθυνη προγράμματος Erasmus +

Φωτογραφίες: Πάνω . 1η Συντονιστική συνάντηση – Ιρλανδία  Κάτω. 1η Κινητικότητα – Γαλλία,  2η Κινητικότητα- Κύπρος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










593