Το ερευνητικό έργο και τα επιτεύγματα του Ινστιτούτου Κύπρου εντυπωσίασαν την Επιτροπή Περιβάλλοντος


Οι ερευνητικές δραστηριότητες και τα επιτεύγματα του Ινστιτούτου Κύπρου εντυπωσίασαν τον πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στις εγκαταστάσεις και τα επιστημονικά κέντρα του Ινστιτούτου. Της αντιπροσωπίας ηγείτο ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου και συμμετείχαν οι βουλευτές Πρόδρομος Προδρόμου, Σοφοκλής Φυττής, Ρούλα Μαυρονικόλα, Γιώργος Κ. Γεωργίου και Χριστάκης Τζιοβάνης. Την αντιπροσωπεία συνόδευαν επίσης η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, καθώς και κοινοβουλευτικοί συνεργάτες των μελών της Επιτροπής.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των βουλευτών για τις επιστημονικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου Κύπρου, ιδιαίτερα σε θέματα του άμεσου ενδιαφέροντος της Επιτροπής, όπως η Παρακολούθηση των Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Αλλαγών, η κατάσταση των πυρηνικών εργοστασίων γύρω από την Κύπρο με έμφαση στο Άκκιουγιου και οι πιθανές επιπτώσεις από ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα, η Αειφόρος Διαχείριση των Υδάτινων και Φυσικών Πόρων, η Ηλιακή Ενέργεια και Αφαλάτωση και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία σχετικά με την πορεία στρατηγικής ανάπτυξης του Ινστιτούτου, καθώς και για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα του. Αναφέρθηκε επίσης, στη σημασία των στρατηγικών συνεργασιών του ΙΚυ με κορυφαία ερευνητικά κέντρα τα οποία ενισχύουν τον περιφερειακό χαρακτήρα του και το καθιερώνουν ως επιστημονικό και εκπαιδευτικό κέντρο αριστείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά την ενημέρωση ακολούθησε ξενάγηση στα ερευνητικά εργαστήρια του Ινστιτούτου, όπου το επιστημονικό προσωπικό παρουσίασε τα ερευνητικά προγράμματα του ιδρύματος.

Τα μέλη της Επιτροπής επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ερευνητικά προγράμματα που εστιάζουν στη μελέτη των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεων τους στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις μελέτες που διεξάγονται για τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών στην περιοχή και κυρίως του πυρηνικού σταθμού Άκκιουγιου στη γειτονική Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου δήλωσε ότι, η Επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το ερευνητικό έργο του Ικυ, ενώ επεσήμανε ότι στο Ινστιτούτο Κύπρου διεξάγεται εστιασμένη έρευνα και αναπτύσσονται καινοτόμες τεχνολογίες με στόχο την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων που επηρεάζουν την χώρα μας. Ο κ. Αδάμου πρόσθεσε ότι, είναι αναγκαία η χρηματοδότηση της έρευνας από το κράτος και απεύθυνε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για ενίσχυση τέτοιων σημαντικών ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής δήλωσε ότι, η Επιτροπή ενημερώθηκε για το κρίσιμο θέμα των επιπτώσεων ενός ενδεχόμενου ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Άκκιουγιου. Το Ινστιτούτο Κύπρου τόνισε, πρέπει να συνεργαστεί με το κράτος, ώστε οι μελέτες του να αξιοποιηθούν και η Κύπρος να διεκδικήσεινομικό έρεισμα στην παρακολούθηση της λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου. Επίσης ανέφερε ότι, το Ινστιτούτο Κύπρου στο σύντομο διάστημα λειτουργίας του έχει φέρει στην Κύπρο έσοδα €22 εκατομμυρίων μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων και η πολιτεία τόνισε, οφείλει να το στηρίξει.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας ευχαρίστησε τους βουλευτές για το ενδιαφέρον που επέδειξαν για την έρευνα που διεξάγεται στο ΙΚυ. Πρέπει να οικοδομηθεί υπογράμμισε ο κ. Παπανικόλας, μια στενή σχέση με την πολιτεία, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των ερευνητικών ιδρυμάτων και του κράτους, ώστε να υπάρχει όσο τα δυνατό μεγαλύτερο όφελος για την Κύπρο.

 



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










171