Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσιάζει τις «Γυναίκες στη Μουσική»


Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πρωτοπορεί και δίνει για ακόμη μια φορά το στίγμα του στον Πολιτισμό με τη διοργάνωση συναυλίας στις 4 Μαρτίου, με έργα γυναικών συνθετριών, στην αίθουσα Καστελλιώτισσα. Είναι η πρώτη φορά που θα διοργανωθεί εκδήλωση αυτού του είδους στο νησί μας και μεταξύ των συνθετριών θα βρίσκονται και έξι Κύπριες. Είναι πεποίθηση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ότι ο Πολιτισμός είναι και γένους θηλυκού και το υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία.«Πού είναι οι γυναίκες;» θα μπορούσατε κάλλιστα να διερωτηθείτε καθώς κοιτάζετε διάφορα βιβλία μουσικής και προγράμματα συναυλιών από ορχήστρες, φεστιβάλ και τα ΜΜΕ. Το 51,32% του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι γυναίκες αλλά το 89% των ευρωπαϊκών μουσικών οργανισμών διευθύνονται από άντρες. Σχεδόν το 50% των Ευρωπαίων συνθετών και δημιουργών μουσικής είναι γυναίκες, άρα γιατί λιγότερο από το 4% της παραγωγής τους είναι προγραμματισμένο από δημόσια χρηματοδοτούμενους οργανισμούς;

 Το πρόγραμμα WIMUSTWomenin Music Uniting StrategiesforTalent, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011 από τον Οργανισμό Adkins Chiti – Γυναίκες στη Μουσική. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι διαχειριζόμενο από το EACEA. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 39 Ευρωπαίες γυναίκες από/και/για μουσικούς οργανισμούς σε 25 Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υποστηρίζεται επίσης από το Τμήμα Ίσων Ευκαιριών της Ιταλικής Κυβέρνησης. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ο εθνικός φορέας που συμμετέχει στο πρόγραμμα WIMUST, με συντονιστή τον Δρ. Γιάννη Μυράλη, αναπληρωτή καθηγητή και αναπληρωτή πρόεδρο του Τμήματος Τεχνών.

Στόχος του WIMUSTείναι να παροτρύνει Κυβερνήσεις να υιοθετήσουν την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, της Τρίτης 10 Μαρτίου 2009, αναφορικά με την «Ίση μεταχείριση και Πρόσβαση αντρών και γυναικών στις παραστατικές τέχνες». Το WIMUSTθα αλλάξει το πεδίο για χιλιάδες Ευρωπαίες γυναίκες οι οποίες συνθέτουν και δημιουργούν όλα τα είδη μουσικής: κλασική, μοντέρνα, ηλεκτρονική, ποπ, εμπορική, τζαζ, τέχνο, ροκ, παραδοσιακή και φολκλορική, καθώς και μουσική για παιδαγωγικούς σκοπούς σε όλα τα επίπεδα, για ερασιτέχνες μουσικούς, κινηματογράφο, τηλεόραση, διαφημίσεις, λειτουργίες, θέατρο, μπαλέτο, πολυμέσα και ηχητικές εγκαταστάσεις.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της ευρωβουλευτού Αντιγόνης Παπαδοπούλου. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










156