Το Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου διοργανώνει τιμής προς τον Χριστόδουλο Σώζο


Το Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου διοργανώνει  εκδήλωση τιμής προς τον ήρωα δήμαρχο Λεμεσού Χριστόδουλο Σώζο. Ο Χριστόδουλος Σώζος, μοναδική περίπτωση εν ενεργεία δημάρχου πεσόντα στους απελευθερωτικούς πολέμους του Ελληνισμού, γεννήθηκε στη Λεμεσό το Μάρτιο του 1872. Πατέρας του ήταν ο Λοΐζος Σώζος και μητέρα του η Μαρία Χριστοδούλου Χατζηπαύλου.

Ο πατέρας του είχε πάρει μέρος στην Κρητική Επανάσταση του 1866 (1866-1869) και πολέμησε στο Βαφέ, όπου και πληγώθηκε τον Οκτώβριο του 1866. Ο παππούς του Αντώνιος Ιακώβου Λοΐζου από την ενορία Χρυσοπολίτισσα της Λάρνακας, πολύ νεαρός έφυγε για την Ελλάδα, όπου το 1828 υπηρέτησε υπό τον Φαβιέρον. Φοίτησε από το 1883-1887 στην Ελληνική Σχολή της Λεμεσού και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα. Από το 1888 έως το 1892 φοίτησε στη Νομική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λαμβάνοντας το πτυχίο του δικηγόρου επιστρέφει στην Κύπρο. Εξασκεί τη δικηγορία επί διετία στην Κερύνεια (1892 – 1894) και επί τετραετία στην Πάφο (1894 – 1898).

Το 1899 επιστρέφει για μόνιμη εγκατάσταση στη Λεμεσό, μετά από προτροπές του φίλου του δικηγόρου Ιωάννη Κυριακίδη. Έκτοτε ξεκινάει η ζωηρή ανάμειξή του στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα του τόπου. Υπήρξε για δύο θητείες εκλελεγμένο μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Γυμναστικού Συλλόγου Ολύμπια (ΓΣΟ), στην ίδρυση του Λαϊκού Ταμιευτηρίου (μετέπειτα Λαϊκή Τράπεζα) και στην ίδρυση της Ακτοπλοϊκής Εταιρείας Λεμεσού. Ως δήμαρχος είχε τεράστιο έργο όπως η δημιουργία του Δημόσιου Κήπου, ο ηλεκτροφωτισμός της Λεμεσού, η ίδρυση της Δημοτικής Φιλαρμονικής, η επίστρωση οδών της πόλεως και η κατασκευή προκυμαίας, για την εξυπηρέτηση του εμπορίου.

Σε ηλικία 40 ετών κατατάγηκε στον Ελληνικό Στρατό, για να υπηρετήσει ως απλός στρατιώτης κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Στις 12 Δεκεμβρίου 1912 έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο ύψωμα του Αυγού, στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, στην προσπάθεια απελευθέρωσης της πόλης."




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










206