Το μήνυμα της απόρριψης από την Ολομέλεια της αναπομπής του ΠτΔ για τις εξετάσεις τετραμήνων


 ΤΟΥ ΑΝΤΡΟΥ ΚΑΥΚΑΛΙΑ*

Η αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου που ψήφισε η Βουλή για την αναστολή της εφαρμογής των εξετάσεων στα τετράμηνα για ένα χρόνο, δεν έγινε αποδεκτή για τους πιο κάτω λόγους:

      Παραδοχές του Υπουργείου Παιδείας και του ίδιου του Υπουργού:

  1. Έχουν παρεισφρήσει στοιχεία / ρυθμίσεις στους κανονισμούς που αφορούν στις εξετάσεις τετραμήνων τα οποία είναι προβληματικά.
  2. Υπάρχει ανάγκη να γίνουν αλλαγές / διορθώσεις στους κανονισμούς και για αυτό το λόγο θα κατατεθούν σχετικές τροποποιήσεις(παράδειγμα τα γραπτά διαγωνίσματα). Ενυπάρχουν αδυναμίες και ελλιπής προετοιμασία / προχειρότητα.  
  3. Η έκθεση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Προετοιμασίας και Αξιολόγησης, η οποία μετά από τις πιέσεις και τις υποδείξεις μας ότι δεν υπήρχε πρόοδος στη διαδικασία, ετοιμάστηκε εν μια νυκτί, χωρίς τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής να γνωρίζουν το περιεχόμενο της.
  4. Επιπλέον το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι έτοιμο με την προσαρμογή των Αναλυτικών Προγραμμάτων και την αναδιαμόρφωση της ύλης .
  5. Δεν έγινε καμία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
  6. Ανύπαρκτη ανατροφοδότηση.
  7. Το σύνολο των εκπαιδευτικών εταίρων διαφωνούν. Δεν θα σταθώ στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ούτε στους μαθητές. Θα αναφέρω μόνο την έκκληση της Συνομοσπονδίας Γονέων, προς τον ΠτΔ να μην αναπέμψει τον νόμο για το καλό της εκπαίδευσης.
  8. Η Βουλή επέδειξε πνεύμα συναίνεσης και διαλλακτικότητας με την τελική της πρόταση για αναστολή για ένα χρόνο και όχι ακύρωση των εξετάσεων των τετραμήνων όπως ήταν η αρχική πρόταση νόμου. Το μόνο που πράξαμε ως Βουλή, είναι να παρατείνουμε την εφαρμογή της νομοθεσίας για ένα έτος για να δώσουμε χρόνο και χώρο στο διάλογο.
  9. Το διακύβευμα δεν είναι να περισωθεί το γόητρο της κυβέρνησης αλλά η προστασία του δημόσιου σχολείου και η αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης των παιδιών μας.
  10. 10. Το εκπαιδευτικό σύστημα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης έχει υποστεί μεγάλο ρήγμα. Αυτό το ρήγμα δεν διορθώνεται με το να βάζουμε δυναμίτες στα θεμέλια του.
  11.  Η πολιτική δεν είναι επιβολή εξουσίας, δεν είναι αποφασίζουμε και διατάζουμε, δεν είναι γινάτι. Είναι μια συμμετοχική διαδικασία, είναι διαβούλευση στην οποία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η άποψη των εμπλεκόμενων μερών και της κοινωνίας.

 Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά το μήνυμα θα  πάει στην κυβέρνηση και η Βουλή θα εισακουσθεί, η κοινωνία θα εισακουσθεί και ο  ΠτΔ δεν θα προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο.

*Βουλευτής ΑΚΕΛ- Αριστερά - Νέες Δυνάμεις




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










200