Το μουσικό όργανο «Θέρεμιν» με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου


Ντεμπούτο κάνει στην Κύπρο ως σολιστικό όργανο με ορχήστρα το Θέρεμιν, αυτό το παράξενο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που εφηύρε το 1920 ο Ρώσος φυσικός, Léon Theremin, και παίζεται με τα δάκτυλα, χωρίς ο μουσικός να το αγγίζει, και παράγει ένα αιθέριο ήχο που μοιάζει ταυτόχρονα με έγχορδο όργανο και ανθρώπινη φωνή.
Οι δυο συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου πραγματοποιούνται στις 14 Ιανουαρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στις 15 Ιανουαρίου στο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ολλανδίας στο πλαίσιο της Ολλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με σολίστ στο, Θέρεμιν, τον Thorwald Jørgensen και μαέστρο τον Άκλη Μπαλτά.
Ο Ολλανδός σολίστ Thοrwald Jørgensen, «ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές κλασικής μουσικής στο Θέρεμιν», θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για Θέρεμιν (1945) του γεννημένου στην Κύπρο συνθέτη Anis Fuleihan, καθώς και το έργο Sirenum Scopuliτου Victor Herbiet, την πρεμιέρα του οποίου o σολίστ παρουσίασε τον Μάιο του 2015.
Τα δύο αυτά έργα πλαισιώνονται από δύο εύθυμα κομμάτια του Leroy Anderson, καθώς και επτά ενθουσιώδεις Σλαβονικούς Χορούς του Dvořák.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής : L. ANDERSON: Plink Plank Plunk Fiddle Faddle, Α. FULEIHAN: Κοντσέρτο για Θέρεμιν, V. HERBIET: Sirenum Scopuli, Α. DVOŘÁK: Επτά Σλαβονικοί Χοροί (από τα έργα 46 και 72).
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

315