Το Νοσοκ. Λάρνακας υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας η τελετή υποδοχής για την έναρξη κλινικής άσκησης των πρωτοετών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στο Νοσοκομείο Λάρνακας.

Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό από τον  Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δρ. Γεώργιο Μαρκουλλή, Κοσμήτορα και Καθηγητή Ιατρικής, Πρόεδρο της Προπαρασκευαστικής και Οργανωτικής Επιτροπής της Ιατρικής Σχολής, τον Λοΐζο Αντωνιάδη, Συντονιστή Εκπαίδευσης των Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στο Νοσοκομείο Λάρνακας και τον Δήμαρχο της πόλης Ανδρέα Λουρουτζιάτη.

Στο χαιρετισμό του ο Δρ. Μαρκουλλής ανέφερε ότι η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου άρχισε να δέχεται για δεύτερη κατά σειρά χρονιά, νέους υποψηφίους στο πρώτο ακαδημαϊκό έτος του Προγράμματος Ιατρικής με φοιτητές από όλο τον κόσμο προερχόμενους από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ινδία, Αραβικά και Αφρικανικά κράτη, το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι από σήμερα αρχίζει «την κλινική εξάσκηση των νυν πρωτοετών φοιτητών της στο «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας/Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου» οι οποίοι και θα πάρουν το «βάπτισμα του πυρός» στα νεκροτομεία του κράτους και στους θαλάμους των Νοσοκομείων». 

Ο Δρ. Μαρκουλλής σημείωσε πως «η εγγύηση της επιτυχίας του παρόντος προγράμματος εστιάζεται στο γεγονός ότι η Σχολή είναι εκ προοιμίου προικισμένη με την πιο ευρεία εκπαιδευτική εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτουν μόνο μερικοί κολοσσοί στο χώρο της ιατρικής επιστήμης και παιδείας. Η Σχολή ανήκει στο «Διεθνές Δίκτυο Πανεπιστημίων Laureate» με μια τεράστια συσσωρευμένη εμπειρία και αξεπέραστη γνώση στην παγκόσμια παιδεία και ιατρική με τα οποία την κληροδότησε πλουσιοπάροχα η Laureate».

Είπε ακόμα ότι οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου είναι προδιαγεγραμμένοι να επιτύχουν γιατί «τους επιλέξαμε με αξιοκρατικά κριτήρια. Οι ίδιοι προσυπογράφουν τις προδιαγραφές και προοπτικές αφού διαθέτουν αντοχές για σκληρή δουλειά, πείσμα και εμμονή για ανέλιξη στο χώρο των επιστημών υγεία, αλτρουισμό προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο και ζήλο για δράση μέσα στα Νοσοκομεία, τα Πανεπιστήμια, τις Φαρμακοβιομηχανίες, σε οργανώσεις γιατρών του κόσμου, σε μονάδες ανακούφισης και στα εργαστήρια της νεόδμητης και γοργά ανερχόμενης διεθνούς ιατρικής σχολής του ΕΠΚ»

Στο δικό του χαιρετισμό ο Λοΐζος Αντωνιάδης χαρακτήρισε «ιστορική τη στιγμή» τόσο για το Νοσοκομείο Λάρνακας όσο και για τους φοιτητές. Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας μετά από  30 χρόνια λειτουργίας «αναβαθμίζεται σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο  και αναλαμβάνει το τιμητικό  και δύσκολο  έργο της νοσοκομειακής εκπαίδευσης των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου» είπε και πρόσθεσε όπως η νέα αυτή αποστολή του νοσοκομείου Λάρνακας «αποτελεί μια εξαιρετική τιμή για το νοσοκομείο και το προσωπικό του και επιβραβεύει  το υψηλό  επιστημονικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί».

Εξήγησε ότι το Νοσοκομείο Λάρνακας «διαθέτει 20 επιστημονικά τμήματα και 90 ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Καλύπτει πληθυσμό 147.000 κατοίκων και κάθε χρόνο νοσηλεύονται  9 χιλιάδες ασθενείς ενώ εξετάζονται 15 χιλιάδες ασθενείς» είπε και πρόσθεσε πως στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας «επιτελείται αξιόλογο επιστημονικό και ερευνητικό  έργο. Οι φοιτητές της ιατρικής σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στα επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα του νοσοκομείου».

Είπε επίσης πως η πρώτη ομάδα φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου που θα εκπαιδευτούν στο Νοσοκομείο Λάρνακας, θα αποτελείται από 19 φοιτητές και για διάστημα τριών  εβδομάδων θα εκπαιδευτούν στα διάφορα τμήματα του Νοσοκομείου.Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης οι φοιτητές θα  κατανεμηθούν στον Παθολογικό, Χειρουργικό και Εργαστηριακό Τομέα του νοσοκομείου  όπου θα παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες κάθε Τομέα. Θα διδαχθούν και εξασκηθούν στην προσέγγιση του ασθενή, στην κλινική του εξέταση  και στην κατανόηση βασικών κλινικών και εργαστηριακών δεδομένων.

Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές ο Λοΐζος Αντωνιάδης είπε επίσης πως για έξι χρόνια το Νοσοκομείο Λάρνακας θα είναι μαζί με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο το νέο τους σπίτι και πρόσθεσε πως «μαζί με τους καθηγητές σας στην Ιατρική Σχολή  δεσμευόμαστε να σας μεταδώσουμε τις γνώσεις και εμπειρίες που είναι απαραίτητες  για να γίνεται  άρτια καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι γιατροί» με κύρια αποστολή την «φροντίδα και  το καλό του ασθενή, τον οποίο πρέπει να προσεγγίζουμε πάντα με αγάπη  και  υπευθυνότητα».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, καλωσορίζοντας τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, ανέφερε ότι για «τρεις περίπου εβδομάδες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα κλινικής και εργαστηριακής άσκησης κάτω από την εποπτεία των Κλινικών Εκπαιδευτών του Νοσοκομείου Λάρνακας και των Εκπαιδευτών του Πανεπιστημίου». 

Βασικός σκοπός του προγράμματος αυτού, συνέχισε «είναι η μετάδοση χρήσιμων γνώσεων και εμπειριών για την εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων, αλλά και την εμπέδωση του σωστού ήθους, συμπεριφοράς και αξιών, ούτως ώστε να βοηθηθούν οι φοιτητές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της επαγγελματικής ζωής»

Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές ο κ. Λουρουτζιάτης ανέφερε πως ήδη ανήκουν «σε ένα σύνολο ανθρώπων, που με δημιουργική ευθύνη, οραματίζονται την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, ενώ με τη νοσηλευτική διεργασία τους, αξιοποιούν την κλινική πράξη κάνοντάς την έργο ζωής. Η προσπάθεια να διατηρηθεί το κατάλληλο επίπεδο επιστημονικής γνώσης και δεξιοτήτων, αποτελούσε πάντοτε μέγιστο καθήκον» κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










148