Tο Πανεπιστήμιο Κύπρου γιόρτασε τον Εθελοντισμό και τη Διαφορετικότητα


Μια βιβλιοθήκη χωρίς βιβλία, θέατρα όπου οι  τοίχοι ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό γκρεμίζονται και ανατρέπεται η πλοκή της ιστορίας με στόχο την απόδραση από την καταπίεση, στο «Θέατρο των Καταπιεσμένων» και ένα θέατρο «Αόρατο» που σταδιακά γίνεται ένα με το κοινό, μαθήματα διαπολιτισμικής επικοινωνίας παίζοντας χαρτιά, παιγνίδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν μερικές μόνο από τις πρωτότυπες εμπειρίες που βίωσαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλη του κοινού από τις 08 έως τις 10 Οκτωβρίου 2013, στο «Φεστιβάλ Εθελοντισμού και Διαφορετικότητας» του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας (ΥΣΦΜ), μαζί με το Κέντρο Στήριξης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και την Οργάνωση «Νεολαία για Ανταλλαγή και Κατανόηση». Στόχος ήταν η ενίσχυση της ακαδημαϊκής γνώσης με εμπειρίες και καθημερινά βιώματα σε θέματα εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς, με δραστηριότητες που προβάλλουν την ευκαιρία για τους φοιτητές να σπάσουν στερεότυπα και ετικέτες και να κτίσουν γέφυρες επικοινωνίας προς όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, κοινωνικού υπόβαθρου, σεξουαλικού προσανατολισμού, στο πλαίσιο μιας ανθρωποκεντρικής κουλτούρας, στο πνεύμα της κοινωνικής πτυχής της εκπαίδευσης. 

Στην έκθεση «Εθελοντισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα» που διήρκησε για το τριήμερο του Φεστιβάλ,   προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό παραγωγής των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που συμμετείχαν, για θέματα ισότητας, ενεργούς πολιτότητας, και εθελοντισμού. Οι δράσεις περιέλαβαν επίσης το «3ο ετήσιο Φεστιβάλ Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», με σταθμούς πληροφόρησης από 36 ΜΚΟ της Κύπρου, και παράλληλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως προσωπογραφίες, μουσική και «θέατρο δρόμου». Εθελοντές και συνεργάτες από ΜΚΟ και φορείς πραγματοποίησαν παρουσιάσεις και εργαστήρια για θέματα εθελοντισμού και διαφορετικότητας, όπως θέματα προσφύγων, σεξουαλικά δικαιώματα, και παιγνίδια επικοινωνίας, καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο εθελοντισμός και τα ευρωπαϊκά προγράμματα για απόκτηση εθελοντικής εμπειρίας.

Το Φεστιβάλ εντάσσεται στις δράσεις που υλοποιεί η ΥΣΦΜ με στόχο την προώθηση του εθελοντισμού και τη συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων: Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως – Αρχή Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, UNHCR Cyprus, Ομάδα Εκπαιδευτών του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, ONE LOVE campaign, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (No Hate Speech Online, Eurodesk Cyprus), φοιτητικοί όμιλοι Πανεπιστημίου Κύπρου, και πολλοί άλλοι εθελοντές και συνεργάτες.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










131