Τo Πρόγραμμα GEANT λαμβάνει «Άριστα» ως επιβράβευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αξιολογήσει και απονείμει την βαθμολογία AΡΙΣΤΑ, στο πρόγραμμα GEANT, η οποία αποτελεί την υψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να απονεμηθεί σε έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ. Το Κυπριακό Ερευνητικό και Ακαδημαϊκό Δίκτυο (ΚΕΑΔ - www.cynet.ac.cy), ανήκει στην κοινοπραξία των Εθνικών φορέων που έχουν αναπτύξει και διαχειρίζονται το GEANT και αξιοποιεί τις υπηρεσίες του προς όφελος της Κύπρου.

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΑΔ, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Ανδρέας Πιτσιλλίδης ανέφερε ότι «το πρόγραμμα GEANT, υλοποίησε και διαχειρίζεται, το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο υποδομής (communication network infrastructure) προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής και Εκπαιδευτικής κοινότητας και  κατατάσσεται παγκόσμια ως το πιο προηγμένο δίκτυο. Παρέχει παγκόσμια διασύνδεση σε μερικά από τα μεγαλύτερα επιστημονικά προγράμματα της εποχής μας όπως την έρευνα πυρηνικής αντίδρασης, ανθρώπινου γονιδιώματος, υγείας, υψηλής ενεργειακής φυσικής, διαστημικής έρευνας, ασφάλειας τροφίμων αλλά και του κινδύνου μόλυνσης της γης και αποτελεί πόλο έλξης και διασύνδεσης για αντίστοιχα Εθνικά δίκτυα εκτός Ευρώπης».

Ο Διευθυντής του ΚΕΑΔ, Δρ Αγαθοκλής Στυλιανού ανέφερε ότι «το GEANT αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο και βασικό εργαλείο για 50  εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η βαθμολογία του με  «Άριστα», την υψηλότερη πιθανή βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντανακλά την ποιότητα και την σημασία του GEANT, και το ΚΕΑΔ είναι υπερήφανο που συμμετέχει και συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια. Αυτό τοποθετεί το GEANT στην κορυφή των 10% όλων των χρηματοδοτημένων προγραμμάτων από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Το πρόγραμμα GEANT αποτελεί βασικό πυλώνα και έργο υποδομής εντεταγμένο στο  πρόγραμμα HORIZON 2020 όπου η έρευνα και η καινοτομία στηρίζονται όλο και περισσότερο σε συνεργασία ερευνητών και πληροφορίες που αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Επιτρέπει συνεργασία σε απομακρυσμένες ομάδες, καθιστώντας το δίκτυο του  GEANT (με ταχύτητες μέχρι και 500Gbps) και τις σχετικές προηγμένες υπηρεσίες διαδικτύου του άκρως αναγκαίες.

Το ΚΕΑΔ, ιδρύθηκε το 2000 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με στόχο την υποστήριξη της Εκπαιδευτικής και Ερευνητικής δραστηριότητας της Κύπρου. Παρέχει προηγμένες υπηρεσίες διαδικτύου προς την Ερευνητική, Ακαδημαϊκή και Εκπαιδευτική κοινότητα της Κύπρου και επιτρέπει μέσω του GEANT, συνεργασία και έρευνα μεταξύ ακαδημαϊκών και ερευνητών στην  Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ερευνητική και Ακαδημαϊκή κοινότητα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










97