ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΚΙΣΟΥΡΗ*
Ένας δρομέας αρχίζει να τρέχει σε ένα αγώνα δρόμου, μαραθώνιο. Ο δρομέας πιστεύει στον εαυτό του, αφού το απέδειξε στο παρελθόν, σε παρόμοιους αγώνες. Έχει καλύψει ήδη μια μεγάλη απόσταση και σε κάποια στιγμή, σε ένα σημείο του δρόμου, στον αγώνα μπαίνουν και άλλοι δρομείς, που τώρα αρχίζουν να τρέχουν και είναι ξεκούραστοι. Μετά από μία άλλη μεγάλη απόσταση μπαίνουν και άλλοι δρομείς οι οποίοι είναι και αυτοί ξεκούραστοι. Αργότερα και άλλοι, και άλλοι. Ποια κριτήρια διαφυλάσσουν τον δρομέα που άρχισε τον αγώνα πρώτος, ώστε να είναι δίκαιος ο αγώνας; Οι θέσεις στο βάθρο είναι περιορισμένες.
Ο κατάλογος των δασκάλων σήμερα ανέρχεται στους 3337, των νηπιαγωγών στους 2980. Αυτοί είναι απόφοιτοι από το 2005 μέχρι και το 2013. Τα τελευταία τρία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης δηλαδή, οι διορισμοί δίνονται με το σταγονόμετρο. Οι συμβασιούχοι οι οποίοι διορίζονται κάθε χρόνο είναι περίπου οι ίδιοι, αν εξαιρέσουμε μικρές αλλαγές που προκαλούνται από διαφοροποιήσεις στον κατάλογο και αυτό λόγω του αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί αυτοί, για να αποκτήσουν μεταπτυχιακά διπλώματα και να ανέβουν θέσεις στον κατάλογο. Στην πραγματικότητα, για να διατηρήσουν τη θέση τους, αφού στην τελική όλοι αποκτούν μεταπτυχιακό. Και αν κάποιοι λόγω διάφορων υποχρεώσεων και δυσκολιών δεν αποκτήσουν, μένουν εκτός. Δίνουν μία μάχη μεταξύ τους για το ποιος θα μπει με σύμβαση και αυτό αφού έχουν φτιάξει οικογένειες, σπίτια και οι οικονομικές τους υποχρεώσεις είναι αυξημένες. Τη μια χρονιά μπορείς να συντηρείς την οικογένειά σου και την άλλη όχι.
Κάποιοι άλλοι εκπαιδευτικοί έχουν πλησιάσει τόσο κοντά να πάρουν μία σύμβαση. Εργάζονται ως αντικαταστάτες. Να είχε αυτό ημερομηνία λήξης; Να ΄ξεραν πως θα έφευγαν από αυτό το καθεστώς εργοδότησης που τουλάχιστον να ήταν θεσμοθετημένο με τρόπο που να διαφυλάττει και αυτούς και την παιδεία του τόπου; Αναμένουν τη σειρά τους που άλλοτε θα ήταν πολύ κοντά. Εντούτοις σήμερα δεν είναι, αφού νέες συμβάσεις δε δίδονται.
Να μέναμε όμως μέχρι εδώ για τους συμβασιούχους και αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς; Θα ήταν τουλάχιστον δίκαιο και αξιοκρατικό, όσο επίπονο και να είναι. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι για κανέναν από όλους αυτούς που δίνουν τη μάχη τους, ώστε να κερδίσουν μία θέση εργασίας, που άλλοτε την παίρνουν και άλλοτε όχι. Στον αγώνα αυτό μπαίνουν και άλλοι.
Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού εξασφάλιζε με τον πιο αξιοκρατικό μέχρι τώρα τρόπο μία θέση εργασίας. Ο κατάλογος κινδυνεύει όσο ποτέ άλλοτε να καταργηθεί. Αυτή η αξιοκρατία κινδυνεύει να χαθεί. Θέλουν να πάρουν τους άριστους λένε, δίνουν και την ευκαιρία στους νέους ικανούς απόφοιτους να εξασφαλίσουν θέση. Τι συμβαίνει όμως με αυτούς που ήδη εργάζονται; Θα έχουν την «ευκαιρία» να χάσουν τη θέση τους μήπως;Η ΠΟΕΔ έχει θέσει κόκκινες γραμμές όσον αφορά αυτό το θέμα, δε δέχεται κανένα νέο σύστημα διορισμού που δεν εξασφαλίζει όσους εκπαιδευτικούς έχουν προϋπηρεσία είτε ως συμβασιούχοι είτε ως αντικαταστάτες.
Ο υπουργός, όπως διατυπώνεται στον Φιλελεύθερο (2 Νοεμβρίου 2014) κάτω από τον τίτλο «Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να κάνουμε τομές»«Διευκρινίζει ότι στόχος του είναι η συναίνεση, αν και ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση αδιεξόδου, η δημοκρατία δίνει λύσεις, καθώς τις τελικές αποφάσεις θα κληθεί να λάβει η Βουλή των Αντιπροσώπων». Επίσης κάτω από τον ίδιο τίτλο, στη συνέντευξή του, ο υπουργός παιδείας λέει πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν δύο κατάλογοι και να εξαιρέσει τους συμβασιούχους. Θα υπάρξει ωστόσο μια μεταβατική περίοδος όπου θα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί από τον παλιό και νέο κατάλογο με ποσοστά, τα οποία διαφοροποιήθηκαν συγκρινόμενα με το προηγούμενο σχέδιο. Επίσης, το Παιδεία - news, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του, αναφέρει πως τα πρώτα δύο χρόνια οι διορισμοί θα γίνονται από τον παλιό κατάλογο και έπειτα η πλειονότητα πάλι από τον παλιό κατάλογο.
Πόσοι όμως θα είναιοι διορισμοί, που θα έπρεπε να διευκρινίζεται αν αυτοί θα αφορούν μόνιμους διορισμούς;
Θα προλάβουν όσοι εργάζονται ήδη είτε ως συμβασιούχοι είτε ως αντικαταστάτες να κρατήσουν μια θέση;
Ή μήπως τα επόμενα 2 – 3 χρόνια θα κρατήσει το ίδιο τροπάριο με την τελευταία διετία όπου ο αριθμός των διορισμών δεν αλλάζει ιδιαίτερα; Αναμένουμε τις προτάσεις του υπουργείου παιδείας που θα δοθούν την ερχόμενη Παρασκευή στις εκπαιδευτικές οργανώσεις που θα είναι πιο διευκρινιστικές.
*Γενικός Γραμματέας ΠΟΕΔ Πάφου