Το ταξίδι προς την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs παρουσιάστηκε σε διάλεξη του Ινστιτούτου Κύπρου


Η ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του γρίφου για την θεμελίωση της πιο ολοκληρωμένης θεωρίας του μικρόκοσμου, το Καθιερωμένο Πρότυπο. Η θεωρία αυτή αναπτύχθηκε στην ετήσια Διάλεξη του Ινστιτούτου Κύπρου ‘Hubert Curien Memorial Lecture’, με τίτλο «Ποιος χρειάζεται το σωματίδιο Higgs;».

Το θέμα ανέλυσαν δύο κορυφαίοι, διεθνούς φήμης επιστήμονες, ο Καθηγητής Edouard Brézin, θεωρητικός φυσικός, πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου και ο Καθηγητής Herwig Schopper, πρώην Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), Επίτιμο Μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του. Τη διάλεξη προλόγισε ο Δρ. Ανδρέας Πίττας, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie, Μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του.

Η θεωρία του Higgs αποτελεί ένα σύνολο κανόνων, που βοηθά στην κατανόηση των θεμελιωδών συστατικών του σύμπαντος. Το σωματίδιο Higgs είναι θεωρητικά υπεύθυνο για τη δημιουργία της μάζας όπως την γνωρίζουμε στο σημερινό Σύµπαν. Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας διάλεξης, παρουσιάστηκε το «κυνήγι» για τον εντοπισμό αυτού του μυστηριώδους σωματιδίου από δύο οπτικές γωνίες: τη θεωρητική και την πειραματική.

Παρά το γεγονός ότι η ραδιενέργεια ανακαλύφθηκε εδώ και έναν αιώνα, η ακριβής κατανόηση της πέρασε από μια μακρά διαδικασία πειραματικών και θεωρητικών δοκιμασιών, απασχολώντας πολλά από τα μεγαλύτερα μυαλά του 20ου αιώνα. Ο Καθηγητής Brézin παρουσίασε μια σύντομη επισκόπηση της ιστορίας του «μηχανισμού Higgs». Στη συνέχεια ο Καθηγητής Schopper εξήγησε το επίπονο και μεγάλο ταξίδι προς την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, το οποίο πιθανό να εντοπίστηκε το 2012 στο CERN. Ο Καθηγητής Schopper ανέλυσε παράλληλα τις συνέπειες αυτής της ανακάλυψης για την κατανόηση του μικρόκοσμου και μακρόκοσμου, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ της επιστήμης και της κοινωνίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους κρατικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί, επιφανείς προσωπικότητες και πλήθος κόσμου.

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


71