Το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει στο Ερευνητικό Πρόγραμμα BESTCILIA


Μεγάλη επιτυχία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί η συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα BESTCILIA, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό 7ο Πλαίσο Στήριξης (FP7). Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος, με συνολικό προϋπολογισμό 3,000,000 ευρώ, εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ είναι ο Δρ. Παναγιώτης Γιάλλουρος, καθηγητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Δημόσια και Περιβαλλοντική Υγεία. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια και εκτός από το ΤΕΠΑΚ, συμμετέχουν πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από τη Γερμανία, ΗΠΑ, Δανία, Ελλάδα, Πολωνία, Μ. Βρεττανία, Ολλανδία και Ελβετία. Η εναρκτήρια συνάντηση για την υλοποίηση του προγράμματος θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο από το ΤΕΠΑΚ το διήμερο 1-2 Μαρτίου 2013.

Το πρόγραμμα BESTCILIA εντάσσεται στην κλήση για Observational Studies ofRareDiseases της δράσης Health του FP7, και αφορά την μελέτη της Πρωτοπαθούς Δυσκινησίας των Κροσσών. Στις δραστηριότητες του προγράμματος περιλαμβάνονται επιδημιολογική μελέτη της πάθησης στην Ευρώπη, αξιολόγηση των διαγνωστικών μεθόδων, χαρακτηρισμός της κλινικής πορείας της νόσου όπως επίσης και κλινική μελέτη νέων τεχνικών και φαρμάκων στην αντιμετώπισή της.

Η Πρωτοπαθής Δυσκινησία των κροσσών είναι μία σπάνια, γενετικά ετερογενής πάθηση, η οποία με προηγούμενες μελέτες του Δρα Γιάλλουρου φαίνεται να έχει μεγαλύτερη συχνότητα στην Κύπρο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επηρεάζει ένα στους 10.000-20.000 ανθρώπους και είναι το αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας των τριχοειδών οργανυλλίων (cilia) που καλύπτουν τα κύτταρα του αναπνευστικού επιθηλίου και είναι υπεύθυνα για τον καθαρισμό των ανώτερων και κατώτερων αεραγωγών. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και επίμονες λοιμώξεις με αποτέλεσμα την εξελικτική απώλεια της λειτουργικότητας των πνευμόνων. Άλλες συνήθεις εκδηλώσεις της πάθησης, εκτός του αναπνευστικού συστήματος, περιλαμβάνουν την αναστροφή της θέσης των σπλάχνων (45% των ασθενών) και τη στειρότητα (50% των ασθενών).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










212