Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας ενεργεί για καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας


Καδής: Η συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας στα θέματα παιδείας είναι δεδομένη

ΑΘΗΝΑ- Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ενεργεί προς τον ΟΗΕ και την ΟΥΝΕΣΚΟ ώστε να κατοχυρωθεί η 9η Φεβρουαρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, δήλωσε την Τρίτη ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουϊκ, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασπάζεται την ιδέα και συστρατεύεται με την Ελληνική Κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Διασποράς, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί στην Κύπρο, συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της καλλιέργειας της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ομογένεια.
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση ο Υπουργός Παιδείας είπε πως οι συναντήσεις με τον Τέρενς Κουϊκ είναι πολύ ενδιαφέρουσες και παράλληλα ευχάριστες.
Πρόσθεσε πως συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και κυρίως θέματα συνεργασίας για την καλλιέργεια και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού γενικότερα στην παροικία και εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας της ελλαδικής και με την κυπριακή πλευρά και να ενώσουν δυνάμεις για την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας στους ομογενείς που τώρα φθάνουν στην τέταρτη γενιά.
Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν πάρα πολύ συγκεκριμένες ιδέες για τις ενέργειες που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλο θέμα που συζητήθηκε, είπε, είναι οι έδρες ελληνικών σπουδών, που ενδιαφέρουν και στηρίζονται και από την Ελλάδα και από την Κύπρο και η συζήτηση εστιάστηκε στους τρόπους εξορθολογισμού και ενδυνάμωσης των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας με αυτές τις έδρες.
«Θεωρούμε ότι ένας μηχανισμός που μπορεί να μας οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δικτύωση και συνεργασία αυτών των εδρών με τη συνδρομή των δύο κέντρων», συνέχισε ο κ. Καδής, προσθέτοντας ότι την επόμενη περίοδο Κύπρος και Ελλάδα θα επεξεργαστούν μέτρα που θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε πως η συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας στα θέματα παιδείας είναι δεδομένη και πρόσθεσε ότι ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για τη συνδρομή της ελληνικής Κυβέρνησης στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετώπιζαν Κύπριοι φοιτητές ιδιαίτερα με την προσωπική εμπλοκή του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου και η συνεργασία συνεχίζεται, αναβαθμίζεται συνεχώς και θα παρακολουθούνται από κοινού τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο κ. Κουϊκ είπε ότι κατέχοντας την αρμοδιότητα για τα θέματα της Διασποράς και σε συνεννόηση με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον αρμόδιο για την παιδεία των αποδήμων Υφυπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Ζουράρι  συζήτησε με τον κ. Καδή ορισμένα ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο κοινής διαχείρισης.
«Στόχος είναι να μπορέσουμε με κοινά προγράμματα να διαφυλάξουμε όσο πιο ψηλά γίνεται τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια και κυρίως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, όπου πλέον οι απόδημοι είναι στην τέταρτη και πέμπτη γενιά και τη χάνουμε σιγά – σιγά τη γλώσσα» είπε.
Ένα πολύ σημαντικό πεδίο δράσης για να διατηρηθεί η γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός ζωντανά στη Διασπορά είναι η θεσμοθέτηση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, είπε ο Έλληνας Υφυπουργός διατυπώνοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασπάζεται την ιδέα και ενεργοποιείται προς επίτευξη του στόχου.
Η 9η Φεβρουαρίου είναι ημέρα που τιμάται η μνήμη του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, εξήγησε και ανέφερε ότι έχουμε κοινό εθνικό ύμνο και αυτό δεικνύει ότι μπορούμε να έχουμε και πολλές κοινές δράσεις σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παιδεία και τον πολιτισμό μας.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των Πανεπιστημίων που έχουν έδρες ελληνικών σπουδών, ο κ. Κουϊκ είπε πως αυτά είναι πάρα πολλά και πρόσθεσε ότι αρχίζει η διασύνδεση.
Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών έφερε ως παράδειγμα το δημόσιο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ, όπου η έδρα ελληνικών σπουδών είναι στα χέρια του καθηγητή Δρ. Ανδρέα Γερολυμάτου, Κεφαλλονίτη μεγαλωμένου στο Μόντρεαλ, που επιχορηγείται από το Ίδρυμα Νιάρχος, όπως είπε.
Πρόσθεσε ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά και η συγκεκριμένη έδρα είναι διασυνδεδεμένη με μερικές δεκάδες Πανεπιστήμια του εξωτερικού και ανέφερε πως αυτή τη στιγμή μόνο οι Κινέζοι φοιτητές μέσω της διαδικτυακής ψηφιακής πλατφόρμας μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα από το Βανκούβερ σε πανεπιστημιακό επίπεδο ( τριετείς και τετραετείς σπουδές).
Όλα αυτά θέλουν μια δικτύωση ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα αυτό το δυναμικό, ανέφερε ο κ. Κουϊκ, και προσθέτοντας πως από εκεί και πέρα είναι θέμα των δύο Υπουργών Παιδείας να κάνουν την ήδη εξαιρετική συνεργασία τους πιο συστηματοποιημένη στα θέματα της ομογένειας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχουμε λαμπρά αποτελέσματα.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κουϊκ είπε ότι άρχισαν από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας οι ενέργειες ώστε να κλειδώσει η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην ΟΥΝΕΣΚΟ.

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


69