To ΥΠΠ το μόνο Υπουργείο που απολύει υπαλλήλους


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ*

Εύκολη λεία για τους «ειδήμονες» του Υπουργείου Οικονομικών αποτελούσαν και αποτελούν οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί αφού ήταν οι μόνοι που εξαιρέθηκαν από την νομοθεσία για μετατροπή τους σε υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου. Οι «ειδήμονες» του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι ίδιοι που επέμεναν για μείωση των εκπαιδευτικών κατά 500 άτομα με την αύξηση της διδακτικής ώρας και είναι οι ίδιοι που παρά τη συμφωνία για την συνεισφορά αλληλεγγύης από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς επιμένουν, με την ανοχή του ΥΠΠ, να στείλουν 250 συμβασιούχους εκπαιδευτικούς στην ανεργία. Δηλ. παρά την πλήρη αφαίρεση της πρόνοιας για μείωση των εκπαιδευτικών κατά 500 άτομα στο πρώτο υπογεγραμμένο μνημόνιο, μετά τη συνεισφορά αλληλεγγύης των υπολοίπων, φαίνεται ότι το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, μαζί με το Υπουργείο Παιδείας επανέφεραν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ξανά ζήτημα μείωσης των εκπαιδευτικών κατά 250 άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές του 2011 ψηφίστηκε από την Βουλή εναρμονιστική, με Ευρωπαϊκή οδηγία, νομοθεσία με την οποία οι έκτακτοι υπάλληλοι με συμπληρωμένους 30 μήνες απασχόλησης, θα θεωρούνταν πλέον ως υπάλληλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου. Οι ρυθμίσεις αυτές προέβλεπαν ότι οι υπηρετούντες έκτακτοι υπάλληλοι, από τη στιγμή που ο καθένας συμπλήρωνε 30μηνη συνολική υπηρεσία, εντάσσονταν αναλόγως της μισθοδοσίας τους σε ευρύτερες κατηγορίες, προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στο Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού να τους μετακινεί για εκτέλεση καθηκόντων αναλόγως των παρουσιαζόμενων αναγκών και για εκτέλεση εργασίας αντίστοιχου μισθοδοτικού επιπέδου. Η εκπαίδευση, ζητήθηκε από την ΕΕΥ, να εξαιρεθεί διότι πιθανόν η ρύθμιση αυτή να προκαλούσε προβλήματα στο σύστημα διορισμού με βάση τον κατάλογο διοριστέων. Η βουλευτές ψήφισαν την εξαίρεση θεωρώντας ότι το ζήτημα θα επανέλθει μαζί με τη συζήτηση για ένα νέο σύστημα διορισμού. Άλλωστε σπανίως εμφανιζόταν στην εκπαίδευση ζήτημα μη επαναδιορισμού συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

Αντί λοιπόν το ζήτημα να επανέλθει στη Βουλή, προέκυψε το μνημόνιο και διάφοροι «ανθρωποφάγοι» θεώρησαν ότι μπορούν να απολύσουν τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που είναι οι λιγότερο κατοχυρωμένοι, ασχέτως αν έχουν άλλοι πέντε και άλλοι δέκα και περισσότερα χρόνια υπηρεσίας. Υπάρχουν βέβαια δεδικασμένα που προϋποθέτουν αποζημιώσεις για υπαλλήλους με πάνω από τρία χρόνια υπηρεσίας αλλά αυτό δεν είναι το κύριο ζήτημα. Είναι ζήτημα αρχής!!! Δεν εκμεταλλεύεσαι ένα κενό που άφησε η νομοθεσία για να απολύσεις ανθρώπους με οικογένειες και παιδιά. Κι αυτό μετά από επανειλημμένες δεσμεύσεις προς το αντίθετο. Δανείζομαι μερικές παραγράφους από την ανακοίνωση της ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα:

«…Σε σχέση με αυτό το σοβαρό θέμα σημειώνουμε τα εξής:

Τη γραπτή προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς την ΠΟΕΔ ότι θα προσπαθήσει να εξεύρει μέτρα και ρυθμίσεις, που δε θα οδηγούν άτομα στην ανεργία.

Στο πακέτο μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 2013, συμπεριλήφθηκε το μέτρο για επαναδιορισμό των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην παρουσίαση του έργου της κυβέρνησης για το 1ο τετράμηνο διακυβέρνησης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Παιδείας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα δήλωσαν ότι διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και των ωρομισθίων του δημόσιου τομέα, μέσω συνεισφοράς αλληλεγγύης των δημοσίων υπαλλήλων.

Η συνεισφορά αλληλεγγύης μετατράπηκε σε μόνιμη κλιμακωτή μείωση απολαβών και συντάξεων όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από τον Ιούνιο του 2013. Από αυτές τις μειώσεις, εκατομμύρια ευρώ θα εισρέουν ετησίως στα ταμεία του κράτους…»

Και προσθέτω:

Το να κρεμάζεις οικογενειάρχες μέσα σε μια ημέρα χωρίς καμία προειδοποίηση και με συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθούν άλλοι τρόποι εξοικονόμησης για να μην μείνουν στην ανεργία, δεν είναι καθόλου δεοντολογικό.Είναι ακόμα άκρως αντιδεοντολογικό όταν το κάνεις εκμεταλλευόμενος παραθυράκι σε μια νομοθεσία που καλύπτει όλους τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους εκτός τους εκπαιδευτικούς. Ακόμα χειρότερα όταν το κάνεις, ενώ όλοι οι άλλοι συνάδελφοι τους συνεισέφεραν από το δικό τους εισόδημα για να τους προστατέψουν μετά από συμφωνία με την επίσημη πλευρά.

Καλώ την επίσημη πλευρά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα που θα στείλει κι άλλους νέους ανθρώπους στην ανεργία. Καλώ όλες τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ενωμένες και με δυναμισμό να κάνουν ότι είναι δυνατό για να προστατεύσουν τα μέλη τους από τη μάστιγα της ανεργίας. Κι αν σήμερα το ζήτημα αφορά μόνο τους συμβασιούχους να έχετε υπόψην ότι αν προωθηθούν και διάφορα άλλα μέτρα που εισηγείται η «εξωτερική» και «εσωτερική» Τρόικα, πολύ σύντομα μπορεί να αφορά κι εκατοντάδες μόνιμους υπαλλήλους. Το έργο αυτό παίζεται ήδη στην Ελλάδα. Μην αφήσουμε την δημόσια εκπαίδευση να φτάσει σε αυτά τα μονοπάτια.

Λύσεις υπάρχουν και εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν και από την Επιτροπή Συμβασιούχων Έκτακτων και Αντικαταστατών Εκπαιδευτικών αλλά και από την ΟΕΛΜΕΚ. Λεφτά επίσης υπάρχουν τόσο από τη συνεισφορά αλληλεγγύης, από Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά ίσως και με πλήρωση άλλων κενών θέσεων στην Δημόσια Υπηρεσία όπως ισχύει για όλα τα άλλα υπουργεία. Άλλωστε στη Μέση Εκπαίδευση αφυπηρέτησαν από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα πέραν των 180 εκπαιδευτικών. Μπορεί με έξυπνες κινήσεις για κατάρτιση εκπαιδευτικών, εκμεταλλευόμενοι εγκριμένα Ευρωπαϊκά κονδύλια για τη νέα προγραμματική περίοδο σχετικά με τη Δια Βίου Μάθηση και το Ανθρώπινο Δυναμικό, να καλυφτούν όλοι εκπαιδευτικοί που ήταν διορισμένοι μέχρι τώρα.Αρκεί να υπάρχει και η θέληση από την επίσημη πλευρά.

*Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών Λάρνακας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










161