Τρία παγκόσμια βραβεία για την Κυπρο στο διαγωνισμό «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον»


Με τον καλύτερο τρόπο η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, αφού τρεις κυπριακές συμμετοχές κατάφεραν να διακριθούν σε διεθνή μαθητικό διαγωνισμό για το περιβάλλον.

Τη μεγάλη διάκριση για την Κύπρο πέτυχαν τρεις από τις κυπριακές συμμετοχές, που έλαβαν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”, ο οποίος στη χώρα μας διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση CYMEPA με τη σταθερή στήριξη της Cyta. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από 27 χώρες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι και διαγωνίστηκαν σε εννέα διαφορετικές κατηγορίες.

Η Κύπρος πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία συγγραφής άρθρων στις ηλικίες 15-18 ετών, με τη συμμετοχή των μαθητριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, Κουφοπούλου Ευαγγελίας, Σκάρου Αντωνίας και Σταύρου Έλενας (υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Κατερίνα Δημητρίου Γιαννάκη), με θέμα “Αξιοποίηση των «φυκιών (posidon oceanica) που λερώνουν τις παραλίες της Λάρνακας”.  Επίσης, οι νέοι μας τίμησαν τη χώρα μας και με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία συγγραφής άρθρων στις ηλικίες 11-14 ετών, με τη συμμετοχή της ομάδας του Γυμνασίου Έγκωμης η οποία αποτελείτο από τους Χρυσοστόμου Ιωάννη, Χριστοφορίδου Μαλβίνα και Ευσταθίου Κατερίνα (υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Γιάννα Συμεωνίδου), με θέμα «Και πάλι ανακύκλωση, τώρα με κομποστοποιήση». Τέλος η Κύπρος μοιράστηκε με τα Σκόπια το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία φωτογραφίας, με τη συμμετοχή του μαθητή του Grammar School Μάρκου Παναγιώτου (υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τερέζα Χρίστου & Αλεξία Στεφάνου), με θέμα “Red Wings”.

Οι κυπριακές συμμετοχές είχαν αναδειχτεί μέσα από τον τοπικό διαγωνισμό, που διοργανώνεται ανάμεσα σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Κύπρου και αφορά την επιλογή των καλύτερων μαθητικών άρθρων, φωτογραφιών και μικρών βίντεο με θέμα το περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο διαγωνισμός αυτός, ο οποίος διεξάγεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τυγχάνει της στήριξης της Cyta για  έντεκα χρόνια. Αυτό επιβεβαιώνει το έντονο ενδιαφέρον του Οργανισμού, τόσο για τους νέους και την παιδεία του τόπου μας, όσο και για το περιβάλλον και τις λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία για τη βιωσιμότητά του.  

Τις συμμετοχές των μαθητών του διεθνούς διαγωνισμού αξιολόγησε πενταμελής επιτροπή από διακεκριμένες προσωπικότητες γνωστών φορέων και οργανισμών στο χώρο του περιβάλλοντος [UNESCO, National Geographic, European Environment Agency (EEA), International Institute for Industrial Environmental Economics (IIIEE) Young Maters Programme και Wrigley Company Foundation].

Η Cyta εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στους νέους που διακρίθηκαν, αλλά και σε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό και τιμώντας τη χώρα μας διεθνώς. Συγχαίρει, επίσης, τους καθηγητές, που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες των νέων, τη CYMEPA για τη σταθερή ενεργό δράση σε θέματα Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και την Κυπριακή Κριτική Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει πάντα το πιο δύσκολο μέρος του προγράμματος, αυτό της αξιολόγησης όλων των συμμετοχών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










178