Τρία χάλκινα μετάλλια και εύφημη μνεία κέρδισε η Κύπρος στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Χημείας της Μόσχας


 Η Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών (Π.Ε.Ε.Χ.) ανακοινώνει ότι η φετινή αποστολή της Κύπρου στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Χημείας πέτυχε σημαντικές διακρίσεις. Η τετραμελής ομάδα της Κύπρου για πρώτη φορά κατάφερε να εξασφαλίσει τρία χάλκινα μετάλλια και μία εύφημη μνεία. Στις διεθνείς Ολυμπιάδες Χημείας η Κύπρος έχει συχνές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά συνήθως δεν εξασφαλίζει παραπάνω από ένα χάλκινο μετάλλιο. Αρκεί να σημειωθεί ότι μεγάλες χώρες με ισχυρή επιστημονική παράδοση δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν τέτοιες διακρίσεις.

Η 45η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Χημείας διοργανώθηκε στη Μόσχα της Ρωσίας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου 2013 και σ' αυτή συμμετείχαν συνολικά 291 μαθητές από 77 χώρες.  Η Κυπριακή Ολυμπιακή Αποστολή που έλαβε μέρος στον πιο πάνω διαγωνισμό αποτελούνταν από τους μαθητές:

-          Μαρία Φαλά (απόφοιτος Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας)

-          Σωτήρη Σωτηριάδη (στρατιώτης – απόφοιτος Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα)

-          Φίλιππο Ιωάννου (στρατιώτης – απόφοιτος Λυκείου Μ. Κουτσόφτα, Α. Παναγίδη)

-          Χρίστο Μηλιώτη (στρατιώτης – απόφοιτος Λυκείου Μ. Κουτσόφτα, Α. Παναγίδη)

Συνοδοί της ομάδας ήταν η κ. Χρυστάλλα Κουκουμά, χημικός, Βοηθός Διευθύντρια Α΄(επικεφαλής μέντορας) σε λύκειο και ο Δρ. Ανδρέας Καλογήρου, μεταδιδακτορικος συνεργάτης-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (μέντορας).

O Σωτήρης, ο Φίλιππος και ο Χρίστος κέρδισαν χάλκινο μετάλλιο και η Μαρία εξασφάλισε εύφημη μνεία. Η τελετή λήξης και απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιουλίου στην επίσημη αίθουσα τελετών του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας Lomonosov.  Η τεράστια επιτυχία των τεσσάρων μαθητών μας πρέπει να μας κάνει όλους περήφανους, υποδεικνύει δε συνάμα πόσο αξίζει – και μάλιστα στους παρόντες χαλεπούς καιρούς – η γενναιόδωρη επένδυση στην Παιδεία.

Η Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών ευχαριστεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο έχει υπό την αιγίδα του τις Ολυμπιάδες Χημείας της Κύπρου και πάντοτε στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτό το διεθνή Διαγωνισμό.

Στη φωτογραφία:  Η Ολυμπιακή ομάδα μετά την απονομή των μεταλλίων.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










162