Τσίπρας: Θα επιβιώσουμε και θα επιδιώξουμε κυρίαρχα ποιό θα είναι το μέλλον μας


Τουσκ προς Τσίπρα:  Δεν υπάρχει πιθανότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος

ΑΘΗΝΑ- "Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε όρθιοι, θα είμαστε ζωντανοί και θα επιλέξουμε κυρίαρχα ποιο θα είναι το μέλλον μας", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, με αφορμή την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ ότι  δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος μετά από αύριο το βράδυ. 
Σημείωσε ότι "θα αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τους εκβιασμούς και τις απειλές". Είπε ότι στην επικοινωνία που είχε προχθές με Μέρκελ-Ολάντ όπου του απάντησαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος, τους απάντησε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα και θα πάνε στην κάλπη.
Κληθείς  να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκάμπριελ ότι αν βγει "όχι" στο δημοψήφισμα, "ξεχάστε το ευρώ", επισήμανε ότι η `Α. Μέρκελ μίλησε για
συνέχιση της διαπραγμάτευσης μετά το δημοψήφισμα, και σχολίασε ότι και οι εταίροι είναι αμήχανοι. 
Σημείωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει το δημοψήφισμα τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρά όπλα και πως από εκεί και πέρα παραμένει στο τραπέζι η πρόταση της κυβέρνησης για μια πιο ήπια προσαρμογή με τα βάρη να πηγαίνουν σε αυτούς που αντέχουν να τα σηκώσουν και με μια βιώσιμη λύση. 
Υπογράμμισε πως όποια απόφαση προκύψει στο δημοψήφισμα θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί, από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει Βουλή, έχει Κοινοβούλιο.
Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή και η επικράτηση του “Όχι” τόσο πιο ισχυρή θα είναι η διαπραγματευτική θέση της χώρας, δήλωσε απόψε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ θα παραχωρήσει απόψε στις 10 το βράδυ ο πρωθυπουργός,
Σύμφωνα με τις αναρτήσεις στο λογαριασμό του Έλληνα Πρωθυπουργού στο twitter, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “ο λαός έχει δικαίωμα να αποφασίσει ποιό θα είναι το μέλλον του” και πως “ο ελληνικός λαός θα βάλει τη σφραγίδα στις εξελίξεις”.
“Ο σκοπός μας είναι το δημοψήφισμα να αποτελέσει τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρά όπλα από την πλευρά μας”, είπε.
Τόνισε ότι “όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή και η επικράτηση του “Όχι” τόσο πιο ισχυρή θα είναι η διαπραγματευτική θέση της χώρας”, εκφράζοντας τη διαπίστωση ότι “ ο στόχος της απέναντι πλευράς δεν ήταν να βρεθεί κοινός τόπος, ήταν να επιβάλλουν ολοένα & πιο ακραίες θέσεις”
Ανέφερε ότι “ενώ αποδέχτηκαν την τελική μας πρόταση, αιφνιδιαστικά υπαναχώρησαν, υπονομεύοντας την προοπτική συμφωνίας”.
Είπε επίσης ότι “θέλουν να αποκλείσουν οποιονδήποτε εναλλακτικό δρόμο στην Ευρώπη. Αυτό είναι καθαρά πολιτική επιλογή. Ο λαός θα αποφασίσει διαφορετικά”.
Είπε επίσης ότι “η πρόταση των θεσμών κατατέθηκε με την απαίτηση να συμφωνήσουμε μέσα σε 48 ώρες”

Τουσκ προς Τσίπρα:  Δεν υπάρχει πιθανότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενημέρωσε σήμερα τον  πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ότι δεν βλέπει καμιά πρόθεση από μέρους  των κρατών μελών της ΕΕ να ικανοποιηθεί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να  παραταθεί προσωρινά η δανειακή σύμβαση..
"Κατόπιν διαβουλεύσεων με τους ηγέτες, απόντων νέων στοιχείων, δεν βλέπω καμιά  επιθυμία να αντιταχθούμε στις θέσεις τις οποίες εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών στο συμβούλιό τους την 27η Ιουνίου", ανέφερε ο Τουσκ σε απαντητική  επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου  ειδήσεων Ρόιτερς και αναφέρεται στο αίτημα της Αθήνας να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης για έναν μήνα.
Ο Τουσκ σημείωσε επίσης ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων συμφωνήθηκε στη  σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την οποία είχε συγκαλέσει την περασμένη Δευτέρα  και επαναβεβαιώθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.
"Δυστυχώς", ανέφερε ο Τουσκ στην επιστολή του, "η κυβέρνησή σας διέκοψε τις  διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα".
Ακόμη ο Τουσκ ανέφερε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος την Τρίτη 30ή Ιουνίου η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα.
"Στην Ευρώπη η πόρτα για τις διαπραγματεύσεις παραμένει ανοικτή πάντα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης", ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.

 

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


44