UCAS Clearing 2018: Χρήσιμος οδηγός εξασφάλισης θέσης


   Η διαδικασία του Clearing είναι σίγουρα μια πολύ αγχώδης αλλά και εξαιρετικά υποστηρικτική διαδικασία για τους υποψήφιους φοιτητές. Ο Κρις Σωφρονίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Education, έχει προετοιμάσει ένα απλό και χρήσιμο οδηγό που καθοδηγεί και επεξηγεί πως θα πρέπει να χειριστείτε την όλη διαδικασία που θα σας υποστηρίξει για την εισαγωγή σας στο Πανεπιστήμιο και το Πρόγραμμα Σπουδών.

1)  Τι είναι το Clearing;

Βασικά τo Clearing αποτελεί  μέρος της διαδικασίας της UCAS. Πρόκειται  για την διαθέσιμη υπηρεσία το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μεταξύ των μηνών Ιουλίου και Οκτωβρίου. Βάσει στατιστικών στοιχείων οι περισσότεροι υποψήφιοι φοιτητές την χρησιμοποιούν αυτομάτως μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας που έχουν αποκομίσει  από τις εξετάσεις που πήραν μέρος. Βασικός στόχος της διαδικασίας του  Clearing είναι να υποστηρίξει τους υποψηφίους οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει θέση στο Πανεπιστήμιο ή Κολέγιο, και να τους βοηθήσει να εγγραφούν  άμεσα στα  επιλεγμένα προγράμματα σπουδών του εκάστοτε Πανεπιστημίου. Φυσικά η όλη διαδικασία βασίζεται στις διαθέσιμες κενές θέσεις που προσφέρουν τα Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας.

2) Ποιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Clearing;

Για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο σύστημα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εντάσσεσθε στις παρακάτω κατηγορίες όπως:

  • Να μην έχετε καμία απολύτως προσφορά (offer) από το Πανεπιστήμιο
  • Να μη έχετε καταφέρει να αποκομίσετε την βαθμολογία  που σας ζητήθηκε από τα Πανεπιστήμια για την εξασφάλιση θέσης.
  • Να έχετε απορρίψει όλες τις θέσεις στα Πανεπιστήμια που απευθυνθήκατε
  • Να έχετε αποστείλει την αίτησή της UCAS, μετά από τις 30 Ιουνίου που ήταν η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων

3) Πως θα γνωρίζω ότι πρέπει να μπω στην διαδικασία  Clearing;

Στο status της UCAS θα πρέπει να αναγράφει ‘You are in Clearing’  or ‘Clearing has started’.

4) Πότε αρχίζει το UCAS Clearing 2018;

Το Clearing επισήμως ξεκίνησε στις 5 Ιουλίου 2018. Οι υποψήφιοι φοιτητές αναμένουν να πάρουν τα αποτελέσματα τους που εφέτος ανακοινώνονται  στις 16 Αυγούστου για να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις  23 Οκτωβρίου 2018.

5) Ποια Πανεπιστήμια και Κλάδοι Σπουδών διατίθενται  στο Clearing;

Βάση της UCAS υπήρχαν χιλιάδες θέσεις μέσω clearing το 2017. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί ότι όχι μόνο  στα λιγότερα δημοφιλή Πανεπιστήμια ή στα χαμηλότερης κατάταξης πανεπιστήμια διατίθενται θέσεις αλλά και σε πολλά άλλα δημοφιλή Πανεπιστήμια στις κορυφαίες κατατάξεις, όπως είναι το Εδιμβούργο, το Kings το Nottingham είχαν αρκετές θέσεις μέσω clearing πέρσι. Υπήρχαν εκατοντάδες δημοφιλή προγράμματα σπουδών για να επιλέξετε, από τη νομική, τα computers έως και διοίκηση επιχειρήσεων, μαθηματικά κλπ.

6) Πώς μπορώ να αποκτήσω μια θέση μέσω Clearing;

Παρακάτω σας δίνονται  χρήσιμες συμβουλές για την εξασφάλιση μιας θέσης σε ένα πρόγραμμα σπουδών μέσω του UCAS Clearing 2018:

α) Ξεκινήστε την προετοιμασία πριν να εισαχθείτε στο Clearing. Εάν διαβάζετε αυτό τον οδηγό πριν τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας, Συγχαρητήρια!

Ακόμα και αν πιστεύετε ότι θα εξασφαλίσετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα ήταν πολύ καλό να εξοικειωθείτε με την λειτουργία clearing. Προσπαθήσετε να το δείτε διεξοδικά πριν ανακοινωθούν οι βαθμολογίες.

β) Ελέγξτε ποια ακριβώς προγράμματα είναι διαθέσιμα

Είτε κοιτάζετε πριν ή μετά την ημέρα των αποτελεσμάτων, μπορείτε να ενημερωθείτε για το ποια προγράμματα είναι διαθέσιμα στο Clearing 2018 με τον παρακάτω τρόπο:

Ξεκινήστε αναζητώντας το πρόγραμμα στο οποίο υποβάλατε αίτηση για να δείτε ποια πανεπιστήμια τελικά έχουν θέσεις. Συνεπώς μπορείτε να βρείτε τα προγράμματα εάν χρησιμοποιήσετε το Ucas Search Tool.

Το Clearing μπορεί να είναι επίσης η ευκαιρία να αλλάξετε γνώμη γι’ αυτό θα ήταν προτιμότερο να ψάξετε και άλλους κλάδους ή και προγράμματα, ή συνδυασμό προγραμμάτων που θα  σπουδάσετε.

Εναλλακτικά, αν θέλετε να σπουδάσετε σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος της Μ. Βρετανίας, μπορείτε να ψάξετε με βάση την τοποθεσία που σας ενδιαφέρει.

Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών. Διατίθεται ο  επίσης χάρτης της Μ. Βρετανίας  για  την ακριβή τοποθεσία του κάθε Πανεπιστημίου. Βέβαια όπως καταλαβαίνετε οι διαθέσιμες θέσεις αλλάζουν καθημερινά οπότε θα πρέπει να επανέρχεστε και να πραγματοποιείτε εκτενή έλεγχο τακτικά για να είστε εντελώς σίγουροι για την επιλογή σας. Σε καμμιά περίπτωση να μην καθησυχάζετε αλλά να δραστηριοποιηθείτε.

γ) Ζητήστε χρήσιμες συμβουλές εάν δεν είστε σίγουροι για τις επιλογές σας που έχετε πλέον.

Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να υποφέρετε σιωπηλά, να ανησυχείτε και να μην απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους, να  επιλέξετε έναν κλάδο ή ένα Πανεπιστήμιο με το οποίο δεν θα ουσιαστικά ικανοποιημένοι. Θυμηθείτε  ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά και την επαγγελματική σας σταδιοδρομία.

Οπότε εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι για τις επιλογές σας ή απλά θέλετε μια δεύτερη γνώμη: τότε αναζητήστε συμβουλές που θα σας υποστηρίξουν στο έπακρον και θα σχεδιάσουν το μέλλον σας.

Ρωτήστε το σχολείο, έναν καθηγητή ή ακόμη και τα Πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν, υποβάλλοντας τις σωστές ερωτήσεις, θα μπορέσετε να πάρετε τις απαντήσεις και τελικά τις  σωστές αποφάσεις για τις σπουδές σας, το μέλλον σας!

δ) Όταν και εφόσον επιλέξετε τον κλάδο και το Πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει ενεργοποιηθείτε και τηλεφωνήστε αμέσως στα Πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν. Πριν όμως  τηλεφωνήσετε, συγκεντρώστε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Θα χρειαστείτε το νούμερο του δικού σας Clearing (θα το βρείτε στο Track) και τον προσωπικό σας αριθμό της Ucas, αυτό θα βοηθήσει ώστε το Πανεπιστήμιο να βρει τα δικά σας ακριβή στοιχεία. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να έχετε διαθέσιμα προς ενημέρωση αναλυτικά  ακαδημαϊκά σας προσόντα και την προσωπική σας δήλωση. 

Βεβαιωθείτε ότι θα είστε χαλαροί και ψύχραιμοι  όταν καλέσετε το Πανεπιστήμιο. Καθίστε κάπου ήσυχα και άνετα και επικεντρωθείτε στην τηλεφωνική συνδιάλεξη. Να έχετε κοντά σας ένα στυλό για να γράψετε τις σημειώσεις σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε τα όσα λέχθηκαν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας. Μερικές φορές ο γονέας, μέλος της οικογένειας ή φίλος μπορεί να προθυμοποιηθεί να τηλεφωνήσεις εκ μέρους σας,  αυτό δεν συνιστάται σε καμμιά περίπτωση, αντίθετα θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, προωθήστε θετικά τον εαυτό σας. Αυτό το τηλεφώνημα θα είναι σαν μικρή συνέντευξη, η ευκαιρία της ζωής σας που θα μείνει αξέχαστη! Θα δείξετε με επιχειρήματα ότι θα πρέπει να σας δοθεί η συγκεκριμένη θέση. Είναι για εσάς!

Εφόσον το Πανεπιστήμιο αποφασίσει να σας προσφέρει την  θέση, θα σας δώσουν μια ανεπίσημη προσφορά μέσω τηλεφώνου. Βεβαιωθείτε αμέσως ότι θα σας στείλουν τη γραπτή επιβεβαίωση μέσω email. 

Θυμηθείτε να είστε ήρεμοι και να έχετε αποφασιστικότητα, δεν χρειάζεται να βιάζεστε και να δείχνετε αγχωμένοι.

ε) Επιβεβαιώστε την επιλογή clearing μέσω του UCAS Track

Αφού πάρετε την προσφορά από το Πανεπιστήμιο συνδεθείτε στην UCAS και κάντε κλικ στην επιλογή "Add Clearing choice" στο Track. Μόνο εάν έχετε την άδεια από το Πανεπιστήμιο. Αφού επιβεβαιώσει το Πανεπιστήμιο, θα δείτε την αποδοχή στο Track και τότε  η UCAS θα σας στείλει την επιστολή επιβεβαίωσης.

Εάν το Πανεπιστήμιο δεν επιβεβαιώσει, μην ανησυχείτε, θα μπορείτε να προσθέσετε μια άλλη θέση.

στ) Τι πρέπει να κάνω μετά την επιβεβαίωση της θέσης μέσω Clearing;

Αναζητάτε  το όλο φάσμα διαμονής. Στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου πιθανόν να μην υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια ή αυτά που έχουν μείνει να μην είναι τα ιδανικά για εσάς. Έχετε την επιλογή να μείνετε σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίες κοντά στο πανεπιστήμιο σας με άριστες εγκαταστάσεις και 24 ώρες ασφάλεια. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Student Lettings, την μοναδική εταιρεία στην Κύπρο που ασχολείται αποκλειστικά με την εξασφάλιση διαμονής σε φοιτητικές εστίες σε όλη την Αγγλία για να σας βρει εύκολα και γρήγορα την ιδανική σας διαμονή. Η Student Lettings συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής φοιτητικής στέγασης προσφέροντας στον Κύπριο φοιτητή αποκλειστικά προνόμια όπως πληρωμή του ενοικίου με δόσεις και πολλά άλλα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Student Lettings στο 22785027 ή 22 377790.

Η εκπαιδευτική υπηρεσία Global Education είναι πάντα στην διάθεση των ενδιαφερομένων για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με την πίο πάνω διαδικασία καθώς και την ανάληψη των ενεργειών για εξασφάλιση θέσης σε οποιαδήποτε Πανεπιστήμια που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία. Τα γραφεία μας θα είναι ανοικτά καθ' όλη την διάρκεια του Αυγούστου για την εξυπηρέτησή σας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 22780250 και 22772244




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










225