Χρ. Πατσαλίδης: Η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης, της έρευνας στην Κύπρο η "Βραδιά του Ερευνητή"


ΠτΔ: Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας και η υψηλή εξειδίκευση των επιστημών, αναμφισβήτητα αποτελούν πηγή ευημερίας 

Τιμήθηκε ο Αρχαιολόγος Βάσος Καραγιώργης 

ΚΥΠΕ - Εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) που ανέλαβε για άλλη μια χρονιά την επιτυχή διεκπεραίωση της "Βραδιάς του Ερευνητή" στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως η συμμετοχή και παρουσία της χώρας μας στο θεσμό, καθίσταται αξιοσημείωτη.

Σε χαιρετισμό του που διάβασε το βράδυ της Παρασκευής ο Διευθυντής του Γραφείου του, Πέτρος Δημητρίου, κατά την επίσημη τελετή των βραβεύσεων της "Βραδιάς του Ερευνητή", στους Χαρουπόμυλους Λανίτη, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως το φετινό πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην έρευνα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι συνυφασμένο με το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής κληρονομιάς 2018.
"Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια, που πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης αλλά και να τονώσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας", πρόσθεσε.
Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, η μελέτη και η έρευνα συνδράμουν καταλυτικά, ώστε να καταγράψουμε την ιστορία μας, να κατανοήσομε την ιδιοσυγκρασία του λαού μας αλλά και να εκτιμήσουμε τους πολύτιμους θησαυρούς της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει επίσης πως, στην εποχή μας, η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας και η υψηλή εξειδίκευση των επιστημών, αναμφισβήτητα αποτελούν πηγή ευημερίας και κινητήρια δύναμη για την πρόοδο κάθε εξελιγμένης κοινωνίας και σημειώνει ότι η έρευνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των επιστημών και των τεχνολογικών επιτευγμάτων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τόσο το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για τη διοργάνωση της "Βραδιάς του Ερευνητή", που καθιστά "αξιοσημείωτη την παρουσία και τη συμμετοχή της Κύπρου", αλλά και τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς για τη μεταξύ τους συνεργασία.
Συνεχάρη δε όσους συμμετείχαν και όσους διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς "ΦΟΙΤΩ" και "S-Factor", που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ενώ εξέφρασε το σεβασμό και τα θερμά συγχαρητήρια της Κυβέρνησης στο τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, τον Κύπριο αρχαιολόγο Δρα Βάσο Καραγιώργη, για την επιστημονική και βαρυσήμαντη αρχαιολογική του έρευνα, το αξιόλογο συγγραφικό του έργο, καθώς και την ευρύτερη πολυδιάστατη προσφορά στην πατρίδα.
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΠΕ, Χρίστος Πατσαλίδης, ανέφερε πως η "Βραδιά του Ερευνητή" αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας που διοργανώνεται στην Κύπρο, παράλληλα με άλλες 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.
Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι διπλός, είπε, αφενός επιδιώκει να φέρει πιο κοντά άτομα κάθε ηλικίας με την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία, προσφέροντας τους τα κατάλληλα ερεθίσματα και αφετέρου, στοχεύει στην ανάδειξη του έργου που υλοποιείται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και καινοτόμες επιχειρήσεις που προβάλλουν και τιμούν την Κύπρο διεθνώς.
"Στο μακροπρόθεσμο δε επίπεδο, αποτελεί υψηλή μας προτεραιότητα, η καλλιέργεια της κατάλληλης κουλτούρας, η οποία συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση ούτως ώστε η έρευνα και η καινοτομία να έχουν προστιθέμενη αξία και να αποτελέσουν τομείς οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου", είπε και τόνισε ότι εκδηλώσεις όπως η "Βραδιά του Ερευνητή" αποτελούν σημαντικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έθεσε τη διοργάνωση υπό την αιγίδα του ενώ απευθυνόμενος προς τον τιμώμενο, αρχαιολόγο δρα Βάσο Καραγιώργη, είπε πως η βραδιά αυτή ήταν η ιδανικότερη για να τιμηθεί το πρόσωπο του από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας με το "Βραβείο Επιτευγμάτων Ζωής στην Έρευνα".
Στην αντιφώνηση του και παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο καθηγητής Καραγιώργης ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα και τους παρευρισκόμενους, λέγοντας πως "αποδέχομαι αυτή την τιμή ως εκπρόσωπος της γενιάς που μεγάλωσε στα δύσκολα χρόνια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα στη φτώχεια και τη στέρηση και που πάλεψε μέσα σε συνθήκες αντίξοες για επιστημονική ανέλιξη".
Αναφέρθηκε επίσης στην επιστημονική έρευνα που σχετίζεται με τη μελέτη, συντήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ακολούθησε η βράβευση των νικητών των διαγωνισμών της "Βραδιάς του Ερευνητή".
 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










354