Χρ. Θώδη: Λογοθεραπεία στο Ευρωπαϊκό Πανεπ. με εξαιρετικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης


Η μοναδική στην Κύπρο, Κλινική Λόγου Ομιλίας και Ακοής λειτουργεί στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο είναι και το μοναδικό μη Κρατικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο που προσφέρει σπουδές στον τομέα της Λογοθεραπείας.

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ακουολογίας Συντονίστρια, του Προγράμματος Λογοθεραπείας της Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου δρα Χρυσούλα Θώδη:

«Αποστολή της Κλινικής Λόγου, Ομιλίας & Ακοής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η κλινική εκπαίδευση των φοιτητών του Προγράμματος Λογοθεραπείας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με προβλήματα επικοινωνίας, και η υποστήριξη επιστημονικής έρευνας σε προβλήματα επικοινωνίας και σίτισης. Η Κλινική στελεχώνεται από τους ακαδημαϊκούς Λογοπαθολόγους και Ακουολόγο, καθώς και έμπειρους κλινικούς επόπτες.  Υπηρεσίες σε άτομα όλων των ηλικιών με διαταραχές επικοινωνίας παρέχονται άμεσα από τους κλινικούς επαγγελματίες και από φοιτητές υπό άμεση επίβλεψη στο πλαίσιο της κλινικής άσκησης. Οι φοιτητές ολοκληρώνουν τρία εξάμηνα κλινικής εκπαίδευσης στην Κλινική πριν την τοποθέτησή τους σε εξωτερικά πλαίσια για την ολοκλήρωση της κλινικής τους εμπειρία το τελευταίο εξάμηνο σπουδών.  Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος της Κλινικής αποτελείται από αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία ακαδημαϊκού και κλινικού προσωπικού του προγράμματος Λογοθεραπείας, αίθουσες θεραπείας για παιδιά και ενήλικες, ακουολογικό θάλαμο, χώρο υποδοχής, αίθουσα φοιτητών, και αίθουσες αναμονής».

Ακολουθεί μια σύντομη συνέντευξη με την δρα Θώδη.

ΕΡ: Τι αναγνώρισης  τυγχάνει ο τίτλος σπουδών του Πανεπιστήμιό σας στη Λογοθεραπεία;

ΑΠ: Το πτυχίο Λογοθεραπείας που χορηγείται από το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου πληροί τις ευρωπαϊκές και κυπριακές προδιαγραφές, και είναι αναγνωρισμένο από το Σύνδεσμο Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων Κύπρου. Ως πτυχίο που χορηγείται από αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο, αναγνωρίζεται σε άλλες χώρες ως εφάμιλλο πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λογοθεραπεία.  Στην Ελλάδα το πρόγραμμα έχει αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο των πτυχίων των Ελληνικών ΑΕΙ.

ΕΡ: Γιατί κάποιος να επιλέξει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για σπουδές στη Λογοθεραπεία;

ΑΠ: Το πρόγραμμα προσφέρεται στα ελληνικά. Είναι εγγυημένης διάρκειας 4 ετών, συμπεριλαμβανόμενης και της τελικής πρακτικής άσκησης. Προσφέρει στους φοιτητές εποπτευόμενη κλινική εμπειρία στην Κλινική του Πανεπιστημίου, πριν την τελική πρακτική τους άσκηση, πράγμα που συμβάλλει πολύ θετικά στις μελλοντικές επαγγελματικές αναζητήσεις των αποφοίτων μας.  Ακόμα το πρόγραμμα είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές για συμμετοχή σε κλινική έρευνα.  Στους φοιτητές παρέχεται κάθε υποστήριξη ώστε να αναπτύξουν τις ακαδημαϊκές και κλινικές τους δεξιότητες.  Η Κλινική Λόγου, Ομιλίας και Ακοής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί θεσμό παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Λογοθεραπείας σε όλες τις ηλικίες.

ΕΡ: Τι μαθήματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

ΑΠ: Το πρόγραμμα Λογοθεραπείας προσφέρει βασικά μαθήματα όπως είναι η Εισαγωγή στη Λογοθεραπεία, η Γλωσσολογία, η Ανατομία, η Φωνητική, Ανάπτυξη Λόγου, τα Κλινικά και Διαγνωστικά Θέματα Λογοθεραπείας, και μαθήματα σε συγκεκριμένες διαταραχές όπως Γλωσσικές, Φωνολογικές, Φώνησης, Ακοής, Ροής, Σίτισης,  Κρανιοπροσωπικές, Κινητικές, Γνωστικές, Αφασίες. Μαθήματα όπως Πολυγλωσσία, Τεκμηρίωση, Έγκαιρη Παρέμβαση, προσθέτουν πολύ-πολιτισμικές πλευρές και νέες αντιλήψεις. 

ΕΡ: Ποια είναι τα επαγγελματικά πεδία απασχόλησης για ένα πτυχιούχο λογοθεραπευτή;

ΑΠ: Η Λογοθεραπεία έχει ως αντικείμενο την πρόληψη,διάγνωση, και αποκατάσταση δεξιοτήτων λόγου, ομιλίας, φωνής, και κατάποσης, την αλλαγή συμπεριφορών που επηρεάζουν την επικοινωνία, και γενικότερα τη βελτίωση δεξιοτήτων επικοινωνίας. Οι λογοθεραπευτές εργάζονται με παιδιά ή ενήλικες, για τη διάγνωση και την αποκατάσταση διαταραχών επικοινωνίας που σχετίζονται με: καθυστέρηση/διαταραχή Λόγου, (προφορικού/γραπτού), άρθρωση, φωνολογία, δεξιότητες παιχνιδιού, σύνδρομα, τραυλισμό, γνωστικές ελλείψεις, βαρηκοΐα, φώνησης, κατάποση/σίτιση, αγγειακά επεισόδια και κρανιοεγγεφαλικές κακώσεις, νευρολογικές ασθένειες, διαταραχές μνήμης και μάθησης.

Οι Λογοθεραπευτές μπορούν να εργαστούν σε σχολεία (δημόσια/ιδιωτικά), Ειδικά Κέντρα Αποκατάστασης, Νοσοκομεία, ως Ιδιώτες, σε κατ’ οίκον υπηρεσίες, Πανεπιστήμια και Πανεπιστημιακές κλινικές, στη φροντίδα και εξειδικευμένη υποστήριξη παιδιών και ηλικιωμένων και των οικογενειών τους, και φυσικά στην έρευνα.

ΕΡ: Πως μπορεί να θεωρηθεί επένδυση οι σπουδές στο συγκεκριμένο κλάδο;

ΑΠ: Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο προσφέρει όλα τα προσόντα για μια επιτυχημένη καριέρα στη Λογοθεραπεία. Οι Λογοθεραπευτές ασκούν επάγγελμα με υψηλή ζήτηση για τον παιδικό πληθυσμό, και με γοργά ανερχόμενη ζήτηση για τους ενήλικες (όπου παρατηρείται έλλειψη ειδικών). Με τις αυξανόμενες απαιτήσεις από την ακαδημαϊκή επίδοση των παιδιών, την γρήγορη δημογραφική αύξηση των ατόμων της τρίτης ηλικίας, και τις ανάγκες αποκατάστασης επικοινωνίας μετά από ατύχημα, η ζήτηση για Λογοθεραπευτές είναι υψηλή. Η Λογοθεραπεία είναι ένα από τα επαγγέλματα με εξαιρετικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης για τους σωστά προετοιμασμένους επαγγελματίες.

Για περισσότερες πληροφορίες: Στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357-22713000 ή email: admit@euc.ac.cy.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










193