Υπέβαλε την παραίτησή του ο Γιάννης Βαρουφάκης


ΑΘΗΝΑ Την αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η αποχώρησή του από το υπουργείο γίνεται προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στο να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους πιστωτές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ήταν επιθυμητή πλέον η παρουσία του στο Eurogroup.

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωση στο ιστολόγιό του (blog),  κατά τη συνάντησή του αργά χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό του ειπώθηκε ότι η απουσία του από το έκτακτο Eurogroup την Τρίτη, στις Βρυξέλλες θα βοηθούσε την επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι» θα προτιμούσαν να μην είναι παρών στις διαπραγματεύσεις, και ότι ο Πρωθυπουργός προσυπέγραψε την άποψη αυτή.

«Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα με την παραίτηση, και είναι τιμή μου που την απαίτησαν οι δανειστές», αναφέρει ο τέως, πλέον, Υπουργός  Οικονομικών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, την άμεση αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη είχε θέσει από χθες βράδυ και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος και επρόκειτο να το ζητήσει από τον κ. Τσίπρα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που αναμένεται να αρχίσει στις 10 πμ.

Προ ολίγου, 9.40 πμ, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι το όνομα του αντικαταστάτη του κ. Βαρουφάκη θα ανακοινωθει μετα το Συμβουλιο Αρχηγων.

"Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως Υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.", συμπλήρωσε.

Το πλήρες κείμενο της παραίτησης του κ. Βαρουφάκη έχει ως εξής:

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

"Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την... απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.

Και είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


572