«Κρατική βιβλιοθήκη ή κρατική … αποθήκη»


 

«Όχι μόνο δεν υπάρχει κρατική βιβλιοθήκη, αλλά αυτό που υπάρχει δίπλα από το Δημαρχείο Λευκωσίας είναι η κρατική αποθήκη στην οποία στοιβάζονται τα βιβλία τα οποία δεν είναι μηχανογραφημένα», είπε ο κ. Δίπλαρος προσθέτοντας ότι εκατοντάδες βιβλία έχουν χαθεί, είτε γιατί εκλάπησαν, είτε γιατί τα μέλη της βιβλιοθήκης τα δανείστηκαν και δεν τα έχουν επιστρέψει.
Αναφέροντας ότι οι υπό συζήτηση κανονισμοί θα καθορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών και θα προωθήσουν την αναβάθμιση και εμπλουτισμό της συλλογής των βιβλίων της κρατικής βιβλιοθήκης, διατύπωσε τη θέση ότι η ψήφιση των κανονισμών πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις.
Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ακόμα ότι η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Βιβλιοθήκη πάσχει από έλλειψη προσωπικού, επάρκειας και καταλληλότητας χώρων και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό της βιβλιοθήκης τα βιβλία είναι στοιβαγμένα στο δάπεδο ή τις γωνίες μέσα σε σκόνες.
Η Επιτροπή Παιδείας ζήτησε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Βιβλιοθήκης και το Συμβούλιο Φίλων Βιβλιοθήκης να καταγράψουν σε συνεννόηση τα αιτήματα τους και σύντομα να πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ώστε κατά τη νέα συζήτηση που ορίσθηκε να εξευρεθεί λύση, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι οι αρμόδιοι που παρέστησαν στη συνεδρία δεν ήταν σε θέση να ενημερώσουν την Επιτροπή Παιδείας εάν μεταξύ των 600 με 700 βιβλίων που χάθηκαν, υπάρχουν βιβλία μεγάλης ιστορικής ή συλλεκτικής αξίας.
Ο κ. Δίπλαρος εξήγησε πως οι κανονισμοί λειτουργίας της Βιβλιοθήκης χρήζουν αλλαγής επειδή η μόνη συνέπεια που υφίσταται το μέλος όταν δεν επιστρέψει ένα βιβλίο είναι η αποστέρηση της κάρτας μέλους, καθώς οι αγωγές είναι χρονοβόρες διαδικασίες, ενώ οι ποινές δεν είναι αποτρεπτικές.
Καταλήγοντας ο κ. Δίπλαρος είπε πως σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει Κυπριακή Βιβλιοθήκη, αλλά χιλιάδες βιβλία να φυλάσσονται σε μια αποθήκη.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










175