17 - 21 Νοεμβρίου οι εγγραφές των εθνοφρουρών που θα επιλεγούν για το πιλοτικό πρόγραμμα του ΑΠΚ


Με στόχο τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των Εθνοφρουρών και τον περιορισμό της αποξένωσης από το χώρο της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), στο πλαίσιο της ευρύτερης αποστολής του για προσφορά ευκαιριών ευέλικτης, ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, και σε συνεργασία με τα Υπουργεία Άμυνας και Παιδείας & Πολιτισμού, ανακοινώνει Πρόγραμμα προσφοράς Θεματικών Ενοτήτων προπτυχιακού επιπέδου σε Εθνοφρουρούς. Το Πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε πιλοτική φάση, το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015.

Τα οφέλη για τους Εθνοφρουρούς που θα επιδιώξουν την παρακολούθηση προπτυχιακών μαθημάτων εξ αποστάσεως στο ΑΠΚΥ, είναι ποικίλα. Με τη δυνητική αναγνώριση των μαθημάτων στο πανεπιστήμιο που θα συνεχίζουν τις σπουδές τους μετά τη θητεία τους, μειώνεται ο πραγματικός χρόνος φοίτησής τους. Κατά συνέπεια, είναι δυνατό να ενταχθούν πιο σύντομα στην αγορά εργασίας. Επίσης, θα αναβαθμιστεί η ποιότητα του ελεύθερού τους χρόνου με παραγωγική μελέτη και θα εξοικειωθούν στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και εργαλείων, δεξιότητες σημαντικές για την εξέλιξή τους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Οι Θεματικές Ενότητες (μαθήματα) που προσφέρονται από το ΑΠΚΥ στο πλαίσιο του Προγράμματος αναγνωρίζονται πλήρως από τα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου, νοουμένου ότι συνάδουν με το Πρόγραμμα Σπουδών στο οποίο θα εγγραφούν σε μεταγενέστερο στάδιο για προπτυχιακές σπουδές. Για την αναγνώριση μαθημάτων από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, το ΑΠΚΥ είναι σε διαβουλεύσεις με τις Πρυτανικές τους Αρχές.

Με βάση σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας, η συμμετοχή στην πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος θα αφορά 120 Εθνοφρουρούς που θα επιλεγούν από το υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με το ΑΠΚΥ. Στην πιλοτική εφαρμογή, οι Εθνοφρουροί έχουν δικαίωμα εγγραφής σε μία εξαμηνιαία Θεματική Ενότητα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, αφού το διαχειριστικό κόστος καλύπτουν τα υπουργεία Άμυνας και Παιδείας & Πολιτισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πιλοτικό Πρόγραμμα έχουν όσοι Εθνοφρουροί κατέχουν απολυτήριο μέσης – τεχνικής εκπαίδευσης ή ισοδύναμο τίτλο και σκοπεύουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε τριτοβάθμιο επίπεδο, μετά το πέρας της στρατιωτικής τους θητείας. Τα κριτήρια επιλογής και μοριοδότησης είναι τα εξής: α) Εθνοφρουροί που υπηρετούν στη γραμμή αντιπαράταξης ή σε απομακρυσμένες μονάδες της Εθνικής Φρουράς. β) Κοινωνικοικονομικά κριτήρια (στη βάση των μορίων που πιστώνονται οι νεοσύλλεκτοι με την κατάταξη τους στην Εθνική Φρουρά).  

Διαδικασία αιτήσεων και εγγραφών:

 

Το υπουργείο Άμυνας, μέσω του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), έχει ήδη ενημερώσει τις Μονάδες και τους εθνοφρουρούς για το Πρόγραμμα και οι ενδιαφερόμενοι έχουν κληθεί να υποβάλουν Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο ΓΕΕΦ. Οι Εθνοφρουροί που θα επιλεγούν για τη συμμετοχή τους στο Πιλοτικό Πρόγραμμα κατά το εαρινό εξάμηνο του 2014-2015 (δλδ Ιανουάριος – Ιούνιος 2015), θα κληθούν από το ΑΠΚΥ να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής τους σε Θεματικές Ενότητες, μεταξύ 17 και 21 Νοεμβρίου 2014.

Στη φάση της πιλοτικής εφαρμογής του Προγράμματος, το ΑΠΚΥ θα προσφέρει οκτώ Θεματικές Ενότητες προπτυχιακού επιπέδου: Εισαγωγή στην Ψυχολογία, Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στην Κοινωνική Υπολογιστική, Αρχές Χρηματοοικονομικής Λογιστικής, Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μακροοικονομικά για Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διοίκηση II και Οργανωτική Συμπεριφορά.

Το Πρόγραμμα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη διεύθυνση http://www.ouc.ac.cy/web/guest/university/otherprograms/army ή επικοινωνώντας με το Πανεπιστήμιο στα τηλέφωνα 22-411711 και 22-411970.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










159