ΑΚΕΛ: Υπάρχουν κενά στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης


Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, υπό τον επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του κόμματος, Χρίστο Χριστοφίδη, επισκέφτηκε χτες το βράδυ τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) που λειτουργούν στην Α’ Τεχνική Λευκωσίας. Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον τρόπο λειτουργίας των Ινστιτούτων, να συζητήσει με σπουδαστές και εκπαιδευτικούς και να εντοπίσει θετικά και προβλήματα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ  «γενικότερή μας θέση είναι ότι τα ΜΙΕΕΚ, τα οποία έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους πέρσι, είναι ένας εξαιρετικός θεσμός ο οποίος έχει εφαρμοστεί στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στην Τεχνική Εκπαίδευση, ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες η ανεργία καλπάζει. Αυτός ο θεσμός πρέπει να στηριχτεί ουσιωδώς από το Υπουργείο Παιδείας και να επεκταθεί».

Και συνεχίζει:

«Εκφράζουμε την ευαρέσκεια μας για τις τιτάνιες προσπάθειες τόσο της διεύθυνσης της Τεχνικής Εκπαίδευσης, όσο και των εκπαιδευτικών, μέσα σε δύσκολες συνθήκες να λειτουργήσει το Ινστιτούτο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η συνολική εικόνα των ΜΙΕΕΚ στην Α’ Τεχνική είναι πολύ θετική. Παρ’ όλα αυτά έχουμε εντοπίσει κατά την επίσκεψη μας και τη συζήτηση με τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς, σημαντικά προβλήματα. Τα κυριότερα είναι:

1. Προβλήματα στελέχωσης. Παρόλο που βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Νοεμβρίου, υπάρχουν κενά στη στελέχωση σε συγκεκριμένα αντικείμενα.

2. Υπήρξαν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά στην προμήθεια υλικών, λόγω καθυστέρησης που παρουσιάστηκε στις προσφορές.

3. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν σε σχέση με την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών, αφού πολλοί δεν μπορούν να εξεύρουν από μόνοι τους επαγγελματική στέγη για την επαγγελματική τους κατάρτιση. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να εμπλακεί άμεσα σε αυτή τη διαδικασία.

4. Υπάρχουν σπουδαστές οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε διαδικασία στήριξης τους.

Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Αυτά τα προβλήματα χρήζουν άμεσης επίλυσης. Ελπίζουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας πρακτικά και συγκεκριμένα, θα εκδηλώσει την πολιτική βούληση για την εύρυθμη λειτουργία των ΜΙΕΕΚ, παρέχοντας την ανάλογη προσοχή και στήριξη στη διεύθυνση της Τεχνικής Εκπαίδευσης».

Το ΑΚΕΛ έχει εγγράψει το θέμα των ΜΙΕΕΚ στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής με στόχο να υποβοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










262