Ακόμη ένα ερευνητικό έργο ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου


Για την εξεύρεση αποτελεσματικότερης θεραπείας συμπαγών καρκινικών όγκων

Χρηματοδότηση ύψους 1.5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grants) εξασφάλισε o Λέκτορας του Tμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος.

Η συγκεκριμένη χορηγία αφορά την διεξαγωγή έρευνας, με ορίζοντα πενταετίας, για την εξεύρεση αποτελεσματικότερης θεραπείας συμπαγών καρκινικών όγκων. Η έρευνα πραγματεύεται τη συνδυαστική χρήση συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων που τροποποιούν την μικροδομή του καρκινικού περιβάλλοντος μαζί με τις συνήθεις χημειοθεραπευτικές μεθόδους, με αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας αυτών.

Με τη χρηματοδότηση θα δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το Εργαστήριο "Βιοφυσικής του Καρκίνου", το οποίο θα συνδυάζει σύγχρονες μεθόδους Βιολογίας και Μηχανικής. Η εν λόγω χρηματοδότηση θα δημιουργήσει τέσσερις νέες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες οι οποίοι κατά τη διάρκεια των πέντε ετών θα εργαστούν σε ανερχόμενες πτυχές της έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου. 

Σημειώνεται ότι από τις 8 ερευνητικές χορηγίες ERC που έχει λάβει η Κύπρος, οι 6 έχουν εξασφαλιστεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (οι δύο εκ των οποίων αφορούν ERC Advanced Grant). Οι χορηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council) θεωρούνται οι πιο ανταγωνιστικές στον Ευρωπαϊκό χώρο, καθώς κάθε χρόνο τίθενται υψηλά κριτήρια αξιολόγησης με αποτέλεσμα να χρηματοδοτείται  μόλις το 8-9% των υποβαλλόμενων προς αξιολόγηση προτάσεων από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η πρόταση του κ. Στυλιανόπουλου έλαβε πολύ θετικά σχόλια από την Επιτροπή Αξιολόγησης εντυπωσιάζοντας για την καινοτομία της αναφορικά με τη χρήση της Μηχανικής για Ιατρικούς σκοπούς και εγκρίθηκε ομόφωνα.   

Ο κ. Στυλιανόπουλος εντάχθηκε στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Λέκτορας το 2010. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στη συνέχεια πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα, των ΗΠΑ και κατόπιν εργάστηκε για δύο χρόνια ως ερευνητής στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στην Βοστώνη των ΗΠΑ.  
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


99