Ανακοίνωση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου για την απόσπαση δασκάλας στις Βρυξέλλες


Ανακοίνωση κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις
«O κ Καδής σήμερα ήταν εδώ στην Επιτροπή Ελέγχου αλλά θα έπρεπε να τον είχαν ήδη στείλει σπίτι του».
-    Ο κ. Καδής «βιάζει» τη νοημοσύνη μας
-    Από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή τεκμηριώνεται ότι ο Υπουργός Παιδείας εμπλέκεται σε ρουσφέτι.
-    Το μήνυμα που πέρασε στα παιδιά; «Με  κομματική ταυτότητα θα σας βολέψουν».
-    Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ η δασκάλα, κ. Δέσπω Σεργίου
-    Επικοινωνιακό πυροτέχνημα η «Χάρτα δεοντολογίας» του Προέδρου. Θωρακίζει τους Υπουργούς του ακόμα και στο ρουσφέτι
-    Ψευδείς οι δηλώσεις Καδή για αυξημένες ανάγκες του ΥΠΠ στη ΜΑΕΕ.
-    Δεν έδιναν τα προσωπικά δεδομένα, για να συγκαλύψουν το βόλεμα της δασκάλας και την εμπλοκή τους.
-    Ο Φάκελος του Κενεβέζου χάθηκε, του Καδή όμως υπάρχει. Να σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα η έκθεση του Ελεγκτή.
-    Βρέθηκε «Εξαίρετη» η δασκάλα λόγω προσόντων που απέκτησε κατά την παράνομη παραμονή της στις Βρυξέλλες . Εμπαιγμός των υπολοίπων υποψηφίων. Να επαναληφθεί η διαδικασία.
Ο Υπουργός του κ. Αναστασιάδη επιχείρησε στην κυριολεξία να «βιάσει» τη νοημοσύνη μας. Ένα ΜΕΑ CULPA θα τον βοηθούσε να περισώσει την αξιοπρέπεια του η οποία χάθηκε μόλις ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας τεκμηρίωσε ότι ο κ. Καδής εμπλέκεται  σε ρουσφέτι.
Ο Υπουργός χρωστά και μια συγνώμη, πρωτίστως στα παιδιά. Αντί να τους διδάσκει αρχές και αξίες, τους πέρασε το μήνυμα ότι αν δεν έχουν κομματική ταυτότητα δεν θα βρουν Υπουργό να τους βολέψει.
Η εν λόγω δασκάλα, κ. Δέσπω Σεργίου, είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ. Αυτό το γεγονός οδήγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί δημόσια τον Υπουργό του, επιδεικνύοντας απεριόριστη ανοχή, αγνοώντας ταυτόχρονα μια  τεκμηριωμένη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, στη βάση της οποίας ο κ. Καδής υποχρεώθηκε να ζητήσει από τη δασκάλα να επιστρέψει τους μισθούς τους οποίους το κράτος παράνομα της κατέβαλε αφού αυτή βρισκόταν στις Βρυξέλλες αντί στο γραφείο του Υπουργού και εργαζόταν δήθεν από το σπίτι της, γεγονός επίσης παράνομο.
Να υποθέσω ότι η Χάρτα Δεοντολογίας του κ. Αναστασιάδη, την οποία ζήτησε από τους υπουργούς του να υπογράψουν το 2013, ήταν ένα ακόμα από τα πολλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης;
Ο ψευδής ισχυρισμός του κ. Καδή για δήθεν αυξημένες ανάγκες του Υπ. Παιδείας στη ΜΑΕΕ καταρρίπτεται από τον πρέσβη της Κύπρου στις Βρυξέλλες. Η αποτυχία του πρώτου βολέματος για μια θέση στη ΜΑΕΕ οδήγησε στη δεύτερη προσπάθεια βολέματος για απόσπαση στο γραφείο του Υπουργού, προκειμένου η δασκάλα να  μεταβεί ανενόχλητη στις Βρυξέλλες. Το χειρότερο, όμως, είναι το αήθες παιγνίδι που παίχτηκε σε βάρος άλλων 10 δασκάλων, όταν ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής που θα αποφάσιζε πως θα συμπληρωνόταν η θέση στη ΜΑΕΕ, η οποία εν τω μεταξύ άδειασε, τέθηκαν τα προσόντα των υποψηφίων και το Υπουργείο κατέγραψε ως πλεονέκτημα για την εν λόγω δασκάλα την εμπειρία της στις Βρυξέλλες που απεκτήθη παράνομα και παράτυπα και εν τη ανοχή του Υπουργού. Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες για συμπλήρωση της θέσης έγιναν και αυτές μετά από πιέσεις του Γενικού Ελεγκτή για διαφανείς διαδικασίες
Ειλικρινά, σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα γίνονταν ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές από αξιωματούχους του κράτους; Και δεν είναι μόνο ο κ. Καδής, προηγήθηκαν και άλλοι Υπουργοί οι οποίοι επιβραβεύτηκαν αντί να αποπεμφθούν.
Πάντως ο Πρόεδρος απέδειξε πως έχει αντοχές και ανοχές με τους Υπουργούς του, το ερώτημα είναι αν ο Κυπριακός λαός έχει.
Το προκλητικό, όμως, είναι που οι κυβερνώντες νομίζουν ότι οι πολίτες πείθονται από ευτελείς δικαιολογίες. Ξέρετε, οι πολίτες δεν είναι μειωμένης νοημοσύνης. Το μόνο που επιτυχαίνουν οι κυβερνώντες είναι να εξευτελίζουν κάθε αρχή χρηστής διοίκησης και δικαίου. Αποτελεί ντροπή για την κυβέρνηση να θωρακίζει  υπουργούς, των οποίων θα έπρεπε να ζητούν τη παραίτηση όπως θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία.
Άποψη μας είναι ότι η Επιτροπή Ελέγχου θα πρέπει να στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή . Στην περίπτωση Κενεβεζου χάθηκε ο φάκελος, εδώ όμως υπάρχει ολόκληρος, αφού η άρνηση του Υπουργείου να παραδώσει στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή, επικαλούμενο προσωπικά δεδομένα, δεν απέτρεψε τη Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία και  εξανάγκασε το Υπουργείο να παραδώσει τα στοιχεία. Ο κ. Καδης θα έπρεπε να είχε ήδη αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες και είναι καιρός να μάθουν Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι ότι υπάρχει και η ευπρέπεια του ΟΧΙ σε ρουσφέτι και θελήματα.  
Όσον αφορά στην εν λόγω δασκάλα θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία. Η ίδια είναι άλλωστε πολιτικό πρόσωπο και δεν μπορεί να επιβραβεύονται τέτοιες συμπεριφορές, αλλά αντιθέτως να κρίνονται αυστηρά.
Ειρήνη Χαραλαμπίδου
Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










306