Αναστασιάδης: ΑΠΚ και Υπ. Παιδείας συμβάλλουν στη διεθνοποίηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου


«Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συνεργάζονται και αναπτύσσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που συμβάλλουν περαιτέρω στη διεθνοποίηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου. Στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα συνεργαστεί με όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου για την προσφορά μιας δέσμης ποιοτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η προώθηση των προγραμμάτων αυτών θα γίνει στοχευμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προς συγκεκριμένες χώρες, με στόχο την προσέλκυση μεγάλου αριθμού φοιτητών».

Αυτό τόνισε απόψε σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην τελετή αποφοίτησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου που διάβασε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ιδρύθηκε το 2006 και αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά ίδρυσης κρατικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Στα εννιά χρόνια λειτουργίας του ο αριθμός των φοιτητών του αυξήθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ξεπερνώντας τους 4000 κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, το οποίο είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση, γεγονός που το καθιστά πόλο έλξης και πολλών ξένων φοιτητών. Επιπρόσθετα, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο προσφέρει προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην αγγλική γλώσσα, ενώ συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά και διεθνή πανεπιστημιακά δίκτυα και οργανισμούς και αναπτύσσει στρατηγικές συνεργασίες τόσο με πανεπιστήμια της Κύπρου, όσο και του εξωτερικού. 

Όλα αυτά συμβάλλουν τα μέγιστα στη διεθνοποίηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου αλλά και στην υλοποίηση του στόχου να καταστεί η χώρα μας ένα τεχνολογικό και εκπαιδευτικό κέντρο αριστείας για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».  

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι: «Από το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα εμπλουτίσει την πολύπλευρη δράση του με ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών. Το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρει, σε πιλοτική αρχικά βάση, τη δυνατότητα στους νέους που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως και δυνητικά να μειώσουν τον πραγματικό χρόνο φοίτησής τους στο πανεπιστήμιο στο οποίο θα συνεχίσουν τις σπουδές τους. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κυβερνητικό στόχο, του οποίου η εκπλήρωση θα επιφέρει πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τη χώρα μας».  

Απευθυνόμενος στην ηγεσία και την ακαδημαϊκή κοινότητα είπε:

«Με συστηματική δουλειά αναδεικνύετε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε ένα σοβαρό και υψηλού επιπέδου ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο τις προσπάθειες για αναβάθμιση και διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου σας.   Από τη πλευρά της Πολιτείας, σας διαβεβαιώνω ότι θα στηρίξουμε κάθε ενέργεια σας που θα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.  

Απευθυνόμενος τέλος στους φοιτητές είπε:

«Η εκπαίδευση, κατά γενική ομολογία, αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου κι ενός λαού. Τόσο η κυπριακή κοινωνία όσο και οι υπόλοιπες κοινωνίες από τις οποίες προέρχεστε, σας καλούν να αναλάβετε με δυναμισμό το μέλλον τους στα χέρια σας, εργαζόμενοι σκληρά για τη πρόοδο και την ανάπτυξη. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα αναδειχθείτε αντάξιοι των προσδοκιών μας. Μην ξεχνάτε όμως ότι η μάθηση είναι μια διαδικασία που ξεκινάει από τη γέννηση του ανθρώπου και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, στο ευρύτερο πλαίσιο της διά βίου μάθησης».  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










224