Αναστασιάδης: Θα προσελκύσουμε ξένους φοιτητές με αγγλόφωνα προγράμματα στα δημόσια πανεπιστήμια


Την πρόθεσή του να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους Κύπριους ακαδημαϊκούς σε μια σειρά από θέσεις προσφοράς, πέραν των καθηκόντων τους στα πανεπιστήμια εξέφρασε απόψε Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης του ΤΕΠΑΚ. Ο κ.  Αναστασιάδης  τόνισε ότι η ίδρυση νέων Τμημάτων στο ΤΕΠΑΚ  αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή πράξη και «ως Κυβέρνηση θα επιδιώξουμε τη στενή συνεργασία με το πανεπιστήμιο έτσι ώστε και το νέο Τμήμα Καλών Τεχνών να λειτουργήσει το συντομότερο»

Το Paideia-News.com  παραθέτει αυτούσια την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στην τελετή αποφοίτησης των Σχολών Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση ενός κύκλου προσπαθειών και σκληρής δουλειάς των φοιτητών, στο πλαίσιο των απαιτητικών προγραμμάτων σπουδών του ΤΕΠΑΚ. Συγχαίρω ολόψυχα όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες για την επιτυχία τους. Συγχαρητήρια επιθυμώ επίσης να απευθύνω και στις οικογένειες των σημερινών αποφοίτων, που βρίσκονται εδώ για να μοιραστούν τη χαρά μαζί με τα παιδιά τους. Συγχαρητήρια απευθύνω επίσης και σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των οποίων το έργο αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την επιστημονική επάρκεια και την πνευματική καλλιέργεια των αποφοίτων.

Κάθε φορά που ένα δημόσιο πανεπιστήμιο παραδίδει στην κοινωνία μας μια νέα σειρά επιστημόνων, η αισιοδοξία μας για το μέλλον της Κύπρου ενισχύεται και η πεποίθηση μας ότι αυτός ο τόπος θα τα καταφέρει και θα προοδεύσει, επιβεβαιώνεται.

Η πατρίδα μας, από τα πρώτα χρόνια του περασμένου αιώνα, εναπέθετε συστηματικά τις ελπίδες της για ένα καλύτερο αύριο στη νέα γενιά. Οι νέοι αυτού του τόπου πρωτοστάτησαν σε κάθε αγώνα της κοινωνίας για ελευθερία, αξιοπρέπεια, προκοπή και ευημερία.

Σήμερα, η εποχή που ζούμε επιβαρύνεται αφενός από τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής πατρίδας μας και αφετέρου από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία διανύουμε.

Δεν θα αναφερθώ στους λόγους που μας οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση, παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν ότι με περισσότερη προνοητικότητα και τόλμη θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις τεράστιες δυσκολίες που βιώνουμε.

Θα αρκεστώ να επισημάνω ότι τόσο για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος όσο και για την έξοδο από την οικονομική κρίση, χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε αποφασιστικότητα, θάρρος και επιμονή. Εμείς, ως Κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε.

Η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η απαλλαγή από την αναξιοκρατία, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η ανάδειξη των αρίστων σε κάθε τομέα αποτελούν για εμάς βασικές προτεραιότητες. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε τα λάθη, τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που μας ταλαιπώρησαν τις δεκαετίες που πέρασαν και μας οδήγησαν στη σημερινή δεινή κατάσταση και να επιδιώξουμε τη μεγάλη αλλαγή στους θεσμούς και στην κοινωνία.

Σε αυτή μας την προσπάθεια, αναμένουμε από τη νέα γενιά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ρήξης με τη στασιμότητα και χωρίς συμβιβασμούς με τη μετριότητα να δώσει τον καλύτερο της εαυτό για την πατρίδα μας.

Θεωρώ ότι σε αυτή την πορεία προς τα εμπρός, τα πανεπιστήμια μας έχουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Το σημαντικό πνευματικό και επιστημονικό απόθεμα που υπάρχει μέσα στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα, οι διεθνείς εμπειρίες και η έμφυτη τάση προς την έρευνα και την καινοτομία, αποτελούν στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθούν ως αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου.

Η αύξηση της απορρόφησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, τόσο στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων όσο και στο πλαίσιο της υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων με στρατηγικές συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. Τα πανεπιστήμια μας είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια και να καθιερωθούν ως οι ατμομηχανές της κυπριακής συλλογικής επιδίωξης για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Η διασύνδεση των πανεπιστημίων με την πραγματική οικονομία, τόσο σε σχέση με την απασχολησιμότητα των αποφοίτων όσο και σε συνάρτηση με τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, αποτελεί επίσης σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη. Χαίρομαι πραγματικά που διαπιστώνω ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσανατολίζεται και εργάζεται μεθοδικά προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση και συμβάλλει στην οικοδόμηση της νέας οικονομίας της Κύπρου, της οικονομίας της γνώσης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Η στρατηγική μας για τα δημόσια πανεπιστήμια περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για να καταστεί δυνατή η προσέλκυση φοιτητών και από το εξωτερικό, ειδικά για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου. Θα κάνουμε πράξη αυτό που για δεκαετίες παρέμενε στα λόγια, να γίνει δηλαδή η Κύπρος ένα περιφερειακό κέντρο παροχής ποιοτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε, αμέσως, τροποποιώντας τη σχετική Νομοθεσία έτσι ώστε να είναι δυνατή η προσφορά αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών.

Θα ήθελα να επαναλάβω την ισχυρή μας προτροπή προς τα πανεπιστήμια προς την κατεύθυνση της ανάληψης κοινών μεταξύ τους πρωτοβουλιών, τόσο για την ανάπτυξη διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων, όσο και για άλλες συμπράξεις οι οποίες θα ανοίξουν καινούργιους ορίζοντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου.

Θέλουμε επίσης, και ήδη το πράττουμε, να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους Κύπριους ακαδημαϊκούς σε μια σειρά από θέσεις προσφοράς, πέραν των καθηκόντων τους στα πανεπιστήμια. Αναφέρομαι σε ρόλους είτε εκτελεστικούς είτε συμβουλευτικούς και συντονιστικούς σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Πολιτεία, όπως εκείνο της οικονομίας, της ανάπτυξης, της αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου κ.ά.

Κυρίες και κύριοι,

Με τη σημερινή ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τις Πρυτανικές Αρχές, το σύνολο του ακαδημαϊκού αλλά και διοικητικού προσωπικού για την εξαίρετη πορεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Χαιρετίζω την επικείμενη έναρξη της λειτουργίας του νέου Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης το οποίο πληροφορούμαι ότι θα συνεργαστεί με το υπερσύγχρονο κέντρο αποκατάστασης του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ που βρίσκεται στην Παλώδια. Η ίδρυση νέων Τμημάτων αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή πράξη και ως Κυβέρνηση θα επιδιώξουμε τη στενή συνεργασία με το πανεπιστήμιο έτσι ώστε και το νέο Τμήμα Καλών Τεχνών να λειτουργήσει το συντομότερο. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί το Πανεπιστήμιο να ιεραρχήσει τους στόχους του και να κατευθύνει τους διαθέσιμους πόρους σε κατ’ εξοχήν αναπτυξιακές επιλογές, περιορίζοντας ή ακόμα και μηδενίζοντας μη παραγωγικές δαπάνες.

Η λειτουργία νέων τμημάτων προσφέρει αυξημένες ευκαιρίες στους νέους μας να σπουδάσουν στην πατρίδα τους, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά οφέλη τόσο για τη χώρα μας όσο και για τους ανθρώπους της. Η πανεπιστημιακή ανάπτυξη προσελκύει ευρωπαϊκές και άλλες χρηματοδοτήσεις για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας, ενισχύει το πολιτισμικό υπόβαθρο του λαού μας και καθιστά την Κύπρο ενεργό μέλος και ισάξιο εταίρο στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αντιμετωπίζουμε την επένδυση στην παιδεία ως κορυφαία παράμετρο κοινωνικής αναβάθμισης και στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, στο μέτρο των οικονομικών μας δυνατοτήτων, τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τους φοιτητές στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές τους.

Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι,

Εσείς αποτελείτε το μέλλον αυτού του τόπου. Εσείς, αγαπητοί απόφοιτοι, γίνεστε σήμερα οι καλύτεροι πρεσβευτές του πανεπιστημίου σας. Είμαι βέβαιος ότι με τα εφόδια που έχετε πάρει θα ανταποκριθείτε με επάρκεια σε αυτόν τον τιμητικό τίτλο και σε αυτό τον τιμητικό ρόλο που αποκτάτε σήμερα. Είμαι επίσης σίγουρος ότι θα αναδειχθείτε αντάξιοι των προσδοκιών των γονιών σας, των καθηγητών σας και της κοινωνίας μας, ως επιστήμονες, ως άνθρωποι και ως πολίτες της πατρίδας μας. Μιας πατρίδας, που για να ξεπεράσει τις δυσκολίες που δημιουργήσαμε εμείς οι παλαιότεροι στο παρελθόν, χρειάζεται τη δική σας πνοή, γνώση και εμπειρία. Τη δική σας συμβολή. Για να μπορέσουμε επιτέλους σε αυτόν τον τόπο, μέσα από την απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας και την έξοδο από τα οικονομικά αδιέξοδα, να φέρουμε συνθήκες πραγματικής ειρήνης και ελευθερίας, ευημερίας και προόδου για τον λαό μας.

Επιθυμώ, κλείνοντας να σας απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια και εύχομαι κάθε καλό και να είστε βέβαιοι ότι και με τη δική σας επιστημονική και κοινωνική δραστηριοποίηση, η πατρίδα μας θα έχει ένα καλύτερο μέλλον. Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου υγεία, χαρά και ευτυχία στη ζωή σας και επιτυχία στη νέα σας πορεία. Συνεχίστε να οραματίζεστε και να διεκδικείτε τα όνειρά σας. Μόνο τότε η ζωή αποκτά νόημα».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










186