Ανδρέας Δημητρίου: Τα τελευταία 50 χρόνια στην παιδεία σοβεί μια σύγκρουση Δεξιάς και Αριστεράς


 «Είναι η μόνο η παιδεία υπό κατάρρευση ή μήπως είναι οι θεσμοί, ή η κοινωνία μας ευρύτερα υπό κατάρρευση;» Με αυτό τον προβληματισμό άρχισε την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο πρώην υπουργός Παιδείας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ανδρέας Δημητρίου, με θέμα τα προβλήματα στην εκπαίδευση. Η κοινωνία μας είπε,  έχει πολύ σοβαρά προβλήματα όπως και η παιδεία μας.  

Ο κ.   Δημητρίου ανέφερε ότι τα τελευταία 50 χρόνια σοβεί μια σύγκρουση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς στην παιδεία με όλα τις αρνητικές της επιπτώσεις. «Είμαστε κοινωνία ερασιτεχνών και δεν αφήνουμε τους θεσμούς να λειτουργήσουν» είπε και πρόσθεσε: «Το Υπουργείο Παιδείας όπως είναι σήμερα στελεχωμένο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης παιδείας».

Για τον κατάλογο διοριστέων είπε: «Συμφωνώ να καταργηθεί. Και εγώ προσπάθησα να τον καταργήσω». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ακόμη και να καταργηθεί ο κατάλογος, τα πανεπιστήμια με τις εξετάσεις, θα παίρνουν τους καλύτερους από τους μέτριους ή τους άσχετους.

Για το  Ενιαίο Λύκειο είπε ότι απέτυχε  και εξέφρασε τη διαφωνία του με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κ. Χριστοφίδη κ. Χριστοφίδη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του Κλασσικού του Πρακτικού και των άλλων κατευθύνσεων. «Δεν μπορούμε να γυρίζουμε πίσω» είπε.    

Επίσης τάχθηκε εναντίον της κατάργησης της αναγωγής της βαθμολογίας στις Παγκύπριες λέγοντας ότι είναι ψευδαίσθηση ότι θα αλλάξει κάτι με αυτό. Διευκρίνισε όμως ότι μπορεί να γίνει μια συζήτηση για περιορισμό θέσεων που παραχωρούν τα στα πανεπιστήμια, στους κλάδους που δεν υπάρχει προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης.

Μιλώντας εκ πείρας ο κ. Δημητρίου είπε ότι ένας υπουργός Παιδείας τον πρώτο χρόνο τον χρειάζεται για να  μάθει τους τομείς της παιδείας και τα άτομα που τους στελεχώσουν ενώ μετά τα δύο χρόνια θα μπορεί να επιβάλει έλεγχο. «Μετά έρχονται οι προεκλογικές περίοδοι ο ανασχηματισμός ή η αλλαγή Κυβέρνησης και όλα ξεκινούν από την αρχή. Με αυτό τον τρόπο είναι δύσκολο να παραχθεί ολοκληρωμένο έργο».         




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










157