Αντιδεοντολογική η στάση του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ έναντι της Μαθηματικής Παιδείας του τόπου


ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ*

Εντελώς ακατανόητα και αντιδεοντολογικά (για να μην χρησιμοποιήσω άλλους χαρακτηρισμούς) ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε, από μόνος του, ότι θα παρουσιαστεί αύριο σε σύσκεψη της  Διατμηματικής Επιτροπής που συστάθηκε από το ΥΠΠ γιανα ασχοληθεί με την Έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης των Αναλυτικών Προγραμμάτων και θα ισχυριστεί ότι η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι να ΑΝΑΚΟΠΕΙ η ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων των Μαθηματικών στην Β και Γ Λυκείου. Παραγνωρίζοντας μάλιστα τις σαφείς θέσεις της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας (ΚΥΜΕ) και του Συνδέσμου Μαθηματικών Κύπρου (ΣΜΑΚ) τις οποίες γνωρίζει πολύ καλά.

Παραθέτω τις θέσεις των δύο σωμάτων που αναρτήθηκαν δημόσια:

Στις 31/5/2014 σε άρθρο με τίτλο«Δεν υπάρχει μέλλον στην Παιδεία χωρίς Μαθηματικά» η ΚΥΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Δυστυχώς, με μεγάλη μας έκπληξη η ανάπτυξη των Αναλυτικών Προγραμμάτων (ΑΠ), έχει μείνει μόνο στη βασική εκπαίδευση ( ως και την Α΄ Λυκείου). Η διακοπή της όλης ροής των ΑΠ προς τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου θεωρείται απαράδεκτη και προφανώς επικίνδυνη για την παιδεία των νέων μας, γιατί ακριβώς  καθιστούν την όλη προσπάθεια που κτίζεται ως την Α΄ Λυκείου  ανακόλουθη, κυρίως στο περιεχόμενο που ακολουθεί, γιατί αρκετές έννοιες που έχουν ήδη διδαχθεί στα νέα προγράμματα δεν συνάδουν, αφού πρόκειται να επαναληφθούν στις τάξεις της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, κυρίως στην περίπτωση του Κοινού κορμού.”

Στις 21/8/2014 σε άρθρο με τίτλοΟι θέσεις του ΣΜΑΚ για τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Μαθηματικών μέσα από επιστολή του στην ΟΕΛΜΕΚο ΣΜΑΚ αναλύει τις θέσεις του για τα Αναλυτικά Προγράμματα και αναφέρει ρητά:

“Ο εκσυγχρονισμός του ΑΠ των Μαθηματικών πρέπει να ολοκληρωθεί. Θεωρούμε απαραίτητο να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το ΝΑΠ για της δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου (Μαθηματικά κατεύθυνσης και κορμού) καθώς και για όλα τα επίπεδα Μαθηματικών της τεχνικής εκπαίδευσης.”

Ο Δημήτρης Ταλιαδώρος, παραγνωρίζοντας τις θέσεις των Μαθηματικών της Κύπρου και το καλό των κυπρίων μαθητών αποφάσισε σε μια πλήρως ελεγχόμενη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ (με τη νικώσα ψήφο του Προέδρου σε ισοψηφία 3-3) ότι θα πάει στην αυριανή σύσκεψη για να ανακόψει την πορεία των Αναλυτικών των Μαθηματικών στη Β και Γ Λυκείου. Πολλά τα ερωτήματα που αναφύονται για τη αρμοδιότητα της ελεγχόμενης Γραμματείας να αποφασίζει τέτοια ζητήματα (για τα οποία ασφαλώς δεν έχει επίσημη θέση η ΟΕΛΜΕΚ), την άβουλη στάση συγκεκριμένων συναδέλφων που ψηφίζουν πάντα ότι πει ο Ταλιαδώρος και τη παραγνώριση ΟΛΩΝ των επίσημων σωμάτων των Μαθηματικών από τον Πρόεδρο.

Αγαπητέ πρόεδρε με τη αμφιλεγόμενη συμπεριφορά σου, όσο αφορά την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου, έχεις οδηγήσει την οργάνωση σε πλήρη ανυποληψία. Μην προσπαθείς να ανακόψεις και την ανάπτυξη της Μαθηματικής Παιδείας του τόπου. Διότι τη μια αλλοπρόσαλλη στάση την πληρώνουν οι εκπαιδευτικοί, την άλλη θα την πληρώσουν οι μαθητές και η Κυπριακή κοινωνία. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ…

*Μαθηματικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










155