Από τις σκαλωσιές, στα πανεπιστήμια, μέσω Εσπερινής Τεχνικής Σχολής


Αυτά αναφέρει σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα www.paideia-news.com ο Διευθυντής της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ηλίας Μαρκάτζιης. Η αναφορά του κ. Μαρκάτζιη για τις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές ακολουθεί:

Η Εσπερινή Τεχνική Σχολή

«Η Εσπερινή Τεχνική Σχολή προσφέρει το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα με εκείνη του πρωινής. Με τη διαφορά ότι η φοίτηση, αντί για 3 χρόνια ολοκληρώνεται σε 4 χρόνια. Καλύπτεται όλο το αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά επειδή είναι λιγότερες οι περίοδοι ημερησίως, υπάρχει και το τέταρτο έτος.

Οι ενήλικες που μπαίνουν στην εσπερινή Τεχνική Σχολή έχουν όλα τα δικαιώματα που έχει ένα παιδί που τελειώνει την πρωινή φοίτηση της Τεχνικής. Δηλαδή έχει ένα ισότιμο απολυτήριο με το Λύκειο, μπορεί να παρακαθίσει σε εξετάσεις και να πάρει θέση στα πανεπιστήμια.

Η Εσπερινή Σχολή Λευκωσίας λειτουργεί στην Α΄ Τεχνική Σχολή και τ’ αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Έχουμε ανθρώπους που έφυγαν από τις σκαλωσιές και μέσω της Εσπερινής Τεχνικής έκατσαν στα θρανία του Πανεπιστημίου για να σπουδάσουν αρχιτέκτονες. Έχουμε ανθρώπους, που μετά από κάποια χρόνια αντιλήφθηκαν ότι κακώς εγκατέλειψαν το σχολείο τους και επιστρέφουν. Έχουμε ανθρώπους, που θέλουν να προχωρήσουν στην καριέρα τους και να πάρουν κάποια προαγωγή και έρχονται στην Εσπερινή.

Δεύτερης ευκαιρίας σχολεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τεράστια σημασία σε τέτοιου είδους σχολές και τις ονομάζει δεύτερης ευκαιρίας σχολεία. Μπορούμε να πούμε ότι είναι τα καλύτερα παραδείγματα για τη δια βίου εκπαίδευση.

Πριν από λίγες μέρες το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ίδρυση μιας νέας Εσπερινής Τεχνικής Σχολής στη Λεμεσό, που θα εδρεύει στην Α΄ Τεχνική Λεμεσού. Βέβαια αξιοποιούνται οι εγκαταστάσεις τόσο της Β΄ Τεχνικής όσο και της Γ΄ Τεχνικής για τα ξενοδοχειακά.

Τέσσερα τμήματα

Θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία της νέας Εσπερινής Τεχνικής Λεμεσού από τα μέσα Ιανουαρίου και στόχος είναι να γίνουν τέσσερα τμήματα: Μηχανολογία, Ηλεκτρολογία, Δομικά και Ξενοδοχειακά. Μόλις γίνουν αυτά τα Τμήματα θα ξεκινήσουμε τα μαθήματα. Για να καλύψουμε το χαμένο χρόνο θα κάνουμε κάποιες επιπλέον ώρες την εβδομάδα και θ’ αξιοποιήσουμε και το χρόνο του Ιουνίου για να καλύψουμε το χρόνο του πρώτου έτους.
Το όραμά μας είναι να έχουμε μια Εσπερινή Σχολή σε κάθε πόλη».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


159