Από τον Ντάουνερ στο «Σχ. Ανάν Βήτα» 2016


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Η παρούσα φάση διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό -με υποστηριχτή του Σχ. Ανάν στο Προεδρικό (Δ. Χριστόφιας και μετέπειτα Ν. Αναστασιάδης)- υπήρξε διαδικασία με πρώτιστο ζητούμενο την εξεύρεση μεθόδων και λεκτικού ώστε η λύση Ανάν, όπως και αν ονομαστεί, να «πωληθεί» στην Ε/κ κοινωνία. Το ζητούμενο δεν ήταν η ουσιαστική βελτίωση που να καθιστά την λύση αποδεκτή, αλλά πώς να εξαπατηθούν οι Ε/κ, για να δεχτούν. Τέτοια επιδίωξη, δεν ομολογείται δημόσια, αλλά με διεισδυτική ανάλυση μπορούμε συμπερασματικά να την αναδείξουμε. Ευτυχώς, κάποτε διαρρέουν εμπιστευτικά έγγραφα που ομολογούν την επιδίωξη.  

Αρχικά, είχαμε τα έγγραφα Ντάουνερ, που πρώτα αναδείξαμε με δεκάδες παρεμβάσεις μου (ραδιόφωνο, αρθρογραφία, διαλέξεις τέλος 2009-2010), τις διάφορες βρωμοδουλειές στο παρασκήνιο π.χ.  7/2/2010 σε άρθρο, «Μέχρι που φτάνει η Συνομωσία;», αποκαλύψαμε την προσυνεννόηση μεταξύ Λ. Πάσκο (Βοηθός ΓΓ/ΟΗΕ, πρώην υφυπουργός Εξ. ΗΠΑ) και Αλ. Ντάουνερ (Αντιπρόσωπος ΓΓ/ΟΗΕ στην Κύπρο), τις παράνομες παρεμβάσεις τους προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της απόφασης Όραμς κ.ά. Επιπλέον, αναδείξαμε την προφανή επικοινωνιακή εξαπάτηση για εξεύρεση μεθόδων και λεκτικού σε σχέδιο λύσης (η εξαπάτηση στόχευε πάντα τους Ελληνοκύπριους!) για θέματα που οι Ε/κ είναι ευαίσθητοι και υπάρχει δυνατότητα παραπλάνησης. Για παράδειγμα, στο ευρωπαϊκό δίκαιο ή στο περιουσιακό, να εμφανίζεται σαν γενική αρχή η αποδοχή (π.χ. «αναγνώριση δικαιώματος ιδιοκτησίας») για να νομίζουν ότι θα εφαρμοστεί, αλλά μέσω εξαιρέσεων, κατηγοριοποιήσεων,  κριτηρίων και άλλων παρόμοιων κατά περίπτωση, η αρχική θέση να εξουδετερώνεται. 

Χρόνια αργότερα είχαμε δεύτερη διαρροή εγγράφων, των γνωστών wikileaks, στα οποία περιλαμβάνονται καταχωρήσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο. Λόγω χώρου, περιοριζόμαστε σε μερικά αποσπάσματα. 

Έγγραφο: 08NICOSIA273 – 30 Απριλίου 2008

  • Παράγραφος 8: Ο Αναστασιάδης κατ΄ακρίβειαν υποστήριζε την επαναφορά (retabling) του Σχ. Ανάν με στόχο αλλαγές σχεδιασμένες να καθησυχάσουν (assuage) τις ανησυχίες των Ε/Κ.»
  • «Πρόσθετα εάν ο Αναστασιάδης ανέφερε τη θέση αυτή δημόσια ή έστω και κατ΄ιδίαν, για να το δει μετά να διαρρέει, η επακόλουθη καταδίκη μπορεί να περιθωριοποιήσει τον ταλαντούχο πολιτικό σε μια κρίσιμη περίοδο. Εμείς –οι Αμερικανοί- θεωρούμε ότι ο Αναστασιάδης εξυπηρετείται καλύτερα εάν προωθεί μέσα στο ‘καλάθι’ των διαπραγματεύσεων τη συμπερίληψη στοιχείων του Σχ. Ανάν, αλλά όχι το σχέδιο αυτούσιο και την ορολογία του».

Έγγραφο: 08NICOSIA766 – 23 Μαΐου 2006

  • «Παράγραφος 6: «Ο Αβ. Νεοφύτου ανέφερε ότι το κόμμα του έχει υποφέρει τα μάλα για την επιλογή του «ΝΑΙ» στο σχέδιο Ανάν κατά το δημοψήφισμα… Γι’ αυτό το λόγο το κόμμα του δεν μπορεί δημόσια να υποστηρίξει το Σχέδιο Ανάν. Παρόλον που κατ΄ιδίαν είναι διατεθειμένος να ομολογήσει ότι το Σχέδιο Ανάν παραμένει η μόνη βιώσιμη βάση για επανένωση».
  • Ο Αβ. Νοεφύτου πρότεινε όπως: (1) το όνομα «Ανάν» θα πρέπει να αφαιρεθεί από οποιοδήποτε σχέδιο, (2) δεν θα πρέπει να υπάρξουν στο μέλλον δημοψηφίσματα για ΝΑΙ και Όχι και (3) Οι Ε/Κ θα πρέπει να καθησυχαστούν ότι η ΕΕ παίζει κεντρικό ρόλο ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει».

Παρεμπιπτόντως, στις 30 Απριλίου 2008, καταγράφεται ότι «ο Αναστασιάδης είχε έκδηλα εντυπωσιαστεί από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας.» Άλλη καταχώρηση αφορά την επιδίωξη συμπόρευσης της συναγερμικής δεξιάς και ακελικής αριστεράς -το περιβόητο ΔΗΣΥΑΚΕΛ-, για να αποτραπεί η επανεκλογή Τ. Παπαδόπουλου και επαναφορά του Σχ. Ανάν. Δηκτικά, καταγράφεται η επιδίωξη για «κυβέρνησης εθνικής ενότητας µε στοιχεία από όλο το πολιτικό φάσµα, ως ένα τρόπο µεταµφίεσης της συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ.» Προφανώς, ΠΑΝΤΑ προέχει η παραπλάνηση.  

Για ένα Πρόεδρο, δεδομένο να στηρίξει το όποιο αποτέλεσμα, η αναζήτηση λύσης περιορίζεται στην εξεύρεση μεθόδων παραπλάνησης, χωρίς βελτιώσεις ουσίας στο περιεχόμενο. Ακόμη και σημαντικά «χαρτιά» προς αξιοποίηση [π.χ. αποφάσεις Δικαστηρίου ΕΕ, φυσικό αέριο, καταγγελία εποικισμού κ.ά.], θεωρούνται εμπόδια στη «λύση», σχέδιο Ανάν βήτα!  

*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










131