Αποκαλυπτικό: Λουκέτο σε Προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου λόγω μειωμένου προϋπολογισμού


Προσπάθεια να μην καταργηθεί το πτυχίο Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου -το μόνο πτυχίο Γλωσσολογίας στην Κύπρο καταβάλλει η  κ. Ελένη Καλοκαιρινού, πρώην Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Παν. Κύπρου. Με έκκλησή της,  που στάλθηκε στο  paideia-news.com και την οποία δημοσιεύει στο διαδίκτυο, η κ. Καλοκαιρινού, καλεί τους φίλους και συνάδελφους της να υπογράψουν την αίτηση που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.change.org/petitions/%CF%84he-rector-and-the-senate-of-the-university-of-cyprus-support-the-greek-language-2

«ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Πολλά προγράμματα ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας σε ολόκληρη την Ευρώπη απειλούνται αυτή τη στιγμή με αναστολή λειτουργίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ανάμεσά τους – για πρώτη φορά σε μια ελληνόφωνη χώρα – βρίσκεται και η κατεύθυνση γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η κατεύθυνση, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2011, κινδυνεύει να καταργηθεί χωρίς καν να έχουν αποφοιτήσει οι φοιτητές που ξεκίνησαν τις σπουδές τους με το δικαίωμα να επιλέξουν τη γλωσσολογία ως ειδίκευση. Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή συνιστά σημαντικό πλήγμα εναντίον της ελληνικής γλώσσας και σε επιστημονικό-ακαδημαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα για την Κύπρο, είναι υπόθεση ζωτικής σημασίας να δίνεται στους μελλοντικούς καθηγητές η δυνατότητα να μελετούν σε βάθος την ελληνική παιδεία και γλώσσα. Καλούμε τις Πρυτανικές Αρχές και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κύπρου να μην επιτρέψουν την ανάκληση της Κατεύθυνσης Γλωσσολογίας, προασπιζόμενοι το συμφέρον των φοιτητών, του Πανεπιστημίου και της χώρας».

 Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου  Κωνσταντίνος Χριστοφίδης κληθείς από το paideia-news.com  να σχολιάσει το ενδεχόμενο κατάργησης του Προγράμματος  ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί τίποτε στη Σύγκλητο.  Δεν αποκλείει όμως, λόγω της κρίσης και των περικοπών των κρατικών κονδυλίων στο Πανεπιστήμιο να κλείσουν κάποια Προγράμματα . «Το ποια κλείσουν  δεν γνωρίζουμε» πρόσθεσε .     

Ο κ. Πρύτανης υπογράμμισε ότι αν το Συμβούλιο  δεν έπαιρνε το ποσό των δέκα εκατομμυρίων από τα ίδια έσοδα του Πανεπιστημίου για να πληρώσει το μισθό του Δεκέμβρη και το 13ο, σήμερα δε θα γινόταν αυτή η συζήτηση  ούτε θα υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










228