Απονεμήθηκαν τα Βραβεία του Διαγωνισμού Συγγραφής ΘΟΚ 2012 για την Παιδική Σκηνή


Έγινε χθες βράδυ, Τρίτη19 Φεβρουαρίου στη Νέα Σκηνή του Θεάτρου ΘΟΚ η τελετή βράβευσης για το Διαγωνισμό Συγγραφής ΘΟΚ 2012 (Παιδικής Σκηνής). 
Στον Διαγωνισμό 2012 την Κριτική Επιτροπή απάρτιζαν οι:
Πρόεδρος
: Άθως Ερωτοκρίτου (Πρόεδρος Καλλιτεχνικής Επιτροπής ΘΟΚ) και Μέλη: Μαρία Καρσερά (μέλος Δ.Σ. ΘΟΚ), Φώτης Αποστολίδης (εκπρόσωπος Σατιρικού Θεάτρου), Έρικα Μπεγέτη Λύρα (εκπρόσωπος Θεάτρου ΕΝΑ), Παναγιώτης Λάρκου (εκπρόσωπος ΕΘΑΛ), Μαγδαλένα Ζήρα (εκπρόσωπος Διευθυντή ΘΟΚ), Βάσω Πελεγκάρη (εκπρόσωπος Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου), Στέφανος Κοτσίκος (Αριστίνδην Σκηνοθέτης)

Υποβλήθηκαν συνολικά 15 έργα και απονεμήθηκαν δύο βραβεία. 

Η Κριτική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε πως δεν υπήρχε έργο που να άξιζε της απονομής πρώτου βραβείου.
Το Β’ Βραβείο που ομόφωνα απονεμήθηκε στο έργο «Η παράσταση που έβαλε φωτιά»  γράφτηκε από τη Χαρά Ιωάννου με τόπο διαμονής στην Ελλάδα. 

Το Β’ Βραβείο συνοδεύεται από ποσό ύψους €1500.
Το Γ’ Βραβείο που κατά πλειοψηφία απονεμήθηκε στο έργο «Το παραμύθι που δε γράφτηκε ποτέ» από τη Δέσπω Κόνιζου Λοϊζιά, Λευκωσία. 

Το Γ’ Βραβείο συνοδεύεται από ποσό ύψους €1000.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν οι κ. Γιάννης Ιωάννου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, ο κ. Άθως Ερωτοκρίτου, Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής ΘΟΚ αλλά και της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού και ο Διευθυντής του ΘΟΚ κ. Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου. 

Αποσπάσματα από τα βραβευμένα έργα παρουσίασαν, σε σκηνοθετημένη ανάγνωση του Παναγιώτη Λάρκου,  οι ηθοποιοί Θέα Χριστοδουλίδου, Σώτος Σταυράκης και Κωνσταντίνος Γαβριήλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός του Διαγωνισμού Συγγραφής δίνει τη θέση του στο φιλόδοξο σχέδιο «PLAY», μια συνεργασία του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, που στόχο έχει τη δημιουργία νέας γενιάς και νέων τάσεων στη θεατρική γραφή. 

Η συνεργασία ξεκίνησε πέρυσι το Μάιο με σειρά επαφών και εργαστηρίων που έγιναν στην Κύπρο από τον Graham Whybrow, τ. διευθυντή δραματολογίου του θεάτρου Royal Court του Λονδίνου.  Ακολούθησε σειρά συναντήσεων με νέους συγγραφείς που στόχο είχε την ενθάρρυνση αλλά και την αλληλεπίδραση μεταξύ των συγγραφέων αλλά και των φορέων. 

Το φθινόπωρο που μας πέρασε έγινε από τους δύο φορείς κοινή ανοικτή πρόσκληση για αποστολή έργων ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε συγγραφείς που δεν είχαν πρόσβαση, ή δεν είχαν προσεγγιστεί μέχρι τότε, να αποστείλουν τα έργα τους στο ΘΟΚ και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.  Υποβλήθηκαν 84 έργα, αποσπάσματα έργων ή ιδέες, γεγονός που αποτελεί τρανή απόδειξη ότι στην Κύπρο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θεατρική γραφή.  Όλα τα δείγματα γραφής διαβάζονται από ομάδα έμπειρων επαγγελματιών και το Μάρτιο θα σταλούν στους συγγραφείς τα σχόλια για τα έργα τους.  Από το σύνολο, θα επιλεγούν 8-12 έργα για να ενταχθούν σε διαδικασία επεξεργασίας κειμένου με εκπαιδευμένους επαγγελματίες, ώστε να είναι έτοιμα για να παρουσιαστούν σε σκηνοθετημένες αναγνώσεις το αργότερο μέχρι το Φθινόπωρο του 2013.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιαστούν το 2014 νέα κυπριακά έργα στις θεατρικές σκηνές της Κύπρου, έχοντας ανανεώσει το ενδιαφέρον των επαγγελματικών αλλά και ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων για το σύγχρονο κυπριακό θεατρικό έργο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










210