Αριστοτέλειο και Ευρωπαϊκο Πανεπιστήμιο υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας


Υπεγράφη στην Θεσσαλονίκη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ) και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ).

Ανακοίνωση από το ΕΠΚ αναφέρει ότι «πρόκειται για μια καινοτόμο σε πρόνοιες συμφωνία συνεργασίας, με έναν από τους πιο διακεκριμένους παγκοσμίως εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συγκαταλέγεται μεταξύ των 500 κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του κόσμου».

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και ο Αντιπρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, ο οποίος επισκέφτηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μαζί με αντιπροσωπεία του κυπριακού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Σε δήλωσή του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Πρύτανης του ΑΠΘ υπογράμμισε ότι τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων  είναι πολύ μεγάλα.

Ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι «το δικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι είμαστε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο, ενώ το Ευρωπαϊκό έχει μεγάλη ευελιξία και πρόσβαση στα διεθνή δεδομένα. Η συνέργια, λοιπόν, θα δώσει σε κάθε πλευρά αυτό που της λείπει».

Από πλευράς του, ο κ. Γουλιάμος ανέφερε πως «αποτελεί τιμή για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου να συνεργαστεί μ’ ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά και του κόσμου».

Πρόσθεσε  πως «εκτός από την ευελιξία, συγκριτικό πλεονέκτημα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου είναι ότι ανήκει στο μεγαλύτερο διεθνές δίκτυο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το Laureate International Universities».

Για τα δύο ιδρύματα, η εν λόγω διαπανεπιστημιακή συνεργασία είναι στρατηγικής σημασίας καθότι δημιουργεί τους κατάλληλους όρους αλλά την καλύτερη προϋπόθεση για μια ενισχυμένη διασύνδεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, αποτελεί και το κλειδί επιτυχίας με στρατηγικό άξονα τα δύο ιδρύματα μαζί να προετοιμασθούν συστηματικά και μεθοδικά, συμβάλλοντας με καινοτόμα προγράμματα σπουδών και έρευνας στο νέο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου όσο και της Ευρώπης, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της συνεργασίας είναι, μεταξύ άλλων, η από κοινού δημιουργία ισχυρών και ανταγωνιστικών ερευνητικών και εκπαιδευτικών ομάδων για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας και διδασκαλίας στους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος όπως και η διεκδίκηση μελλοντικών χρηματοδοτήσεων σε Εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Επιπλέον στόχος είναι η από κοινού δημιουργία πτυχιακών και, κυρίως, μεταπτυχιακών προγραμμάτων, των «εξ αποστάσεως» συμπεριλαμβανομένων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα διαθέτουν ένα διακεκριμένο ακαδημαϊκό αλλά και ισχυρό ερευνητικό ιστό και τούτων δοθέντων, η συμφωνία συνεργασίας  αποσκοπεί στο να προσδιορίσει και να διαδώσει επιστημονικές πρακτικές αριστείας, εστιάζοντας στη χάραξη προγραμμάτων παραγωγικής καινοτομίας τέτοιων ακριβώς που να διευκολύνουν τη μεταφορά γνώσης με προστιθέμενη κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αξία».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










205