Αρχιεπίσκοπος:Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις προς το παρόν να περιορίσουν τα αιτήματά τους


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος,προέβη στην ακολουθη γραπτή δήλωση σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας:

"Η Εκκλησία, η οποία σε καιρούς δυσχείμερους κράτησε στους ώμους της την παιδεία του τόπου και που διαχρονικά και με κάθε τρόπο ενδιαφέρεται γι’ αυτήν και την στηρίζει, δεν θα μπορούσε να σιγήσει μπροστά στα όσα απαράδεκτα γίνονται και ακούονται στον χώρο της Παιδείας τον τελευταίο καιρό.

Έχουμε τη γνώμη πως στις συνθήκες κατοχής που ζούμε και μπροστά στην ανάγκη για αγώνα προς εθνική επιβίωση και απελευθέρωση του τόπου μας, άλλες θα έπρεπε να ήταν οι προτεραιότητες των Εκπαιδευτικών μας Οργανώσεων και όχι ο κοντόφθαλμος συνδικαλισμός. Η στροφή προς ανώτερες αξίες και η αγωγή των μαθητών αλλά και της όλης κοινωνίας γίνεται πρώτιστα με το παράδειγμα και δευτερευόντως με τη διδασκαλία. 

Σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας είναι απαράδεκτες και δεν συμβάλλουν στην ορθή διαπαιδαγώγηση του λαού οι υπερβολικές αξιώσεις, ακόμα και ο λεκτικός τρόπος με τον οποίο προβάλλονται οι απαιτήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Είδαν το φως της δημοσιότητας οι απαιτήσεις για διάθεση πληθώρας διδακτικών ωρών για συνδικαλιστικούς σκοπούς, που συνεπάγονται κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα με πλήρη διαφάνεια στον εργασιακό τομέα της Παιδείας. Ποιος ο λόγος της τόσο μεγάλης σπατάλης από το υστέρημα του φορολογουμένου λαού, για κάτι που θα είχε μεγαλύτερη αξία αν γινόταν εθελοντικά;

Πληθώρα ωρών διδακτικού χρόνου διατίθενται για δήθεν υπευθύνους τμημάτων, υπευθύνους εργαστηρίων, ειδικών αιθουσών, πρακτικογράφων συνεδριάσεων των καθηγητικών συλλόγων, για χορωδίες, ορχήστρες κλπ. Κι αυτός ο χρόνος και η συνεπακόλουθη δαπάνη είναι υπερβαλλόντως δυσανάλογα προς τον καταβαλλόμενο μόχθο.   

Όταν τα κονδύλια για την Εκπαίδευση είναι καθορισμένα – δεν  έχουμε ανεξάντλητες δυνατότητες – κι όταν αυτά διασκορπίζονται γι’ αυτούς τους σκοπούς, πώς θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, ή ακόμα και η συντήρηση των σχολικών κτιρίων;

Γι’ αυτό και καλούμε, πατρικά, τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις όπως αιρόμενες στο ύψος των περιστάσεων και κατανοώντας τις οικονομικές δυσκολίες του τόπου και του λαού, περιορίσουν, προς το παρόν, όσο υπάρχει η κρίση, τα αιτήματά τους. Κι όπως συνεργαστούν με το Υπουργείο Παιδείας, με καλή θέληση προς υπερπήδηση των δυσκολιών. 

Οι προειδοποιήσεις για κλείσιμο των σχολείων τον προσεχή Σεπτέμβριο σε τι αποσκοπούν; Μια τέτοια ενέργεια δεν θα «ωφελήσει» ούτε τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς γιατί θα επισύρει τη δίκαιη αγανάκτηση ολόκληρης της κοινωνίας.

Τέλος θέλουμε να πιστεύουμε ότι εν βρασμώ ψυχής προβλήθηκε από κάποιους εκπαιδευτικούς ως σπατάλη ο χρόνος του διατίθεται από το Σχολείο για τους εκκλησιασμούς και για τους εορτασμούς των εθνικών μας επετείων. Η εθνική και θρησκευτική αγωγή, μακριά από κάθε θρησκευτικό φανατισμό και εθνικιστικές εξάρσεις, είναι απαραίτητο στοιχείο της αγωγής για κάθε λαό, και ιδιαίτερα για εμάς που αγωνιζόμαστε για εθνική επιβίωση.

Απευθύνουμε και πάλιν έκκληση για συνειδητοποίηση των κινδύνων που μας περιβάλλουν. Ας επιδοθούμε όλοι στην ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, στα οποία εναποθέτουμε τις ελπίδες για απελευθέρωση του τόπου μας".  
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


890