Βελτιωτικές προτάσεις για τις εξετάσεις τετραμήνων παρουσίασε ο Xαμπιαούρης και εξαγγέλλει διάλογο


 ΚΥΠΕ - Έτοιμο να προβεί σε βελτιωτικές ρυθμίσεις στην πρότασή του για την εισαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης εμφανίστηκε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, με τον αρμόδιο Υπουργό Κώστα Χαμπιαούρη να δηλώνει ότι θα προχωρήσει άμεσα σε διάλογο, αποφεύγοντας την αντιπαράθεση και την αναβολή των εξετάσεων τετράμηνων.

Ωστόσο, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, καθώς και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης επέμειναν, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας που συζήτησε το θέμα, σε αναβολή των εξετάσεων τετραμήνων για την επομένη σχολική χρονιά.
Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε πως πιστεύει στο θεσμό αυτό και θεωρεί ότι είναι «παιδαγωγικά ορθός».
«Ηρθαμε πανέτοιμοι σήμερα με αναθεωρημένη μειωμένη ύλη, στη βάση του πραγματικού διδακτικού χρόνου ο οποίος υπολογίζεται γύρω στις 25 εβδομάδες. Οι δείκτες επάρκειας και επιτυχίας, όπως έχουν αναπροσαρμοστεί, περιορίζονται στις 20-22 εβδομάδες, υπάρχει περιθώριο. Εχουμε παρουσιάσει το πρόγραμμα επιμόρφωσης που έχει γίνει στους εκπαιδευτικούς. Παρουσιάσαμε το πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση των μαθητών που θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβρη. Θεωρούμε πως είμαστε πανέτοιμοι να προχωρήσουμε με τη νέα σχολική χρονιά» ανέφερε ο κ. Χαμπιαούρης μετά τη συνεδρία της Επιτροπής.
Παρόλα αυτά, συνέχισε, «αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες όσων έχουν αντίθετη άποψη και θέλοντας να είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στο διάλογο με όλους τους εταίρους, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε βελτιωτικές ρυθμίσεις για να βρούμε συγκλίσεις και να αποφύγουμε την οποιαδήποτε αντιπαράθεση και την αναβολή των τετραμήνων».
Ο διάλογος, είπε, θα αρχίσει άμεσα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να τους παρουσιαστούν όσα έχει ετοιμάσει το Υπουργείο και για τα οποία, όπως ανέφερε, πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή στις εξετάσεις τετραμήνων.
Ειδικότερα ο Υπουργός δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τρόπους για να μην κλείνουν τα σχολεία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τετραμήνων, για να γίνεται η αξιολόγηση του μαθητή σε κεντρικό επίπεδο και όχι από τις σχολικές μονάδες, κάτι που -όπως σημείωσε- θα αναβαθμίσει το απολυτήριο, καθώς και το θέμα των διαγωνισμάτων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε πως το Υπουργείο προσήλθε στη σημερινή συνεδρία έτοιμο και κατέθεσε τεκμηριωμένες θέσεις για όλα τα ερωτήματα που είχαν τεθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις. «Το δριμύ κατηγορώ των τελευταίων εβδομάδων δεν τεκμηριώθηκε» είπε.
Ωστόσο, κάποιοι απλά δεν θέλουν να γίνει διάλογος, αλλά να υπάρξει κατάργηση των τετραμήνων, σημείωσε.
Από πλευράς του Υπουργείου, επεσήμανε ο κ. Χατζηγιάννης, έχει γίνει τεράστια δουλειά.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ εξέφρασε την πεποίθηση ότι καθυστερεί η ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού απολυτήριου. Η μεταρρύθμιση, ανέφερε, πρέπει να ολοκληρωθεί και το ζητούμενο είναι το κυπριακό απολυτήριο να είναι ισάξιο με τα ευρωπαϊκά, και ζήτησε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ψύχραιμου διαλόγου.
«Τα προβλήματα για την εφαρμογή αυτού του εγχειρήματος παραμένουν τεράστια», δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, αναφερόμενος σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, απροσδιόριστη ύλη, μη προσαρμοσμένα αναλυτικά προγράμματα, αμείωτα διαγωνίσματα και δραματικά συρρικνωμένο διδακτικό χρόνο.
«Τα προγράμματα αναλφαβητισμού απαξιωμένα, η έννοια της ανατροφοδότησης προσχηματική, τα νέα βιβλία ανύπαρκτα και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα χαρτιά» πρόσθεσε.
Το ΑΚΕΛ επιμένει, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, ότι τα τετράμηνα δεν μπορούν να εφαρμοστούν την επόμενη σχολική χρονιά.
Τη θέση του ΔΗΚΟ για αναβολή των εξετάσεων τετραμήνων επανέλαβε ο βουλευτής του κόμματος Πανίκος Λεωνίδου.
Είπε ότι το ΔΗΚΟ θα εξετάσει τις προτάσεις που έφερε σήμερα το Υπουργείο, χωρίς δογματισμό, προσθέτοντας πως η συζήτηση του θέματος έχει οδηγήσει σε κάποια βελτίωση.
Ο κ. Λεωνίδου σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ δεν θα δεχθεί να λάβει βεβιασμένες αποφάσεις και πως ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους χρειάζεται χρόνο, γι’ αυτό και προτείνουν να υπάρξει αναβολή για ένα χρόνο.
«Δεν είναι πρόθεση του ΔΗΚΟ να αναστείλει ή να ακυρώσει την προηγουμένη απόφασή του που ψήφισε τις εξετάσεις στα τετράμηνα» ξεκαθάρισε.
Τις εισηγήσεις και τις ενστάσεις της επί συγκεκριμένων προνοιών των νέων κανονισμών για τη λειτουργία των σχολείων κατέθεσε στη σημερινή συνεδρία η ΟΕΛΜΕΚ δια του προέδρου της Γιάννου Σωκράτους.
«Θέλουμε να δούμε πώς το Υπουργείο διασκεδάζει αυτές τις ενστάσεις, πώς αίρεται αυτή η στρέβλωση την οποία παραδέχτηκε και το Υπουργείο ότι υπάρχει» ανέφερε σε δηλώσεις του.
«Θέσαμε επιτακτικά αυτά που βλέπουμε ότι θα έχουν πρόβλημα και θα αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας την αντίδρασή του» είπε.
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικοφόρου είπε πως το Υπουργείο Παιδείας ήρθε με βελτιωτικές κινήσεις και παρουσίασε ιδέες όπως η μείωση της ύλης και του διδακτικού χρόνου, ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στους κανονισμούς.
Η Συνομοσπονδία, σύμφωνα με τον κ. Νικηφόρου, κατέθεσε τη θέση της ότι επειδή υπάρχουν προτάσεις και θέματα που χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης συνηγορεί στο να δοθεί αναβολή για την επόμενη σχολική χρονιά των εξετάσεων τετραμήνων για να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter

83